CARTELL_DEF_2br.jpg

10-08_cinema_casal.jpg

10-17_Coll_de_la_Manrella.jpg

 101 2 web

OPLC, Guillem Dalmau

Carta oberta als candidats a les eleccions departamentals

El Col·legi associatiu de l'OPLC escriu als candidats a les eleccions dels 20 i 27 de juny de 2021.

A final de juny, Catalunya Nord elegirà els representants del Consell Departamental pels 6 anys a venir. El Consell Departamental és la màxima institució nord-catalana democràticament elegida. El poder del Consell Departamental és molt limitat, però unes competències té i una d'aquestes és per a fer possible la presència de la llengua catalana a l'espai públic.

El Col·legi associatiu de l'OPLC és un grup de representants d'associacions culturals que tenen en comú la defensa i la promoció de la llengua catalana com a prioritat. Aquestes entitats enviaran la carta següent als candidats a les eleccions i presentarà les respostes rebudes.

 

Benvolgudes i benvolguts candidats,

D'aquí poques setmanes, vos presentareu davant dels nord-catalans per tal dels representar al si de l'assemblea departamental pels propers sis anys. Des del Col·legi de les Associacions de l'Oficina Pública de la Llengua Catalana, sabem que el resultat d'aqueixes eleccions i la política que serà aplicada durant aqueix mandat pot tenir un impacte directe sobre la llengua catalana, ara en situació d'emergència.

El català, com totes les llengües minoritzades de l'Estat, no té cap estatut propi que el pugui protegir. El rol de les institucions territorials és doncs primordial. Per fi, el nostre territori té la seua Oficina Pública de la Llengua amb l'objectiu estatutari « d’assegurar sobre la seua àrea geogràfica el desenvolupament de la llengua catalana treballant a l’augment de l’ús del català, per a desenvolupar el nombre de locutors actius [...] en particular entre les joves generacions ».

Aleshores, el Departament dels Pirineus-Orientals, com a membre constitutiu de l'OPLC, té un rol important al si del funcionament d'aquest GIP però també unes responsabilitats en el marc de les seues pròpies competències. Per aqueixes raons vos transmetem unes propostes, per les quals desitgem tenir la vostra posició, el vostre compromís però en cap cas unes promeses únicament electorals.

Pel que fa a l'OPLC, considerant la feblesa del seu pressupost global (360 000€), si desitgem tenir grans ambicions per la llengua, i en comparació amb organismes semblants, volem que la participació del Departament passi, en 6 anys, de 100 000€ a 450 000€, és a dir 1€ per habitant, lo que representa el 0,06% del pressupost global del Departament. Ben entès, demanarem lo mateix a la Regió i a l'Estat. Hem d'arribar a un pressupost digne i a l'alçada d'aquest projecte ambiciós indispensable.

L'increment d'aquesta participació financera, no ha de suposar al mateix temps una disminució de les accions a favor del català, pròpies a la institució departamental. En efecte, el Departament té l'obligació d'anar més enllà del programa d'acció de l'OPLC amb una política lingüística pública forta amb accions clares i concertades. En aquest marc, reclamem l'aplicació de la carta per a la llengua votada per la institució el 2007, la negociació amb l'Educació Nacional de la instauració de fileres bilingües a tots els col·legis existents i futurs (Clairà i El Voló), un pla de formació dels seus agents per a l'aprenentatge del català, l'acompanyament al desenvolupament de l'ensenyament immersiu associatiu i ben segur la visibilització de la llengua dins l'espai públic (retolació direccional en català dels noms de pobles al llarg de les carreteres...).

Sem a l'inici del segle XXI, i el català a Catalunya Nord té menester d'actes voluntaristes forts, si no volem pas que se quedi en un 5% residual. El català és la llengua pròpia d'aquest territori, és una llengua de futur i és un atot per trobar una feina en les zones limítrofes del departament. Per aquest motiu vos demanem el vostre compromis públic. Nos reservem el dret d'informar els ciutadans de les vostres respostes mitjançant els diaris i les xarxes socials. Ben segur, estem oberts a totes les vostres propostes.

Quedant a la vostra disposició per qualsevol pregunta, esperem la vostra resposta. Ben atentament

Per al Col·legi de les Associacions de l'OPLC

Guillem DALMAU

Podeu enviar les vostres respostes a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Les entitats del Col·legi associatiu

Aire Nou de Bao, Amics de la Casa Samsó, Aplec, Arrels ,Balzac Editor, La Bressola, El Casal del Conflent, Casal Cultural Català – Casal Jaume 1er, Centre cultural català del Vallespir, Centre de Formació Professional Català, Collectiu de professors de català per adults, Comité des Feux de la Saint Jean, Coral Solstici, Costumari de Catalunya Nord, Escola catalana del Voló, Escola Jordi Pere Cerdà, Grup Pirinenc Excursionista Nord Català (GPRENC), Grup teatral Font Freda, La Ligue de l’enseignement, Omnium Catalunya Nord, Les Publications de l’Olivier, Teatre del Galliner, Les Editions Trabucaires, UNIM, Xarxa Cebrianenca.

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal