cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 137 ( 5 de maig)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 3.300 represaliats polítics catalans:

dijous 28 d’abril

  • el ple del Tribunal Constitucional espanyol no admet a tràmit les peticions de recusació de diversos magistrats demanades pel president d’ERC, Oriol Jonqueras, i l’exdiputat de JxCat Josep Costa, que volien evitar que certs magistrats participessin en la deliberació dels seus recursos d’empara. D’altra banda, el TC també ha desestimat el recurs de súplica de la consellera Clara Ponsatí contra una interlocutòria del mateix tribunal sobre la suspensió d’un recurs d'empara del 2021.

divendres 29 d’abril

dv carles

  • detenen en Carles Barca de Caldes de Malavella. La policia ha anat a casa seva per haver plantat el jutge de Figueres que persegueix 200 independentistes pel tall de l'AP7, al Pertús, el novembre de 2019. Després de dir al jutge que no declara i que ha desobeït conscient que la desobediència ens obre el camí de la independència , surt en llibertat i explica que els policies espanyols li han posat l’himne d’Espanya al calabós i que ell no ha deixat de xiular-los Els Segadors.

dv boris

  • Boris Cilevics, el diputat letó que va redactar l’informe crític sobre la repressió espanyola a l’independentisme que exigia la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats aprovat per l’Assemblea del Consell d’Europa, anuncia que prepara un nou text sobre el compliment de l’estat espanyol a les recomanacions que va fer. Aquest text es publicarà el proper mes de juny.

dt perpinyà

  • a Perpinyà la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el departament dels Pirineus Orientals fan una declaració institucional per impulsar l’Espai Català Transfronterer de forma conjunta per donar resposta als principals reptes del territori.

dissabte 30 d’abril

dissabte sant celoni

  • es celebra una jornada antirepressiva a Sant Celoni en solidaritat a la Sane, Independentista represaliada per participar en les mobilitzacions post sentència i als centenars d'independentistes encausats per exercir el dret de manifestació. La Sane serà jutjada el dimecres 4 de maig als jutjats de Granollers, on es convoca una concentració de suport.

dilluns 2 de maig

  • s’ajorna el judici a la Sane que s’havia de fer aquest dimecres 4 de maig a Granollers. El jutjat de Granollers envia el cas a l'Audiència Provincial de Barcelona, que fixarà la nova data.
  • Carles Barba és detingut pels Mossos per no voler declarar pel tall de l’autopista pel Tsunami Democràtic al Portús, és emmanillat i portat al Jutjat de Figueres .
    Encara queda un denunciat de Manresa que, per defecte de forma, encara no li han fet l'ordre de recerca i captura per part de Jutjat de Figueres.

dimarts 3 de maig

dimars via laetiana

  • comencen les presentacions del Front Comú Contra la Repressió a la concentració davant la comissaria de la policia espanyola de Via Laietana de Barcelona, amb el testimoni d'Antonio Silva Pérez i la col·laboració de l'actriu Carme Sansa recitant poemes contra la repressió i la tortura.

dimarts lleida

  • l’Audiència de Lleida dona la raó parcialment a la família d’Enric Sirvent Peguera, el veí de Lleida que va patir un atac de cor després d’una actuació d’agents de la policia espanyola quan era davant d’un centre de votació en el Referèndum de l’1-O. L'Audiència de Lleida sosté que hi ha indicis per jutjar el policia per un delicte de lesions i arxiva la causa a altres tres agents.

dimecres 4 de maig

dimecres parlament

  • el cas de Marcel Vivet, el manifestant condemnat a cinc anys de presó per haver colpejat un agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, arribat al Parlament de Catalunya. La comissió d’Interior del Parlament, i a proposta de la CUP, el conseller Joan Ignasi Elena, el secretari general Oriol Amorós i el director general de la Policia, Pere Ferrer han hagut d’explicar l’actuació del departament d’Interior i els serveis jurídics en aquest cas. Cal recordar que la Generalitat es va personar contra Vivet demanant una pena de presó de sis anys de presó, però quan va sortir la sentència, tot i que els hi donava la raó, va presentar recurs per rebaixar la pena. Arran del cas de Marcel Vivet, el conseller Joan Ignasi Elena ha detallat que va demanar canviar els criteris d’acusació per part de la Generalitat en casos d’atemptat contra els agents de l’autoritat.

dijous 5 de maig

dijous xenia

  • l’Audiència de Barcelona fixat la data del judici de la Xènia, una de les encausades post-sentència, per al desembre del 2025, un temps d’espera fora del comú. En aquest cas, l’acusació, exercida només per la fiscalia, demana dos anys de presó pel delicte de desordres públics. La Xènia va ser detinguda el 18 d’octubre, durant les protestes contra la sentència contra el procés. Va ser empresonada a la presó de Wad-Ras de Barcelona fins al 31 d’octubre.

dijous vives

  • la sala d’apel·lació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya accepta de rebaixar la condemna a Marcel Vivet i el sentencia finalment a un any i mig de presó i inhabilitació, que no haurà de complir perquè és inferior a dos anys i no té antecedents. Originalment, Vivet havia estat condemnat a cinc anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions durant la protesta contra la manifestació del sindicat de policies espanyols Jusapol per l’aniversari del Primer d’Octubre.

Berenguer Ballester

 

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 1648 dies
  • Anna Gabriel és a l'exili des de 1535 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1504 dies

I descuidem pas els més de 3.628 represaliats per la justícia espanyola

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal