Francesc Bitlloch

VINT-I-CINC dissabtes de poesia

Index temàtic i d'autors dels 25 articles publicats fins ara

Avui fa vint-i-cinc dissabtes que us proposi trossets i retalls i poemes sencers. Vint-i-cinc articles sobre temes i continguts ben diversos però sempre amb el "joc i el foc" de la poesia a les mans, sempre amb el so i la força de les nostres paraules.

Per fer un punt i a part, avui us proposi una mena d'índex, de sumari de temes i autors, de manera que si algú no ho ha pogut veure tot, ho vegi avui; i de manera que si algú cerca coses sobre un tema o un autor, ho pugui trobar fàcilment.

Així, doncs, vet aquí els contniguts apareguts cronològicament amb dues ratlles de resum i els principals poetes citats a l'article:

#PiulemPoesia 1: M'exalta el nou i m'enamora el vell.

Alguns versos dispersos però incisius del mestre del vers, J-V Foix.

#PiulemPoesia 2: Les estrelles... i la mort.

Amb citacions de Dante, d'òperes de Puccini i Débussy, fragments d' Akhmàtova, Rosselló-Pòrcel, Riba, Rinuccini, i un poema de Joan Margarit.

#PiulemPoesia 3: Poesia Eròtica.

A la meua col·lecció secreta de còdols poètics eròtics n'hi he anat acumulant uns quants centenars. Alguns d'un erotisme difús, altres de més explícits, altres de relat... I un poema de Joan Vinyoli.

#PiulemPoesia 4: Amor

Col·lecció de retalls per dir l'amor tot regalant la rosa de Sant Jordi. De Llull, March, Martorell, Riba, Carner, Foix, Fuster, Papasseit, Verlaine, Char, Torres, Janer, Sampere, Margarit...

#PiulemPoesia 5: Els teus ulls, el meu món

Col·lecció de piulets per dir els ulls enamorats. De Riba, Pietrilli, Pavese, Margarit, Granell, Vinyoli, Maragall, Carrera, Carner, Espriu, Pons, Martí i Pol, Sagarra, Foix, Q.Jaume, Lopez-Picó, Eluard, Sarsanedas, M.Calafell, Forcano, alonso, T.S.Eliot, Torres...

#PiulemPoesia 6: El teu nom i el meu nom, escrits a la paret
Imatge inserida 5
Gràcies pels teus ulls i pels teus llavis. Gràcies per cridar amb joia el meu nom. Fragments de Espriu, Izquierdo, Martí i Pol, Joan Fuster, Papasseit, Parcerisses, Riba, Clapés, Vicenç, Calders... Acabant amb un poema de Margarit i el "Testament mural" d' Estellés.

#PiulemPoesia 7: Silenci
Col·leccionar tuits poètics és un esport com un altre. Hi ha qui col·lecciona minerals o segells o qualsevol altra collonada innocent o malaltissa. El silenci de l'absència. El silenci de presència. El silenci enamorat. El silenci sense silenci. El silenci de la paraula. El silenci de filòsof. El silenci de la nit. El silenci de la mort, i altres silencis... Trenta-sis poetes del silenci, i una cançó de Lluís Llach.

#PiulemPoesia 8: La poesia com a teràpia

Diem: "poesia" i pensem en floretes, ocellets, món rural, infantil i altres collonades. Joan Margarit, que aquesta setmana ha fet 79 anys, és "la poesia com a eina de potència catàrtica i terapèutica brutal i sense precedents" en paraules de Laura Borràs. Presentació del poeta Margarit i d'alguns dels seus poemes.

#PiulemPoesia 9: Quatre aurores, quatre tuits, des de quatre cimals (cinc!):
Homer, Riba, Carner, Espriu i Rimbaud. Cinc fragments que són cimals de la poesia, per observar l'aurora. Caminant pels meus poetes, cada cop que he topat amb l'alba (la llum) o l'aurora (el sol) m'he hagut d'aturar a mirar-li els ulls... de prop. L' he llegit i rellegit, i algunes vegades l'he transcrit a la meva llibreta, a la pàgina "alba". Aquests són els més grans.

#PiulemPoesia 10: Només els petons ens podran fer callar!
"i si et quedava enyor, besa de nou que la vida és comptada!"

"Desixa’t besar i tu besa després
que és sempre als llavis que l’amor perdura" (Papasseit)

Petons cèlebres de la poesia. Petó llatí de Càtul. Petó italià de La Divina Comèdia. Petó de paraules de Maria Mercè Marçal. Potonejada general. Tres petons de Papasseit.

#PiulemPoesia 11: Poesia a l'infern dels camps
Reunió a l'infern amb Dante, Primo Levi, Riba, Semprun, Baudelaire, Messiaen i Boticelli. Si em voleu seguir, us acompanyi fins a un rodal de l'Infern on he conegut uns quants amics. Hi trobarem Primo Levi amb els dos llibres més horribles sobre l'horror nazi: "Si és un home" i "La treva". Hi trobarem també Jorge Semprun amb la seva particular baixada als inferns: "L'escriptura o la vida". Hi creuarem Carles Riba fugint de l'horror franquista a les "Elegies de Bierville". Hi escoltarem el "Quatuor per a la fi dels temps" de Messiaen. Hi sentirem Baudelaire i el Dant ressonant en el fons mateix de les clavegueres més pudents que la humanitat ha pogut imaginar, planejar, fabricar, organitzar i fer funcionar eficaçment!

#PiulemPoesia 12: Qualsevol nit pot sortir el sol

Vinyoli: "sentir l'aurora rere la nit, la saba fer-se fulles" L'aventura de la poesia no és una aventura de poeta. Presentació de Joan Vinyoli a través d'alguns dels poemes, en particular de "Elegia de Vallvidrera" i de "El Callat". I algun paral·lelisme amb altres poetes.

#PiulemPoesia 13: De la Rosa dels Vents a la Rosa dels Versos

De l'Atles Català de Cresques (1375) a Salvador Espriu i a "Veles e Vents" d'Ausiàs March (i a Raimon). De l'Odissea d'Homer a la poesia de Carles Riba. I un epíleg sobre Arístides Mayol. Dels vents de la rosa a les veles de la poesia.

#PiulemPoesia 14: El nin, el mestre i el gall francès (La Fontaine)

Vaig heredar del meu oncle, dos volums de faules de La Fontaine, «traduïdes i adaptades al català per Mossèn Esteve Casaponce, capellà de Ceret» un conegut escriptor i eclesiàstic d’aquí. I acabem parlant de la Font dels set raigs de Ceret: «LEO FACTUS EST GALLUS » El lleó s’ha fet gall? o gal?

#PiulemPoesia 15: Comencem un serial d'estiu: ITACA (1) contra el mite

El viatge a Itaca és un viatge contra un mateix, contra la comoditat, i a vegades contra la felicitat! Amb demostració a partir de l'episodi de Calipso, de l'episodi de Circe, del del Rei dels Feacis i fins a Nausica i la seva reinterpretació en la poesia.

#PiulemPoesia 16: ITACA (2) contra la finalitat

Itaca no és la fi sinó el camí. El poema de Kavafis, la cançó de Llach, la cançó de Brassens, la visió de Riba ("i caminem per poder ser, i volem ser per caminar")

#PiulemPoesia 17: ITACA (3) és el motor i el combustible

És el desig, la set, la fretura, el vent de l'Aventura Humana. La set atia la fretura, que encén el foc, que inflama el vent, que impulsa el camí, que provoca la set, que viu d'urgència, que alzina i engrandeix l'anhel, que atia el desig.... aquest és el cercle virtuós d' Itaca, és a dir de l'aventura humana (i de l'aventura poètica).

#PiulemPoesia 18: ITACA (4) és la poesia mateixa

"No deixis de creure que les paraules i la poesia / sí que poden canviar el món" Whitmann De l'aventura humana a l'experiència poètica. Amb Vinyoli, cançó popular per Maria del Mar Bonet, Anna Akhmàtova, Carner i les refexions d' agustí Bartra.

#PiulemPoesia 19: ITACA (i 5) és la poesia que vindrà

"Allò que perdura ho funden els poetes" (Darrer episodi de la nostra sèrie estiuenca) "La poesia tot just ha començat" D'on surt aquesta frase? D'una de les obres majors de Joan Maragall: el comte Arnau (explicació) Fragments de Rimbaud, Bartra, Rilke, Martí i Pol, Gil de Biedma, Palau i Fabre, Vicent Alonso, Josep Pla, Riba, Vinyoli, Hölderlin...

#PiulemPoesia 20: Quan la poesia explica la poesia

Què és la poesia? Com pot, la poesia transformar una vida? Transformar el poeta? Estellés, Foix, Vinyoli, Cerdà, Pons, Amade. Són alguns dels grans poetes ho han explicat en forma de poema i de maneres molt i molt diverses.

#PiulemPoesia 21: Canigó: un poema, una muntanya, un país

Fragments d'un poema bellíssim i riquíssim (i a vegades pesadíssim) sobre els nostres mites fundadors

#PiulemPoesia 22: "Com m'agrada escriure en una llengua que diuen que es mor"

"Un alfabet fosforescent de pedres" Antologia poètica sobre la llengua

"Si amb la llengua ens fem, sense la llengua ens desfem". Per això, els poetes, no han deixat de regirar el tornavís dels mots i de dir-nos a l'encop la força i la fragilitat de les paraules. Vet aquí una molt petita antologia poètica per a cantar i reivindicar la llengua: Estellés, Espriu, Comadira, Sampere - Gasol, Fragments del nord: Cayrol, Pons, Amade, Portet... i una citació de Lluís XIV per concloure en beauté.

#PiulemPoesia 23: Quan s'apropa la tardor

Quan la poesia diu la tardor de l'any... i la de la vida!

Carner, Rilke, Keats, Horaci, Verlaine, Gainsbourg

#PiulemPoesia 24: Poesia és Profecia

Els poetes ho han previst: "i vindrà un dia que no podrem més, i aleshores ho podrem tot"

Us ho dic de veritat, tot lo que està passant, ha estat previst pels poetes dels Països Catalans ja fa temps.

Vet aquí, lo que han escrit, en futur i amb tots els detalls, sobre lo que està passant i lo que passarà aviat.

De fet, totes aquestes citacions són, i les podeu llegir, com un sol i mateix poema.

#PiulemPoesia 25: "La llibertat conquerida en l'apassionada recerca del que és ver i del que és just"

...en l'apassionada recerca del que és ver i del que és just. (Lectura d'urgència i d'emergència de l' Elegia IX de "Les elegies de Bierville" de Carles Riba)

#PiulemPoesia26: Index dels articles prublicats

 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal