ensenyament bilingüe, Elsa Taurinyà-Chiari

Xicolatada dels alumnes del bilingüe a Illa

Pel sisè any, 240 alumnes de 4 a 14 anys s’han trobat a la sala de festa d’Illa per compartir una tassa de xicolata calenta.

Aquesta festa és la primera cada any escolar que permet al conjunt dels alumnes que estudien en (o el) català a Illa de retrobar-se. Les famílies que poden (és un matí feiner) acompanyen les classes i participen a la celebració.

Al programa : cants de Nadal, una dansa tots plegats i xicolata.

X2El moment més emotiu és sempre la dansa dels 240 alumnes creada per la Sandrine Traby i preparada dins cada escola setmanes abans.

Aquest any, la música era la cançó « Una lluna a l’aigua » del grup Txarango. Els més petits de la maternal eren al devant i començaven la coreografia. Poc a poc, cada escola s’aixecava i es posava a ballar. Els més grans van posar un ambient de boig amb crits i moviments més sofisticats.

Acabada la dansa, era temps de tastar la xicolata preparada pels membres del Casal del Conflent. Aquest any, eren només dones a la cuina : la Lydia, la Martine i l’ Huguette. Sense aquesta associació del Conflent, dedicada a promoure llengua i cultura catalana, i els seus voluntaris valents, la festa no es podria celebrar !
Els nens havien portat les tasses de la casa i els pares les van omplir regalant a cadascun d’ells una galeta.

X3Era molt bona i ni en va restar una tassa ! Un plaer de veure bigotis de xicolata a les cares dels més petits. Un plaer també de veure la vitalitat de tota aquesta joventut contenta de cantar i parlar català, de retrobar germans, companys i mestres dins un ambient festiu.

A Illa, són 11 les classes bilingües de la mitjana secció a la tercera al col-legi. A més, els altres alumnes poden triar el català en opció al col·legi Pierre Fouché. Aquestes festes ajuden a fer viure una mica més la nostra llengua i la nostra cultura fora dels centres i amb presència d’algunes famílies.

Elsa Chiari Taurinyà

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal