cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

OPLC, Dolors Serra

Dolors Serra respon

a les 3 preguntes sobre l'Ofici Públic per la Llengua Catalana.

De quins aspectes s'ha d'ocupar l'Oficina? Llengua? Cultura? Patrimoni? 

Crec que l'OPLC s'ha d'ocupar de la llengua catalana, del seu coneixement i del seu ús. L'OPLC ha de conèixer i fer ús del català i ha d'establir una política pública (doncs a l'abast de tothom) d'extensió del seu coneixement (per permetre la transmissió) i del seu ús social. Una llengua viva és un element cultural, una forma de pensar, una forma de comunicar.

Com s'ha d' avaluar i calcular el pressupost? Quines són les necessitats?

El pressupost s'hauria de calcular en funció d'un pla de realitzacions a curt i a llarg termini. Les necessitats són immenses si tenim en compte la situació d'ús social de la llengua. El més important serà marcar les prioritats: en el terreny de l'immediat aquelles que permetin una visibilitat pública d'ús de la llengua, una valorització social de la llengua (senyalització, comunicació, publicitat,...), i en el terreny del treball de llarga durada consolidar l'existent i obrir nous camins (ensenyament, formació, administració). El més important és donar prioritat a la creació d'estructures i dinàmiques sòlides per damunt de la multiplicitat d'iniciatives limitades en el temps.

Qui ha de prendre les decisions de gestió i d'actuació de l'Oficina?

L'OPLC hauria de tenir representants d'un màxim d'administracions del territori (Regió, departament, ajuntaments) per tal que no hi hagi limitacions en les competències d'execució. Aquests representants prendrien les decisions d'acció i pressupostàries, després d'haver consultat, almenys 2 cop a l'any, un comitè composat d'actors del món de la llengua i de l'ensenyament, així com d'experts.

Dolors Serra

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal