cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

La gendarmeria francesa retira banderoles a favor dels presos polítics i cerca Puigdmont

L’actualitat política catalana és marcada aqueixa setmana per una soprenent activitat de les autoritats franceses.

En français

Cada any durant una setmana se celebra a Catalunya Nord la Universitat Catalana d’Estiu – celebra enguany la seua 50a edició – que reuneix a Prada (al nord de la frontera, a l’Estat francès) uns 1 500 estudiants i professors de tots els Països Catalans. La manifestació, ultra els cursos, els tallers, les animacions, les conferències, els actes d’homenatge, les jornades d’investigació i intercanvi en àmbits tan diversos com la física quàntica, la literatura, la filosofia, les ciències polítiques, la llengua… (www.uce.cat) és l’ocasió de trobades i contactes amb nombrosos polítics que aprofiten de la tribuna de l’UCE per debatre i fer declaracions de tot tipus. Si bé la Universitat d’Estiu té una llarga tradició de ser un esdeveniment particularment vigilat per la policia, aquest any la sorpresa ha vingut de la intervenció de la gendarmeria francesa directament a prop de l’organització per informar-se sobre la presència eventual de l’ex-president Carles Puigdemont. És totalment anormal que la policia francesa s’interessi així directament pel polític català en la mesura que no pesa pas més cap mandat de recerca contra ell i que les autoritats franceses no tenen pas cap motiu legal de perseguir-lo. Molts participants a l’UCE han fet el paral·lel amb l’actuació repressora de la policia i de la justícia espanyola contra els independentistes, però no expliquen que França segueixi la mateixa política. Excepte si arran de converses o acords entre Madrid i París, França tingui la intenció d’ajudar donar la mà als espanyols en la seua persecussió de l’independentisme.

Banderoles pels presos retirats pels gendarmes

En el mateix temps, sempre a Catalunya Nord, gendarmes han anat a retirar banderoles a favor dels presos polítics catalans i llaços grocs damunt d’un pont de l’autopista, amb l’amenaça de detenir els militants del Comitè de solidaritat nord-català si resistien. Un altra actuació anormal o al menys inhabitual de les forces de policia francesa en la mesura que intervenen com ho fan els partits espanyolistes (Ciudadanos, PP i extrema dreta de Vox) al sud de la frontera en contra d’una expressió pacífica en l’espai públic. Aquestes intervencions se produeixen pocs dies després d’una reunió entre el prefecte de Perpinyà i la seua homòloga espanyola…

Al sud, la setmana l’actualitat s’ha centrat en la polèmica commemoració dels atemptats islamistes de l’estiu passat que havien fet 17 morts. El rei i el govern espanyol que s’havien invitats a la cerimònia organitzada a Barcelona van ser acompanyats de militants espanyolistes radicals que van pertorbar els actes amb crits anticatalans, molèstia d’independentistes, insults i ostentació de símbols espanyols (vídeos a https://www.vilaweb.cat/noticies/els-deu-videos-mes-esperpentics-del-boicot-espanyolista-als-actes-del-17-a/ ), mentre una gran banderola penjada a les façanes de la plaça de Catalunya proclamava en anglès «el rei d’Espanya no és benvingut als Països Catalans » acompanyat d’un retrat al revès de Felip VI. Els actes també van ser pertorbats pel responsable del PP català que va increpar el president català. Alguns polítics catalans van refusar de saludar el rei i la dona del ministre d’Interior català al moment dels atemptats, Joaquim Forn, empresonat des de fa 10 mesos va recordar al rei que no és ella que havia de ser present a l’homenatge.

Ciudadanos crida a netejar els carrers i desobeir a la policia catalana

Els espanyolistes doncs estan aprofitant l’estiu per fer pujar la tensió, cridant a « netejar els carrers de Catalunya » dels llaços grocs i de desobeir a la policia catalana que titlla de policia política dels independentistes. Els Mossos d’esquadra que han començat de controlar i identificar els espanyolistes que actuen al carrer, han trobat que militants del PP, de Ciudadanos, de grupuscles d’extrama dreta i policies espanyols formen part de grups organitzats que planifiquen les operacions. El president de la Generalitat s’ha queixat oficialment a prop del ministre espanyol d’Interior. Al mateix temps, el jutge Pablo Llarena, instructor de la causa contra els independentistes, refusa de respondre a la justícia belga per la queixa dipositada pel president Puigdemont per falta a la imparcialitat (inici del procés previst a Brussel·les el 4 de setembre) i ha demanat la protecció del govern espanyol. Ha anunciat a més que renuncia a fer vacances a Catalunya per la manca de seguretat. La seua mala gestió de l’afer i les nombroses irregularitats del procediment contra els independentistes l’estan aïllant cada cop més i generant crítiques al si dels medis jurídics. La tensió doncs va pujant, encara que els presidents Torra i Sànchez mantinguin la seua reunió a la tardor a Barcelona, prova que una mínima voluntat de diàleg existeix per part del govern socialista.

La gendarmerie française retire des banderoles en faveur des prisonniers politiques et recherche Puigdmont

L'actualité politique catalane est marquée cette semaine les interventions surprenantes des autorités françaises. Chaque année, pendant une semaine se tient en Catalogne Nord l’Université Catalane d'Été – elle célèbre sa 50ème édition – qui rassemble à Prada (au nord de la frontière, en France) quelques 1500 étudiants et enseignants de tous les Pays catalans. La manifestation, outre les cours, les ateliers, les animations, les conférences, les actes d'hommage, les journées de recherche et d’échanges dans des domaines aussi divers que la physique quantique, la littérature, la philosophie, la science politique, la langue ... (www.uce.cat) est l'occasion de rencontres et de contacts avec de nombreux politiques qui profitent de la tribune de l'UCE pour débattre et faire des déclarations de toutes sortes. Bien que l’Université d’été ait une longue tradition d’événement particulièrement surveillé par la police, l’intervention de la gendarmerie française directement auprès de l’organisation pour se renseigner sur la présence éventuelle du président Carles Puigdemont a créé la surprise. Il est totalement anormal que la police française s'intéresse directement au politicien catalan dans la mesure où il n’y a plus de mandat de recherche à son encontre et que les autorités françaises n’ont aucune raison légale de le poursuivre. De nombreux participants à l’UCE ont fait le parallèle avec les actions répressives de la police et de la justice espagnole à l’encontre des indépendantistes, mais il est difficile de s’expliquer que la France pratique la même politique. Sauf si, sur la base de négociations ou d’accords entre Madrid et Paris, la France a choisi de donner un coup de main aux Espagnols dans leur poursuite de l’indépendantisme.

Des bandroles pour les prisonniers retirés par les gendarmes
En même temps, toujours en Catalogne Nord, les gendarmes sont allés retirer des banderoles en faveur des prisonniers politiques catalans et des rubans jaunes sur un pont qui traverse l’autoroute A9, menaçant d'arrêter les militants du Comité de solidarité Nord Catalan s'ils ont résistaient. Une autre activité anormale donc ou au moins inhabituelle des forces de police françaises dans la mesure où elle semble procéder comme les partis espagnolistes (Ciudadanos, PP et extrême droite Vox) au sud de la frontière contre une expression pacifique dans l’espace public. Ces interventions ont lieu quelques jours après une rencontre entre le préfet de Perpignan et son homologue espagnol...

En Catalogne sud, la semaine dernière, les nouvelles ont porté sur la commémoration controversée des attentats islamistes de l’été dernier, qui ont fait 17 morts. Le roi et le gouvernement espagnol qui s’étaient invités à la cérémonie célébrée à Barcelone ont été accompagnés par des militants radicaux qui ont perturbé les hommages par des cris contre le catalan, des indépendantistes moléstés, des insultes et l’ostentation de symboles espagnolistes (vidéos https: //www.vilaweb.cat/noticies/els-deu-videos-mes-esperpentics-del-boicot-espanyolista-als-actes-del-17-a/), tandis qu'une grande banderole accrochée sur les façades de la place de Catalogne proclamait en anglais "le roi d'Espagne n'est pas le bienvenu dans les pays catalans", accompagné d'un portrait à l’envers de Philippe VI. Les cérémonies ont également été perturbées par le responsable du PP catalan qui s’en est pris au président catalan. Les politiques catalans ont refusé de saluer le roi et l'épouse du ministre de l'Intérieur catalan au moment des attaques, Joaquim Forn, emprisonné depuis 10 mois a rappelé au roi que ce n’était pas elle qui aurait dû participer à l'hommage mais son mari emprisonné.

Ciudadanos appelle à nettoyer les rues et à désobéir à la police catalane
Les espagnolistes profitent donc de l'été pour faire monter la tension, en appelant à « nettoyer les rues de Catalogne » des rubans jaunes et à désobéir à la police catalane qualifié de police politique indépendantiste. Les Mossos d'Esquadra qui ont commencé à contrôler et à identifier les espagnolistes qui parcouruent les rues ont constaté que ces groupuscules sont composés de militants du PP, de Ciudadanos, de groupes d’extrême droite et de policiers espagnols ets qu’ils planifient les opérations. Le président de la Generalitat s'en est plaint officiellement au ministre espagnol de l'Intérieur. En même temps, le juge Pablo Llarena, instructeur de la cause contre les indépendantistes a refusé de répondre à la Belgique au sujet de la plainte déposée par le président Puigdemont pour manque d'impartialité (début du procès du juge prévu à Bruxel·les le 4 septembre) et a fait appel à la protection du gouvernement espagnol. Il a également annoncé qu'il rennonçait cette année à passer ses vacances en Catalogne en raison du manque de sécurité. Sa mauvaise gestion de l'affaire et les nombreuses irrégularités des procédures contre les indépendantistes l'isolent de plus en plus et suscitent des critiques même au sein des milieux judiciaires. La tension est donc bien en train de monter, même si les présidents Torra et Sànchez maintiennent leur réunion prévue à l’automne à Barcelone, preuve d’une volonté même minime de dialogue de la part du gouvernement socialiste.

Alà Baylac Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal