cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Què és EsCat? És francofonia?

El divendres 5 de desembre hem rebut una doble invitació per a participar a la jornada de presentació de l'EsCat (Espai català transfronterer).

Doble invitació ja que ha estat enviada d'una banda pel Conseil Départemental des Pyrénées Orientales i d'altra banda per la Consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Hi ha el fons i hi ha la forma, però generalment tenen una mateixa lògica, i si el fons sembla atraient, la forma no deixa cap dubte, la llengua francesa és la llengua preferent de la invitació tant pels serveis del Consell Departamental nord-català com per les institucions autonòmiques sud-catalanes.

Que el Conseil Départemental faci servir la llengua francesa en prioritat no té res d'estrany, és normal segueix la seua lògica d'institució francesa i jacobina, però que la Diputació de Girona i el Govern de Catalunya prefereixin la llengua francesa a la catalana és molt simptomàtic d'un país malalt sense cap consciència nacional!

A la Diputació de Girona hi ha 20 elegits que se diuen independentistes i 5 socialistes, el Govern de Catalunya és format (teòricament) per conseller(e)s i un President independentistes.Com és possible que aquests (ir)responsables polítics abandonin així la llengua pròpia de tot el territori (nord i sud) per a posar de relleu la llengua de l'ocupant del nord?

No tinc cap explicació si no la de voler lluir i ser reconeguts com a bons servidors d'una universalitat francesa que no ha enganyat mai el seu projecte d'eradicar les diferències, a començar per a fer desaparèixer les llengües que no siguin la francesa.

Hervé Pi

EsCat Gencat

Programa rebut per Espai Català Transfronterer <Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. si és bilingüe, la lisibilitat del programa no deixa cap mena de dubte sobre quina és la llengua preferent!

 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal