cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

Venjança o justícia franquista?

Espanya demana fins a 25 anys de presó contra els polítics independentistes

En français

Més enllà de les noves ordinàries del dia a dia de l’actualitat política catalana, encara que sigui força regular i atapeïda, les informacions i esdeveniments són marcats des de divendres pel cop de puny que ha representat l’anunci de les acusacions contra els independentistes empresonats des de fa un any en presó preventiva : 22 inculpats, fins a 25 anys de presó demanats, centenars de millers d’euros de multes, acusacions de rebel·lió, sedició, malversació, desobediència, més de 200 anys de presó totes penes addicionades. Una indignació màxima a Catalunya que ho llegeix com una enorma bufetada a la democràcia i un trencament definitiu amb Espanya. Els comentaris oscil·len entre incredulitat i ràbia. Les interrogacions són si els tribunals espanyols actuen guiats per pura venjança o seguint els principis de la justícia franquista, o totes dues coses alhora.

Procediments dignes de la justícia turca en plena UE

Les declaracions dels catalans no tenen prou qualificatius per denunciar el caràcter inèdit, inversemblant i inconcebible de l’acusació. Els màxims responsables polítics i socials de Catalunya s’han expressat als mitjans informatius, així com juristes i periodistes i les xarxes socials bullen de comentaris més durs els uns que els altres. ‘Veritable paròdia de justícia’ (Pere Aragonès, vice-president català), ‘odi i agressivitat de l’acte d’acusació del tribunal’ (advocat de la defensa), ‘Sanchez còmplice de la repressió política’ i ‘el poble de Catalunya retira el suport als socialistes i no votarà els pressupostos’ (el president català Quim Torra), ‘desproporcionat, injustificat, desmesurat i voluntat de venjança’ segons els Comuns, ‘penes màximes’, ‘acusacions de guerra civil’ (advocat Gonzalo Boyer), ‘acusacions indignes’, ‘despropòsit absolut’ (Alonso Cuevillas, advocat), ‘acusació penal demencial’, ‘ens trobaran alçats’ (Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC), ‘acusacions sense cap prova perquè pensen que no en tenen menester’ (advocats de la defensa), ’25 anys per votar i 9 anys per violar ; uns salvatges’ (Gabriel Rufian, diputat d’ERC a Madrid). Les concentracions i manifestacions davant les presons s’han multiplicat i atreuen cada cop més gent (unes 15 000 persones davant de la presó de Lledoners). El president català ha acusat l’estat espanyol ‘d’haver robat anys de vida a persones innocents i honorables’.

Processos de Moscou

Mitjans de comunicació, xarxes socials i advocats no paren les reaccions que comparen la justícia espanyola als pitjors exemples, expressen un rebuig contundent als tribunals i a Espanya, i diuen la indignació general i massiva que provoquen. Algunes expressions que se troben : ‘desproporció entre acusacions i la realitat’, ‘fora la justícia espanyola !’, ‘la repressió no ens farà renunciar a la independència’, ‘no renunciarem a res perquè ens ho volen prendre tot’, ‘us volem en un banc d’acusats’ (Rufian als ‘carcellers’), ‘la democràcia al tribunal’, ‘vergonya,’, ‘l’autèntica natura d’Espanya’, ‘acusacions sense cap prova perquè pensen que no en tenen menester’ (advocats de la defensa), ‘el franquisme encara és viu’, ‘escarmentar és una gran estupidesa i és el que tria l’estat espanyol’, (Esther Vera, diari Ara), ‘justícia com en temps d’en Franco’ (premsa alemanya), ‘la justícia espanyola ha perdut el nord’, ‘la invenció de la violència per condemnar els independentistes’, ‘acusació tècnicament errònia’ (magistrats espanyols).

Europa còmplice ?

Més enllà de les denúncies de les greus irregularitats (les acusacions han arribat a la premsa sense que els advocats de la defensa encara en disposin…), veus comencen a alçar-se per qüestionar el paper d’Europa. Entre altres el president exiliat Carles Puigdemont ha comentat que ‘Europa no es pot fer còmplice d’aquest abús amb el seu silenci’. Divendres 2 després de l’anunci de les penes demanades 1 any just després de la incarceració de Junqueras i Forn, els anomenats Hackers per la República han atacat i piratejat els webs de la justícia espanyola i del partit d’extrema-dreta Vox. Del seu costat les entitats cíviques independentistes a les quals pertanyen Jordi Cuixart i Jordi Sànchez qualifiquen d’“extremament greu” l’estratègia de l’Estat i criden a una mobilització unitària.

Irresponsabilitat judicial i política

No es veu amb una tal escalada en la repressió politico-judicial com hi podria haver una solució a la crisi a la qual s’encara l’estat espanyol. El govern de Sanchez sense pressupostos ni suport parlamentari suficient podria caure i precipitar el país en eleccions generals al moment en què dreta i extrema-dreta guanyen terreny i expressen cada cop més clar llurs objectius gitant oli sobre el foc : el PP qualificava dijous al congrés espanyol la tele catalana de mitjà de propaganda i les escoles catalanes de madrasses, mentre Ciudadanos inventen una societat catalana dividida, radical i violent i a la vora de l’enfrontament civil, en la mateixa línia que les acusacions delirants i la ficció inventada per descriure el referendum català dels jutges espanyols. La mateixa justícia que ha inclòs dins els acusats per rebel·lió el major i tot el comandament de la policia catalana. La mateixa setmana que s’aprèn que Espanya refusa de signar un protocol del Tribunal de drets humans d’Estrasburg per garantir l’aplicació dels drets humans… i que el tribunal de Badalona inculpa per ‘desobediència’ tres elegits municipals que van obrir l’ajuntament i atendre ciutadans el dia 12 d’octubre dia de festa nacional espanyola.

Consell per la República

El tro desencadenat pels jutges espanyols ha coincidit aquesta mateixa setmana amb la presentació oficial (pel govern català) a Barcelona i a Brussel·les pels polítics a l’exili, del Consell per la República que la primera setmana ja compta més de 22 000 ciutadans inscrits. El Consell, en forma de fundació privada, té com a missió : la institucionalització de la República, la defensa de la radicalitat democràtica, desenvolupar la tecnologia al servei de la política, la mobilització i internacionalització de la causa catalana ; el 8 de desembre a Brussel·les tindrà lloc una assemblea dels partits sobiranistes. A Brussel·les igualment el cantant balear Valtònyc exiliat per escapar a la presó ha presentat una queixa contra Espanya davant del tribunal de drets humans per violació de la llibertat d’expressió. Mentre els tribunals europeus han descartat clarament les acusacions de violències contra els exiliats catalans i dubten de la regularitat dels procediments judicials, el sistema judicial espanyol (amb el suport de l’aparell polític de l’Estat) sembla enfonsar-se dins els disfuncionaments democràtics, alimenten la inestabilitat institucional i contribueixen a les derives nacionalistes ultradretanes inquietants que es fan dia a tot arreu d’Europa en el silenci de la UE.

Vengeance ou justice franquiste?

L'Espagne demande jusqu’à 25 ans de prison contre les politiques indépendantistes

Au-delà des évènements de l’actualité politique ordinaire catalane, même si elle est constante et abondante, l'information est marquée ce vendredi 2 novembre par le coup de tonnerre de l'annonce des accusations contre les indépendantistes emprisonnés depuis un an en une prison préventive : 22 inculpés, jusqu'à 25 ans de prison, des centaines de milliers d'euros d'amendes, des accusations de rébellion, sédition, détournement de fonds, désobéissance, un total de plus de 200 ans de prison. Indignation monumntale en Catalogne qui vit ses inculpations comme une énorme gifle pour la démocratie et une rupture définitive avec l'Espagne. Les commentaires oscillent entre l'incrédulité et la rage. La question est de savoir si les tribunaux espagnols agissent par pure vengeance ou s’ils renouent avec les principes de la justice franquiste, ou les deux à la fois.

Des procédures dignes de la justice turque en pleine UE

Les déclarations des Catalans n'ont pas assez de qualificatifs pour dénoncer le caractère non inédit, invraisemblable et inconcevable des accusations. Les plus hauts responsables politiques et sociaux de Catalogne se sont exprimés dans les médias, de même que les avocats, les journalistes et les réseaux sociaux en pleine ébullition avec des commentaires plus durs les uns que les autres : "Véritable parodie de justice" (Pere Aragonès, vice-président de Catalogne), "haine et agressivité de l'acte d'accusation du tribunal" (avocat de la défense), "Sanchez, complice de la répression politique" et "le peuple de Catalogne retire son soutien aux socialistes et ne votera pas pour le budget" (le président Quim Torra), "disproportionné, injustifié, démesuré et volonté de vengeance" selon les Comuns (Podemos), "peines maximales", "accusations dignes de la guerre civile" (avocat Gonzalo Boyer), «accusations indignes», «une absurdité totale» (Alonso Cuevillas, avocat), «accusation démentielle», «nous nous soulèverons» (Elisenda Paluzie, présidente de l'ANC), «des accusations sans aucune preuve, parce qu'ils pensent qu’ils n’en ont pas besoin' (avocats de la défense), '25 ans pour un référendum et 9 ans pour viol ; des sauvages" (Gabriel Rufian, député d'ERC à Madrid). Les mobilisations et les manifestations devant les prisons se sont multipliées et attirent de plus en plus de gens (environ 15 000 personnes devant la prison de Lledoners cette semaine). Le président catalan a accusé l'État espagnol d'avoir volé des années de vie à des personnes innocentes et honorables.

Des procès de Moscou

Les médias, les réseaux sociaux et les avocats n'arrêtent pas de réagir en comparant la justice espagnole aux pires exemples, en exprimant un rejet définitif des tribunaux et de l’Espagne, et en exprimant une indignation générale et massive. Quelques uns des commentraires : "disproportion entre accusations et réalité", "honte à la justice espagnole!", "la répression ne nous fera pas renoncer pas à l'indépendance", "nous n'abandonnerons rien parce qu'ils veulent tout nous prendre", "nous voulons vous voir sur le banc des accusés’ (Rufian aux ‘geoliers’), ‘la démocratie devant les tribunaux’, ‘la honte’, ‘l'Espagne montre sa vraie nature’, ‘des accusations sans aucune preuve parce qu'ils pensent qu'elles n'en ont pas besoin’ (avocats de la défense), "le franquisme est toujours en vie", "humilier est une stupidité et ce que choisit l'Etat espagnol" (Esther Vera, journal Ara), "la justice comme à l'époque de Franco" (presse allemande), "la justice espagnole a perdu le nord", "ils inventent la violence pour condamner les indépendantistes", "une accusation techniquement erronée" (magistrats espagnols).

L’Europe complice ?

Au-delà des dénonciations de graves irrégularités (les inculpations sont parvenues à la presse sans que les avocats de la défense n’en soient encore destinataires ...), des voix commencent à s'élever pour remettre en question le rôle de l'Europe. Entre autres, le président en exil, Carles Puigdemont, a déclaré que "l'Europe ne peut pas être complice de tels abus avec son silenci". Vendredi 2 après l'annonce des peines prononcées un an juste après l'incarcération de Junqueras et de Forn, "Hackers de la République" ont attaqué et mis hors-service les sites de la justice espagnole et du parti d'extrême droite Vox. De son côté, les associations civiques indépendantistes auxquelles appartiennent Jordi Cuixart et Jordi Sànchez qualifient d’"extrêmement grave" la stratégie de l'État et appellent à une mobilisation unitaire.

Irresponsabilité judiciaire et politique

On ne voit pas, avec une telle escalade de la répression politico-judiciaire, comment on pourrait s’acheminer vers une solution de la crise à laquelle l'Espagne est confrontée. Le gouvernement de Sanchez sans budget ni soutien parlementaire suffisant pourrait tomber et précipiter le pays dans des élections législatives au moment où la droite et l'extrême droite gagnent du terrain et expriment de plus en plus clairement leurs objectifs de lutte en jetant de l’huile sur le feu : le PP décrivait jeudi au Congrès espagnol la télévision catalane comme un outil de propagande et qualifiait l’école catalane de ‘madrassas’, tandis que Ciudadanos invente en permanence une société catalane divisée, radicale et violente, au bord de la guerre civile, épousant en cela les accusations délirantes et la fiction inventée par les juges espagnols pour décrire le référendum catalan. La même justice qui a rajouté au nombre des inculpés pour rebellion le major et tout le commandement de la police catalane. La même semaine, on apprenait que l'Espagne refusait de signer un protocole du Tribunal des droits de l'homme de Strasbourg visant à garantir l'application des droits de l'homme... et que le tribunal de Badalona ​accusait de "désobéissance", trois élus municipaux élus pour avoir ouvert la mairie et avoir accueilli des habitants le 12 octobre, jour de la fête nationale espagnole.

Conseil pour la République

Le coup de tonnerre provoqué par les juges espagnols a coïncidé cette semaine avec la présentation officielle (par le gouvernement catalan) à Barcelone et à Bruxelles par les politiques exilés, du Conseil pour la République qui compte déjà plus de 22 000 citoyens inscrits la première semaine. Le Conseil, sous forme de fondation privée, a pour mission: l'institutionnalisation de la République, la défense du radicalisme démocratique, le développement de la technologie au service de la politique, la mobilisation et l'internationalisation de la cause catalane. Le 8 décembre à Bruxelles, une assemblée de partis souverainnistes aura lieu. À Bruxelles également, le chanteur baléare Valtònyc, exilé pour échapper à la prison, a porté plainte contre l'Espagne devant le tribunal des droits de l'homme pour violation de la liberté d'expression. Alors que les tribunaux européens ont clairement écarté les accusations de violence à l'encontre des exilés catalans et mis en doute la régularité des procédures judiciaires, la justice espagnole (avec le soutien de l'appareil politique de l'État) semble s’enfonser dans les dysfonctionnements démocratiques, alimente l'instabilité institutionnelle et contribue aux dérives nationalistes d'extrême droite inquiétantes qui apparaissent un peu partout en Europe dans le silence de l'UE.

Alà Baylac Ferrer

Comentaris (1)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
  1. portet renada

Molt bé, Alà. Què fer ? Quedem impotents!
i el TRIUNAL iNTERNACIONAL de La Haye ? Perquè s'està sense reaccio' ? Es un tribunal que ha intituït com a base mateixa: que tots els homes tenen dret a demanar la llibertat ????!!!!!!
Francament?...

Molt bé, Alà. Què fer ? Quedem impotents!
i el TRIUNAL iNTERNACIONAL de La Haye ? Perquè s'està sense reaccio' ? Es un tribunal que ha intituït com a base mateixa: que tots els homes tenen dret a demanar la llibertat ????!!!!!!
Francament? SEMBLANTS ESDEVENIMENTS fan un destret per a morir!

Llegir més
 
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal