cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Joan Villanove

Ramon de Penyafort (1180-1275)

Amb Joan Villanove, tornem una mica enrere, destaquem que el jove Jaume, que més endavant serà el futur rei de Mallorca, va passar diversos períodes d'alguns mesos a París a la cort de Lluís IX, el rei de França.

Allà també hi coneix el jove Felip (que serà el futur Felip III l'Atrevit); tenen més o menys la mateixa edat. Vet aquí un camí per acostar Barcelona i París, les dues Cases que estaven en guerra des de feia una trentena d'anys. Jaume torna definitivament a terres catalanes l'any 1255, quan té dotze anys. Des de la seva tornada, l'educació de Jaume es basa en dues persones d'una vàlua excepcional: en un primer moment Ramon de Penyafort, i més endavant Ramon Llull.

ha estudiat a la millor universitat de dret de l'època, la de Bolonya; alumne brillant, aviat passa a ser professor; llavors el tornem a trobar com a canonge del bisbat de Barcelona, confessor del rei Jaume I i confessor del Papa Gregori IX; l'any 1234, en el Liber Extra, Ramon de Penyafort compila els decrets d'aquest Papa, que seguiran sent vigents fins a Pius X (1903-1914).

Per a ell, el dret natural és superior al dret humà. Ara bé, en aquesta època, unes discussions molt animades, especialment a Bolonya, porten a pensar que el dret humà és el que té prioritat. És així que el Rei Jaume I torna a introduir el dret romà; a partir d'aquest moment, totes les causes jurídiques es jutjaran segons els Usatges de Barcelona; en cas d’impossibilitat, els costums naturals sabran resoldre els litigis.

Ras i curt, Ramon de Penyafort, que ha organitzat l'església cristiana a les Balears, té una forta influència sobre la formació jurídica de Jaume. És canonitzat l'any 1601.

Text i fotografies: Joan Villanova

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal