cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

ensenyament bilingüe, Elsa Taurinyà-Chiari

Quan no volen continuïtat

Els alumnes de Bula poden estudiar català fins el CM2, però entrant a la sisena a Illa ho perdran.

A Bulaternera, els alumnes de CE1, CE2, CM1 i CM2 aprenen el català a l’escola amb un intervinent. L’APLEC paga 50 % i el SIOCCAT 20 % més dels cursos, aquesta ajuda financera va permetre a l’ajuntament tornar a fer català a l’escola del poble.

Feia anys que la llengua del país no era ensenyada als infants de Bula. El Consell Municipal bulinenc esperava que aquest ensenyament donaria gana als nens i a les famílies d’agafar l’opció català a sisena. Desgraciadament, el col·legi Pierre Fouché d’Illa vol aturar l’opció l’any que vé, com ho va intentar l’any passat. Això vol dir que els alumnes dels pobles a l’entorn d’Illa no poden aprendre el català al col-legi. A Bula, hi ha català a l’escola, però és el cas a Vinçà i a Rodès també. Els consells municipals de Bulaternera i de Rodès van protestar amb una moció i una deliberació enviada als serveis de l’estat francès i als elegits. Altres iniciatives individuals com mails o cartes als elegits o a l’Educació Nacional van ser preses per tal d’alertar sobre aquest fet molt perjudicial per la transmissió de la llengua catalana. La resposta del Cabinet de la Ministre de l’Educació Nacional deixa pensar que hi ha un problema al nivell dels serveis del rectorat…

Elsa Taurinyà-Chiari

Resposta del cabinet de la Ministre de l’Educació Nacional :
Madame la Conseillère municipale,

Madame Najat VALLAUD-BELKACEM, ministre de l’éducation nationale, de l’enseignement supérieur et de la recherche, a bien reçu votre courriel.

Attentive aux préoccupations qui sont les vôtres, la ministre m’a confié le soin de vous répondre.

Comme vous le savez, la ministre accorde une place particulière à l’apprentissage de nos langues régionales tout aussi précieuses que les autres langues vivantes. Les langues régionales font partie de notre patrimoine et offrent aux élèves la possibilité de saisir toute la richesse et la variété de nos cultures régionales.

À cet égard, compte tenu de l'objet de votre intervention, je vous informe que j'ai, d'ores et déjà, transmis votre courrier à Madame la rectrice de la région académique Occitanie, chancelière des universités, afin qu'elle examine votre demande et qu'elle vous tienne directement informée de la suite qui pourra y être réservée.

Bien cordialement,

La cheffe de cabinet de la ministre de l'éducation nationale, de l'enseignement supérieur et de la recherche.

Moció votada a Bulaternera :

MOTION CONTRE LA DISPARITION DE L’OPTION CATALAN EN SIXIÈME AU COLLÈGE PIERRE FOUCHÉ D'ILLE SUR TÊT :

Les membres du Conseil Municipal de Bouleternère s'opposent à la baisse des heures de catalan prévue à la rentrée 2017 au collège Pierre Fouché d'Ille sur Têt. Ces baisses provoqueront l’annulation de l'option catalan en sixième dès la rentrée 2017 laissant présager une disparition progressive de l’enseignement optionnel du catalan au collège Pierre Fouché d’Ille sur Têt.

Cette suppression pure et simple de l'option aura pour conséquence qu'aucun enfant de Bouleternère ne pourra apprendre la langue catalane au collège bien qu’un enseignement du catalan soit dispensé à l'école primaire de Bouleternère des classes de CE1 au CM2.

Les familles ne se verront pas proposer de continuer le catalan à la rentrée de sixième alors qu’ils auront commencé cet apprentissage à l’école primaire parfois depuis plusieurs années. Cette situation est discriminatoire pour les familles habitant les villages autour d’Ille sur Têt car leurs enfants ne peuvent intégrer l’enseignement bilingue catalan et l’option au collège était la seule issue pour apprendre le catalan. La proposition faite par l’établissement de commencer cet enseignement en cinquième est inadmissible puisqu’elle interrompra une ou plusieurs années d’apprentissage rompant ainsi la continuité des apprentissages.

En outre, la cinquième étant l’année d’introduction de la seconde langue LV2, avec possibilité aussi de commencer le latin, les familles risquent de ne pas ajouter le catalan cette année-là dans l’emploi du temps de leurs enfants. Il est à craindre que des familles renoncent au choix du catalan et que les effectifs soient fortement diminués menaçant ainsi l’existence de l’option catalan en cinquième, quatrième et troisième.

Ceci alors même que le ministère de l'Education Nationale affirme haut et fort qu'il faut "diversifier l'offre des langues au primaire et assurer la continuité au collège des apprentissages" et que madame la Ministre de l'Education Nationale déclare : " Il ne s’agit pas de remettre en cause l’importance de l’anglais. Mais de favoriser d’autres langues, tout aussi précieuses, comme nos langues régionales – que la nouvelle carte des langues permet de mieux valoriser –..."

Nous demandons le maintien de l'option catalan de la sixième à la troisième à la rentrée 2017.

Monsieur le Maire et les membres du Conseil Municipal de Bouleternère

Comentaris (1)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
  1. Teresa Dalmau

Perfectament d'acord amb vosaltres, és un escàndol i una vergonya pel col·legi d'Illa que fou un dels primers del departament en proposar un ensenyament del català. Quan el centre escolar era encara el Cours Complémentare.. en Josep Sebastià...

Perfectament d'acord amb vosaltres, és un escàndol i una vergonya pel col·legi d'Illa que fou un dels primers del departament en proposar un ensenyament del català. Quan el centre escolar era encara el Cours Complémentare.. en Josep Sebastià Pons, retirat a Illa, hi va impulsar un curset, continuat després per en Joan Martí. Ironies de la història, potser serà el col·legi d'Illa el primer en tancar l'ensenyament del català si continua la devallada iniciada ja fa més de 5 anys amb una reducció del 60% de les hores de català, cosa que automàticament significa una menor demanda per part de les famílies que es troben massa aïllades

Llegir més
 
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal