cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

Preparen el trasllat dels presos polítics a presons catalanes

Dilluns 2 de juliol

Esperen les decisions belga i alemanya

Repressió financera contra els presos catalans

Incident diplomàtic als Estats Units

en francès

Mentre continuen amb més discreció els preparatius de la primera reunió entre els presidents català i espanyol prevista la setmana entrant (dilluns 9 de juliol), se fan cada dia més insistents els comentaris relatius al pròxim apropament dels presos polítics catalans a presons de Catalunya, complint d’aqueixa manera la lei que diu que els presos han der ser empresonats el més a prop de les seues famílies. L’apropament dels presos polítics és una competència del govern (contràriament al que deia el ministre d’Interior espanyol) i s’efectua ara amb el vistiplau del jutge Pablo Llarena que ha explicat que la instrucció era tancada. La classe política i els independentistes catalans si bé destaquen la mesura com un primer senyal de desbloqueig, insisteixen tanmateix a demanar l’alliberament dels presos i la resolució de la crisi sobre la base de mesures polítiques i no judicials, afegint que és exclòs que els acusats puguin ser objecte de cap mercadeig ni que se descarti el dret a l’autodeterminació que tenen naturalment els catalans (i tots els pobles).

Esperen les decisions belga i alemanya

Per altra banda, els advocats dels exiliats catalans a Bèlgica i a Alemanya, han detallat la passada setmana als mèdies catalans les nombroses irregularitats i mentides de la justícia espanyola en el cas de les demandes d’extradició i la sorpresa dels tribunals europeus davant de la manera de disfuncionar dels jutges espanyols. Acaben d’enviar per exemple milers de documents suplementaris en espanyol (sense traduir) al tribunal alemany quan en principi s’estava a punt de tancar la fase d’instrucció. Tots esperen una decisió dels belgues i dels alemanys a la demanda d’extradició que, segons els advocats, és probable que sigui denegada per absència de fonament de les acusacions (rebel·lió i malversació per haver organitzat el referèndum del 1er d’octubre i haver declarat la independència). Els mèdies també s’han fet eco de les declaracions d’Angela Merkel durant una entrevista amb el president espanyol, declaracions segons la qual ella diu que « no se troba pas incòmoda amb la presència del president Puigdemont a Alemanya ». Una manera molt suau i diplomàtica d’indicar que Alemanya no dona pas suport a la posició espanyola. Imaginem el que s’hauria publicat en cas de declaració alemanya favorable a Sanchez i hostil a Puigdemont…

Repressió financera contra els presos catalans

Les associacions Òmnium Cultural i ANC han llançat aquesta mateixa setmana una nova campanya de recollida de fons per evitar que la justícia espanyola embargui els bens particulars i familiars dels presos polítics i exiliats als quals ara, el jutge Pablo Llarena reclama el pagament de 2 milions d’euros. El mateix magistrat ha refusat per 4a vegada l’alliberament de Joaquim Forn, l’ex-conseller d’Interior de la Generalitat.

Incident diplomàtic als Estats Units

A l’escenari diplomàtic, la setmana s’ha il·lustrat per l’incident diplomàtic provocat per l’ambaixador d’Espanya als Estats Units (i ex-ministre de Rajoy) que en el seu discurs durant la inauguració del Smithsonian Folklife Festival on Catalunya és la cultura convidada, va insultar el president de la Generalitat. Aquest i tota la delegació catalana van abandonar la sala, obligant els organitzadors a suprimir tots els discursos de la cerimònia. El conseller d’Exterior català del seu costat, Ernest Maragall, feia efectiva la reobertura de 6 delegacions catalanes a l’exterior i el nomenament de Meritxell Serret, exconsellera d’Agricultura de Puigdemont, exiliada a Brussel·les, a la funció de representant del govern català a Bèlgica. I comentava que el propers mesos s’obririen moltes més delegacions.

Le transfert des prisonniers politiques dans les prisons catalanes est en cours

Alors que les préparatifs se déroulent discrètement pour la première rencontre entre les présidents catalan et espagnol la semaine prochaine (lundi 9 Juillet), les commentaires sur le prochain rapprochement des prisonniers politiques dans des prisons catalanes sont de plus en plus insistants. Ils permettraient ainsi que soit respectée la loi qui stipule que les prisonniers doivent être emprisonnés au plus près de leur famille. Le rapprochement des prisonniers politiques est une compétence du gouvernement (contrairement à ce que disait le ministre espagnol de l'Intérieur il y a encore peu) ; il s’effectuera avec l'approbation du juge Pablo Llarena qui a indiqué que l'instruction était à présent bouclée. La classe politique et les indépendantistes catalans s’ils interprètent la mesure comme un premier signal de déblocage, ils ne manquen pas cependant de réclamer la libération des prisonniers et la résolution de la crise sur la base de négociations politiques, et non via la judiciarisation, en ajoutant qu'il est exclu que les prisonniers ou les exilés puissent faire l'objet de d’un quelconque marchandage, de même qu’il est exclu que les Catalans renoncent au droit à l'autodétermination dont ils disposent naturellement, comme tous les peuples.

En attente des décisions belge et allemande

D’autre part, les avocats des exilés catalans en Belgique et en Allemagne ont fait la liste la semaine dernière aux médias catalans des innombrables irrégularités et mensonges de la justice espagnole dans les demandes d'extradition et ont rapporté la surprise des tribunaux européens devant les dysfonctionnements des juges espagnols. Ceux-ci viennent d'envoyer, par exemple, des milliers de documents supplémentaires en espagnol (sans traduction) au tribunal allemand alors que la phase d'instruction était sur le point de se terminer. Tout le monde attend maintenant la décision des Belges et des Allemands concernant la demande d'extradition, et il est probable selon les avocats, que celle-ci soit rejetée faute de fondement des accusations (rébellion et détournement de fonds pour avoir organisé le référendum le 1er octobre et avoir déclaré l’indépendance). Les médias se sont également fait l’écho des déclarations d'Angela Merkel lors d'une entrevue avec le président espagnol, déclarations selon lesquelles elle déclarait "qu'elle n'est pas gênée par la présence du président Puigdemont en Allemagne". Une façon très diplomatique d'affirmer que l'Allemagne ne soutient pas la position espagnole. On n’ose imaginer ce qui aurait été publié dans le cas d'une déclaration allemande favorable à Sanchez et hostile à Puigdemont...

Répression financière contre les prisonniers catalans

Les associations Òmnium Cultural et l’ANC – Assemblea Nacional Catalana – ont lancé cette semaine une nouvelle campagne pour recueillir des fonds afin d’éviter la saisie des biens propres et des familles des prisonniers politiques et exilés auxquels le juge Pablo Llarena exige maintenant le paiement de la somme de deux millions d’euros. Le même juge qui a rejeté pour la quatrième fois la libération de Joaquim Forn, ancien ministre de l'Intérieur de la Generalitat.

Incident diplomatique aux États-Unis

Sur la scène diplomatique, la semaine a été illustrée par l'incident diplomatique provoqué par l'ambassadeur d'Espagne aux États-Unis (et ancien ministre de Rajoy) qui, dans son discours lors de l'ouverture du Smithsonian Folklife Festival où la Catalogne était la culture invitée, a insulté le président de la Generalitat. Celui-ci ainsi que toute la délégation catalane ont quitté la salle, obligeant les organisateurs à supprimer tous les discours de la cérémonie. Le ministre des Affaires étrangères catalan de son côté, Ernest Maragall, rendait effective la réouverture de six délégations de représentation de la Catalogne à l’étranger et nommait Meritxell Serret, ancienne ministre de l'Agriculture de Puigdemont, exilée à Bruxelles, aux fonctions de représentante du Gouvernement catalan en Belgique. Il a ajouté que de nombreuses auxtres délégations ouvriraient dans les mois à venir.

Alà Baylac Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal