cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

Els socialistes espanyols envien 600 policies antidisturbis a Catalunya

en resposta a la conferència del president de Catalunya

En français

L’actualitat política catalana de la setmana ha estat marcada indiscutiblement per la conferència solemna del president de Catalunya (dilluns 3 de setembre al Teatre Nacional de Catalunya i transmesa per la tele i la ràdio catalanes) en la qual ha reiterat la fermesa del compromís dels independentistes i de les institucions catalanes amb la declaració d’independència i la defensa dels presos polítics. La conferència era resposta dos dies després per la decisió del govern espanyol de seguir la mètode repressiva de Rajoy i del PP enviant a Catalunya 600 policies antidisturbis. Pedro Sanchez continua doncs el seu exercici d’equilibrista entre pastanaga i bastó, mantenint un diàleg –de mínims– amb les institucions catalanes però amenaçant permanentment de tornar a intervenir i suspendre l’autonomia catalana.

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha justificat l’enviament unilateral de policies a Catalunya per la necessitat de protegir els edificis de l’administració central durant les mobilitzacions massives previstes en motiu de les commemoracions de la Diada nacional de Catalunya aquest dimarts 11 de setembre i del referèndum d’independència el 1er d’octubre. El govern de la Generalitat va respondre que la policia catalana té la competència de l’ordre públic i la seguretat a Catalunya, que fa la seua feina molt professionalment i que no té menester d’ajut.

Crida del president Torra a la mobilització
La conferència pronunciada pel president Quim Torra havia despertat molta expectació pels mèdies espanyols pendents de l’eventual rectificació del full de ruta independentista. El president de la Generalitat, amb el total suport d’ERC, va confirmar la posició de les autoritats catalanes davant del govern socialista : oferta de diàleg per negociar un referèndum pactat o continuació de la materialització de la república catalana. El president català va repetir la voluntat del Parlament i del govern de tornar a posar en marxa les nombroses lleis socials anul·lades pel Tribunal constitucional i va reafirmar la demanda innegociable de deixar en llibertat els membres del govern català, la presidenta del Parlament i els líders socials i d’arxivar els procediments judicials. Va completar la demanda indicant que mai els catalans acceptaran una condemna dels presos i que en cas que se produís, se posarà a disposició del Parlament de Catalunya pel que decideixi de fer. En previsió d’una pujada de la tensió amb les manifestacions de la tardor i de l’obertura dels processos, el president Torra va cridar la societat catalana a mobilitzar-se en permanència per la república.

Més de 400 000 inscrits a la manifestació de la Diada
A un poc més de 24h de la manifestació de la Diada nacional de Catalunya convocada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural (les dues entitats cíviques que tenen els seus presidents, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament, empresonats sense procés des de fa gairebé un any), més de 400 000 persones s’han inscrit com a participants per emplenar els 10 km de l’avinguda Diagonal de Barcelona. Uns 1 350 autocars han estat contractats per portar gent de fora i els organitzadors ja han venut més de 260 000 samarretes amb l’eslògan ‘Fem la república catalana’.

Mobilitzacions i vagues generals ?
Més enllà de la Diada nacional, els polítics catalans –el vicepresident Pere Aragonès– preveuen que sense iniciativa o proposta de Madrid, els independentistes no continuaran de donar suport als socialistes i Pedro Sanchez serà responsable que la situació s’agreugi o degeneri. Un any després de les violències policials contra els votants del referèndum i de la declaració d’independència, les entitats cíviques i les organitzacions independentistes se plantegen com concretar un moviment de mobilització permanent. S’està debatant de reiterar una vega general i un ‘bloqueig de país’ tal com havia tingut lloc el 3 d’octubre 2017, vaga considerada il·legal per Madrid i que ha generat centenars de procediments judicials (encara en curs) contra els manifestants.

51 % favorable a la independència
Un sondeig recent del diari El Español (9/9/2018) mostra que les opinions favorables a la independència tendeixen a augmentar, amb 51,1 % per la república, un punt més que l’any passat. I el 53 % que pensa que la indpendència se concretarà aviat.
Puigdemont participava diumenge a Suïssa a la festa del poble jurassià i va rebutjar la idea de Sanchez de fer un referèndum per un nou estatut d’autonomia per Catalunya, indicant que ja s’havia fet en 2006 i que l’estatut havia estat anul·lat pel Tribunal constitucional malgrat ser aprovat en referèndum. ERC també rebutja un nou estatut i només preveu de votar per l’autodeterminació, el que refusen socialistes, PP i Ciudadanos. Dreta i populistes reclamen una nova suspensió de l’autonomia catalana i s’oposen a tot nou estatut, mentre els socialistes amenacen amb la suspensió en cas de nova ‘il·legalitat’.

Els presoners amb bona moral
Del costat dels presos polítics, la setmana ha estat marcada per la visita d’eurodiputats socialistes que van denunciar l’escàndol de la seua privació de llibertat i reclamat el seu alliberament. Oriol Junqueras, el vice-president del govern de Puigdemont va fer saber que en cas de condemna ell no demanaria de ser indultat perquè no és culpable de res. I Jordi Cuixart, president empresonat d’Òmnium Cultural des del 15 d’octubre 2017, va advertir que ‘cal assumir que hi podran haver més dirigents empresonats’. Sense sorpresa, la justícia espanyola va refusar els recursos contra els magistrats per parcialitat, la fiscal socialista manté les càrregues per ‘insurrecció violenta a Catalunya’ i els tribunals han demanat 2 anys i mig de presó contra 11 membres dels CDR (Comitè de defensa de la república) que manifestaven en defensa dels presos polítics. L’associació Advocats Europeus Demòcrates va denunciar els atacs i amenaces rebudes pels advocats dels exiliats, demanant la seua protecció. El Col·legi d’advocats de Madrid refusava d’assegurar la defensa de l’advocat de Puigdemont Boye, mentre sostenia el govern espanyol que paga 500 000 euros per defensar el jutge Llarena convocat per la justícia belga. El líder del socialistes catalans s’ha permès fins i tot d’amenaçar els presos catalans comentant que de l’actitud dels independentistes pot dependre el resultat dels processos. El president Torra va qualificar de ‘intolerable i indecent’ aquests propòsits que ‘mostren la farsa dels processos contra els independentistes’.

Les socialistes espagnols envoient 600 policiers anti-émeutes en Catalogne en réponse à la conférence du président de Catalogne

L’actualité politique catalane de la semaine a été marquée par la conférence solennelle du président de Catalogne (lundi 3 septembre au Théâtre national de Catalogne et diffusée à la télévision et à la radio catalanes), conférence au cours de laquelle il a réitéré l'engagement ferme des indépendantistes et des institutions catalanes en faveur de la déclaration d'indépendance et de la défense des prisonniers politiques. Deux jours plus tard par le gouvernement espagnol y répondait en décidant de poursuivre la méthode répressive de Rajoy et du PP et d’envoyer 600 policiers anti-émeutes en Catalogne. Pedro Sanchez continue son exercice d’équilibriste, entre carotte et bâton, en maintennant un dialogue minimum avec les institutions catalanes, mais sans cesser de menacer d'intervenir à nouveau pour suspendre l'autonomie catalane.
La déléguée du gouvernement espagnol en Catalogne, Teresa Cunillera, justifie l'envoi unilatéral de policiers en Catalogne par la nécessité de protéger les bâtiments du gouvernement central lors des manifestations de masse prévues pour marquer les célébrations de la Diada, la fête nationale de Catalogne, ce mardi 11 septembre et du référendum d'indépendance du 1er octobre. Le gouvernement de la Generalitat a répondu que la police catalane avait la compétence en matière de sécurité et d’ordre public en Catalogne, qu’elle fait son travail de manière très professionnelle et qu’elle n’a pas besoin d’aide.

L'appel du président Torra à la mobilisation
La conférence donnée par le président Quim Torra avait suscité de grandes attentes dans les médias espagnols qui espèrent toujours une rectification de la feuille de route indépendantiste. Le président du gouvernement, avec le soutien d'ERC, a confirmé la position des autorités catalanes face au gouvernement socialiste: offre de pourparlers pour négocier un référendum ou poursuite de la construction de la République catalane. Le président catalan a répété la volonté du Parlement et du gouvernement de remettre en place les nombreuses lois sociales annulées par le Tribunal constitutionnel et a réaffirmé la demande non négociable de libération des membres du gouvernement catalan, de la présidente du Parlement et des dirigeants des organisations civiques, ainsi que le classement des procédures judiciaires. Il a complété la demande en déclarant que les Catalans n'accepteront jamais une condamnation des prisonniers et que si elles se produisent, il se mettra à la disposition du Parlement de Catalogne et fera ce qui lui sera demandé. En prévision d'une montée de la tension avec les manifestations de l'automne et l'ouverture des procès, le président Torra a appelé la société catalane à se mobiliser de manière permanente pour la république.

Plus de 400 000 inscrits à la manif du 11 septembre
À 24 heures de la manifestation de la Diada, la fête nationale de Catalogne, organisée par les deux organisations civiques, l’Assemblée nationale catalane et Òmnium cultural dont les présidents, Jordi Sànchez et Jordi Cuixart respectivement sont en prison sans procès depuis bienôt un an), plus de 400 000 personnes se sont inscrites pour participer à remplir les 10 km de l’Avinguda Diagonal à Barcelone. Quelques 1 350 autobus ont été organisés de toute la Catalogne et des Pays Catalans, et les organisateurs ont déjà vendu plus de 260 000 t-shirts avec le slogan «Fem la república catalana» (Faisons la république catalane).

Mobilisations et grèves générales?
Au-delà de la fête nationale, les politiques catalans -le vice-président Pere Aragonès- prévoient que sans proposition ou initiative de Madrid, les indépendantistes ne pourront pas continuer de soutenir les socialistes et Pedro Sanchez seront responsables si la situation se détériore ou dégénére. Un an après les violences policières contre les électeurs du référendum et après la déclaration d'indépendance, les organisations civiques et les entités indépendantistes réfléchissent à la manière de concrétiser un mouvement de mobilisation permanente. On parle d’une grève générale et de répéter un « blocage du pays » comme le 3 octobre 2017, grève considérée illégale par Madrid et qui s’est traduite par des centaines de poursuite judiciaires (toujours en cours) contre les manifestants

51% favorable à l'indépendance
Un récent sondage du journal El Español (9/9/2018) montre que les opinions favorables à l'indépendance ont tendance à augmenter, avec 51,1% pour la république, soit un point de plus que l'an dernier. Et 53% qui pensent que l’indépendance va bientôt se concrétiser.
Puigdemont a participé dimanche en Suisse à la fête du peuple jurassien et a rejeté l'idée de Sanchez d’un nouveau référendum sur statut d'autonomie pour la Catalogne, indiquant que les Catalans avaient déjà approuvé en référendum le nouveau statut en 2006, statut annulé par le Tribunalconstitutionnel. ERC rejette également un nouveau statut et prévoit uniquement de voter pour l'autodétermination, ce que rejettent les socialistes, le PP et Ciudadanos. La droite et les populistes exigent ême une nouvelle suspension de l'autonomie catalane et s'opposent à tout nouveau statut tandis que les socialistes menacent d’une nouvelle suspension de l’autonomie s'il se produisait de nouveaux ‘faits illégaux'.

Le moral des prisonniers est bon
Du côté des prisonniers politiques, la semaine a été marquée par la visite de députés européens socialistes qui ont dénoncé le scandale de leur emprisonnement et ont réclamé leur libération. Oriol Junqueras, le vice-président du gouvernement de Puigdemont, a indiqué qu'en cas de condamnation, il ne demanderait pas à être grâcié parce qu'il n'est coupable de rien. Et Jordi Cuixart, le président emprisonné d’Òmnium Cultural depuis le 15 octobre 2017, a averti qu’il fallait se «préparer à assumer qu'il pourrait y avoir d’autres dirigeants emprisonnés». Sans surprise, les tribunaux espagnols ont refusé les recours contre les juges pour partialité, la procureur socialiste a confirmé les charges pour « insurrection violente en Catalogne » et les tribunaux ont demandé deux ans et demi de prison contre 11 membres des CDR (Comités de défense de la république) qui ont manifesté pour la défense des prisonniers politiques. L'Association Avocats Européens Démocrates a dénoncé les attaques et les menaces reçues par les avocats des exilés, demandant leur protection. Le barreau de Madrid a refusé de prendre la défense de l'avocat de Puigdemont, Boye, tout en soutenant le gouvernement espagnol qui a payé 500 000 euros pour défendre le juge Llarena convoqué par le tribunal belge. Le leader des socialistes catalans s’est même permis de menacer les prisonniers catalans en faisant remarquer que de l'attitude des partis indépendantistes pouvait dépendre de l'issue des procès. Le président Torra a qualifié d '«intolérables et indécentes» ces propos qui «montrent que les procès contre les indépendantistes sont une farce».

Alà Baylac Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal