cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

CRONOLOGIA 182 ( 23 de març)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

dilluns 20 de març

01 pegasus

  • la delegació de l’Eurocambra encarregada d’investigar l’ús de Pegasus a la Unió Europea i concretament a l’Estat espanyol comença la missió a Madrid. Ho ha fet amb reunions amb entitats, periodistes i la comissió del Parlament sobre Pegasus.
    Tot això en un marc molt tens, donat que ni el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ni cap dels seus ministres rebrà la delegació que investiga l’ús de Pegasus.

02 estats units

  • els Estats Units destaquen en l’informe anual sobre drets humans l’espionatge a l’estat espanyol contra dirigents independentistes catalans amb el programari Pegasus. El document, elaborat pel Departament d’Estat, sosté que hi ha informes que certifiquen que el govern espanyol va espiar polítics independentistes catalans, malgrat que el govern de Pedro Sánchez sosté que tenia autoritat legal per a fer-ho. El text recull que l’organització Citizen Lab va publicar que el govern espanyol havia fet servir el programari Pegasus per intervenir seixanta-cinc telèfons mòbils de dirigents i activistes independentistes entre el 2017 i el 2020.

dimarts 21 de març

03 advocacia

  • l’advocacia de l’estat demana tres anys i sis mesos de presó, set anys d’inhabilitació a càrrec públic i una multa de 30.000 euros per al diputat d’ERC Josep Maria Jové, a qui atribueix per delictes de malversació atenuada i desobediència per l’1-O. Per contra, no acusa Lluís Salvadó, ex-secretari d’Hisenda i actual president del Port de Barcelona. I per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que estava sota les ordres de Jové, demana un any d’inhabilitació pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional i pagar una multa de 18.000 euros.

04 TS

  • el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena desestima tots els recursos de reforma que va rebre de les defenses dels exiliats (tret de Marta Rovira) contra el nou processament arran de la reforma del codi penal. Llarena processa Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig per malversació en el tipus més greu i processa per desobediència Clara Ponsatí i Marta Rovira. El jutge també desatén els arguments de la defensa dels eurodiputats segons els quals el fet de processar-los els vulnera la immunitat de què disposen com a parlamentaris, una immunitat que tenen reconeguda provisionalment, mentre el Tribunal de Luxemburg no s’hi pronunciï en ferm.
  • la justícia italiana arxiva el procediment d’extradició contra el president Carles Puigdemont vinculat a la seva detenció durant una visita a l’Alguer el setembre de 2021. La Cort d’Apel·lació de Sàsser, que instruïa aquesta causa, ha constatat l’expiració de l’ordre d’arrest europeu contra Puigdemont i ha “declarat extint el procés”.

05 TSJC

  • la fiscalia demana al Tribunal Suprem espanyol que anul·li el judici contra part de la mesa del parlament de Roger Torrent –que va ser absolta pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del delicte de desobediència– i es torni a repetir amb uns altres magistrats. El TSJC va absoldre Torrent, Eusebi Campdepadrós, Josep Costa i Adriana Delgado perquè va considerar que no havien tingut la intenció de desobeir els requeriments del Tribunal Constitucional espanyol quan van admetre a tràmit dues resolucions sobre l’autodeterminació i la monarquia espanyola. En canvi, el fiscal diu que la sentència no era prou fonamentada i la veu “arbitrària” i “allunyada de la realitat”.

dimecres 22 de març

  • el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya confirmas la pena d’un any de presó per a un jove que hauria llençat objectes contra els Mossos d’Esquadra. Va ser en una manifestació contra el sindicat policial Jusapol el setembre del 2018 a la Via Laietana de Barcelona que va incloure una simulació d’un ‘holi festival’.

06 Moià

  • « la Berta es queda a Moià » aquest és el clam de la gent solidària del Moianès a pocs dies (28 de març) del judici a Girona contra « 21raons » , els encausats pel tall de les vies de l'AVE a les protestes de l'1 d'octubre de 2018.

dijous 23 de març

07 Cqrles Ruiz

  • Carles Ruiz, Xarly,veí de l’Empordà compareix al jutjat Penal 3 de Girona i es nega a declarar-se culpable ni a acceptar cap acord, que podria implicar-li la reducció del càstig. Es acusat d’haver escridassat el magistrat Pablo Llarena, instructor de la causa penal al Tribunal Suprem contra els independentistes catalans, quan sortia en cotxe d’un sopar en un restaurant l’estiu del 2018. La Fiscalia li demana un any i sis mesos de presó i pagar una multa de 1.440 euros per un delicte d’atemptat contra l’autoritat.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1972 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1827 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal