Perpinyà

Stop a la destrucció del centre històric de Perpinyà!

11 de feb. de 2017 — El col•lectiu per a la salvaguarda del centre històric de de Perpinyà declara:


Recordem que :

Perpinyà és una ciutat mil•lenària que ha pogut conservar des de segles l'essencial de la seva estructura i del seu parcel•lari medieval, fet d'interés excepcional.

Durant la segona meitat del segle XX, les municipalitats successives han deixat degradar el centre històric (habitacions desqualificades, insalubritat, lloguers especulatius, poblacions en dificultat, etc). Per aquests motius, desprès anys d'estudis acurats s'ha delimitat un "sector salvaguardat" (llei Malraux) del centre històric. També, el 2007, la vila i l'Estat van aprovar un Pla de Salvaguarda i de Valoració (PSMV) que defineix el que ha de ser conservat.

El 2014, jutjant aquest pla de salvaguarda massa constrenyedor, el Batlle actual, Jean-Marc Pujol ha decidit la seva revisió. L'objectiu declarat és "des-densificar". Amb aquest pretext i sense esperar l'aprovació d'un nou Pla de Salvaguarda. s'han realitzat amb precipitació operacions irreversibles d'enderrocs (antiga rectoria de la catedral, barri de Sant Jaume, arbres centenaris...), contraris del tot amb el PSMV vigent, contraris, també amb la perspectiva de convertir el patrimoni en una eina de potenciació del desenvolupament i de la projecció de la vila de Perpinyà, tal com es pot veure en ciutats properes com Girona, per exemple.

Més de cent anys després de la destrucció de les muralles de la ciutat, d'ençà del 1904 (per tal, com es deia, d'"obrir la ciutat a la modernitat"...), és àra plantejada com una operació quirúrgica d'amplitud, amb base d'enderrocs massius i amb vista a projectes surrealistes o fins i tot delirants.

Perquè aquesta falta d'informació, de concertació, perquè aquesta precipitació ? Els ciutadans de Perpinyà han d'ésser informats dels projectes i de l'esdevenidor del centre històric, i han de poder expressar-se. Es necessita urgentment un projecte de renovació, de rehabilitació, de lluita contra la insalubritat, amb el respecte dels actuals habitants del casc antic de la ciutat. Les construccions existents, el parcel•lari mediaval han de ser preservats. Perpinyà no ha de ser lliurada als promotors i als enderrocadors !

DEMANEM :

 • La publicació a la pàgina web de la muncipalitat de la integralitat del projecte de revisió del Sector salvaguardat, això per a la informació dels ciutadans ;
 • La prolongació de la durada de la consultació de la població, fins a finals de març, abans de tota decisió irrevocable ;
 • L'organització d'una veritable concertació per un pla de protecció i de valorització del conjunt del centre històric i no només d'uns edificis emblemàtics ;
 • La protecció del patrimoni vegetal indispensable al respir i la regulació tèrmica del centre històric.

EXIGIM A MÉS UN MORATORI a tots els projectes d'enderroc del patrimoni construit o vegetal de la ciutat de Perpinyà.

El Col·lectiu per a la salvaguarda del centre històric de Perpinyà

Aquesta petició serà transmesa a

Sr. Jean-Marc Pujol
Batlle de Perpinyà

contacte :

 • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 • Facebook 
 • Petició change.org
 • El Col·lectiu

Comentaris (1)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters

Es terrible!!!
Fora especuladors ?

 
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

 • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
 • fent propostes, fent passar informacions
 • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
 • fent conèixer el Portal