cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

OPLC, Unitat Catalana, EELV

Eleccions: 4 llistes se comprometen per la llengua catalana

Les 4 respostes a la carta enviada pel Col·legi associatiu de l'OPLC als partits polítics que se presenten a les eleccions dels 20 i 27 de juny del 2021.

Publiquem les respostes a la carta del Col·legi associatiu per a ajudar cada elector a triar els candidats que podran defensar millor la llengua pròpia i la identitat de Catalunya Nord.

Les respostes:

 

Benvolguts amics del col.legi d'associatius de l'OPLC, 


Els candidats de la formació EELV Pais Català a les properes eleccions departamentals es comprometen a defensar les mesures següents:



  • OPLC: Augmentar cada any la participació del Departament de 60 000 € (sense disminució de les subvencions directes a les associacions culturals) per tal d'assolir la quantitat de 460 000 € al final d'aquest mandat.

Casa de la Catalanitat i del Patrimoni: Dotar aquesta eina d'un agent suplementari totalment dedicat a la cultura catalana en estreta col·laboració amb les entitats culturals, l'OPLC, la regió i els serveis de l'Estat. Donar-li més visibilitat amb l'organització d'actes culturals d'àmbit departamental en llocs emblemàtics  Palau dels Reis de Mallorca, Castell de Cotlliure, Serrabona, Castellnou... sense entrar en competència amb les entitats existents.

  • Catalunya: Incrementar les relacions amb la Casa de la Generalitat, els Consells Comarcals i les Diputacions per afavorir programes, projectes, intercanvis i realitzacions comunes en benefici dels dos territoris.

  • Ensenyament: Els col·legis essent l'única competència departamental en matèria d'educació (personal no docent, edificis i representació als consells d'administració), ens comprometem a demanar la inscripció de l'aprenentatge de la llengua catalana en el pla de formació dels agents territorials, a facilitar fileres bilingues en tots els col·legis públics i especialment en els futurs establiments de Clairà i El Volo.

  • Personal en plantilla en els diversos serveis de la institució departamental: Inscripció de l'aprenentatge del català en el pla de formació professional, contractualització  amb Òmnium Catalunya Nord i la Direcció de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya per la realització de cursos de català i mòduls professionals específics. 


  • El català a l'espai públic: aconseguir, en 3 anys, una total retolació bilingüe de l'espai públic de competència departamental: carreteres, edificis  en l'àmbit exterior i interior,  visibilitat gràfica i sonor, documentació administrativa. El Departament haurà de realitzar un estudi de les mancances i elaborar les propostes de remediacióadequades amb el suport de l'OPLC i el Sioccat.


  • El diari del Departament retrobaria un títol explícit i en català (a definir) i el seu contingut així com la seva versió numèrica  seria bilingüe amb QR code per una versió àudio en català. Demanarem, a la primera sessió del futur Consell Departamental d'iniciar el procés de canvi de nom: Pyrénées Orientales per Pays Catalan. Sense oficialitzar-ho  com a nom perquè no seria acceptat pel Consell d'Estat, tota la comunicació institucional seria feta sota el lema bilingüe "Pays Catalan/Pais Català", i en cas de no acceptació el subtítol "País Català" figuraria a sota de Pyrénées Orientales. Abandó de les campanyes de comunicació i turístiques amb els últims lemes triats per la majoria  actual per una nova comunicació amb lemes explícitament lligats a la catalanitat com a referent del territori.

Pels candidats ecologistes a les eleccions departementals, Nicolas Berjoan, secretari departemental de EELV Pais Català, i Marc Panis, portaveu de la llista "El Pais Català al natural/ Le Pays Catalan naturellement".

 

Resposta de « En commun 66 » 

En tant que candidats aux élections départementales  nous restons persuadés que l apprentissage du catalan dės le plus jeune âge et jusqu au bac à une réelle incidence sur le parcours scolaire car il stimule et améliore la capacité mentale et la mémoire. Cet apprentissage joue aussi un rôle prépondérant pour offrir des opportunités professionnelles.  C est aussi un facteur important d inclusion sociale. Mais cet apprentissage doit aussi être accompagné de la découverte  de l histoire et du patrimoine catalan pour que notre mémoire collective soit toujours sensibilisée par les valeurs chère à notre pays "catalogne terre d accueil", audace, initiative et entraide. Les candidats d En commun 66 sur le canton 11 se sont déjà engagés dans leur programme à soutenir et à aider au développement de l apprentissage du catalan dans les collèges de notre canton mais aussi à soutenir et à relancer localement toutes les fêtes et les coutumes liées à notre histoire que l on doit maintenant écrire en commun.

Anasthasie Louise et Didier Lachevre   candidats Anne Karine Guégan et krim El Gharbaoui

PS : 6 de nos enfants ont suivit ou suivent l apprentissage du catalan.

 

Benvolguts,



Unitat Catalana serà present en aquestes eleccions departamentals presentant candidats a dos cantons en aliança amb persones d'altres tendències polítiques:


  • Al Cantó Perpinyà 1 (el Vernet) amb l'equip constituït per Annabelle Brunet (Nouveau Centre), Benoît Castanedo, Françoise Lucas, Jaume Pol (Unitat Catalana).

  • Al Cantó Perpinyà 5 (Sant Martí, Malloles, Catalunya,Canoes)  Fabienne Meyer (Unitat Catalana), Michel Dupuy (Rassemblement Démocrate),Jacques Bégué (UnitatCatalana), Marie -Anne Foulquier (Rassemblement Démocrate). 


Els candidats d'Unitat Catalana i aliats en aquests dos cantons han acordat en llur programa un suport fort i determinat per la defensa, la promoció i l'ensenyament de la llengua catalana i en català així com l’exigència, entre altres mitjans, d’un finançament i una ajuda substancial a l'Oficina Pública de la llengua catalana. 


Considerem que l'OPLC, de creació encara recent i amb pocs mitjans financers, ha de beneficiar en un termini mitjà (final d'aquest mandat vinent) d'un pressupost equivalent o proper al de l'Oficina Pública de la llengua Basca (més de 4 milions d'euros).


L'objectiu del Consell Departamental ha de ser d'abundar aquest pressupost a altura d'1 milió d'euros l'any 2027. 


És clar, que la Regió que té la mateixa part que el Departament (i l'Estat), així com les altres col·lectivitats (SIOCAT i municipis, Universitat....) -a l'origen de la creació de l'OPLC-  ha de ser motor en aquesta voluntat de creixement ambiciós i determinat del pressupost. 


És per aquesta raó que Unitat Catalana, present també a les eleccions regionals en el si de la llista “Occitanie et Pays Catalan Naturellement” conduïda per EELV amb la presència de Rita Peix (Unitat Catalana) defensa la mateixa proposta en l'àmbit del Consell Regional.

 

Senyores i senyors,

Després de la carta oberta que heu enviat als candidats a les eleccions departamentals, aquí teniu les respostes dels membres de l’equip Mon département en commun – Majorité départementale, i també en peça adjunta llur programa que conté una part dedicada en català. 

  • Ens comprometem a posar en marxa un pla d’acció compartit amb tots els partenaris i les associacions a través de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC), de la qual hem iniciat la creació. Creiem que l’OPLC ha de ser la taula rodona que ajudi els actors i les col·lectivitats a prendre les decisions adequades, a finançar projectes rellevants que siguin realment favorables a la llengua catalana, a la seva difusió, ensenyament i pràctica cotidiana. A través de les seves competències (col·legis / cultura / catalanitat), el Departament contribuirà activament a aquest pla d’acció. El finançament es destinarà a la inversió i al suport d’accions, la qüestió del finançament del funcionament de l’OPLC ja és garantit. El nivell simbòlic d’1 € / habitant que fixeu serà superar, sobretot perquè els membres fundadors de l’OPLC van desitjar mantenir els fons que assignen directament per al desenvolupament de la llengua i volem que el Departament continuï en aquesta direcció.
  • També ens comprometem a augmentar l’oferta d’ensenyament del català a les escoles mitjançant la redacció d’un Conveni Departament - Regió - Rectorat que l’OPLC va coordinar i que la Majoria departamental ja ha validat. Gràcies a aquest Conveni, volem oferir el català "per a tothom i a tot arreu dins deu anys", en tots els mètodes d'ensenyament, promovent l'educació bilingüe quan sigui possible. La majoria departamental també ja ha escrit al Rectorat per llançar una oferta d’ensenyament bilingüe als futurs col·legis de Clairà i del Volo i l’èxit de l’ensenyament del català al col·legi de Sévigné hauria de servir de model.
  • Ja existeix una formació en català pels funcionaris del Departament, però l’ampliarem. Com que la Majoritat departamental va llançar recentment una formació per a tots els agents de l'Oficina HLM 66.  
  • Pel que fa a l’ensenyament immersiva, ens comprometem a cofinançar qualsevol projecte d’inversió per a la creació de nous establiments, inclosa l’escola secundària de la Bressola per a la qual la Majoria departamental ja ha votat un principi de compromís.
  • A més, ens comprometem a ampliar i desenvolupar diversos vectors per a la promoció i la difusió del català, incloent en particular :
  • • el finançament d’associacions en cas d’increment de la demanda de cursos (per a intervencions en català a les escoles, ampliació de les escoles de la Bressola, cursos per a adults, etc.);
  • • la declinació en català del logotip de la col·lectivitat en relació amb la consulta sobre el canvi de nom del departament que portem ;
  • • la sistematització de la senyalització bilingüe per a qualsevol canvi de panell departamental ;
  • • la reservació, dues vegades a l'any, de la xarxa dels panells del Departament per a campanyes de promoció de l'aprenentatge de la llengua desenvolupades conjuntament amb l’OPLC ;
  • • augmentar el ventall de textos en català a la revista institucional del Departament ;
  • • reforçar el bilingüisme als mitjans de comunicació del Departament.
  • També ens sembla rellevant de considerar la creació d’un CIRDCAT, el Centre Internacional de Recerca i Documentació Catalana, i suggerirem que tots els partanaris interessats d’hi pensar col·lectivament. 
  • Per fi, elegits i elegides del Departament, ens dedicarem a reforçar les dimensions transfrontereres i treballarem amb els nostres veïns del Sud, convertint el Departament en la interfície per a les relacions amb el Principat de Catalunya, que també pot ser un dels primers socis del desenvolupament i difusió de la llengua.

Desitjant-vos una bona recepció d’aquests elements i restant a la vostra disposició per a qualsevol informació addicional sobre aquests temes que siguin tan important per a nosaltres, L’equip de « Mon département en commun – Majorité départementale »

 

 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal