cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

Bressola, Flama del Canigó

Una setmana cultural a La Bressola de Nyils

que s'acaba amb la flama del Canigó.

El projecte treballat per la mainada aquest mes « La flama del Canigó » ha desembocat sobre una setmana cultural molt enriquidora per a tots els alumnes .

Tot primer , van rebre la Daniela Grau , membre de Tradicat, que els hi va explicar d'on venia aquesta tradició de la flama del Canigó. Guiats per les explicacions de la Daniela, els mainatges van fer recerques molt interessants sobre aquest tema i es va decidir d'engegar unes activitats a l'escola durant tota una setmana per mor que la festa de Sant Joan esdevingui una festa que tingui més sentit pels petits Bressolaires de Nyils .

Així durant tota una setmana, es van fer uns tallers molts divertits durant els quals els alumnes de maternal i de primària van compartir un munt d'activitats. Van aprendre a fer les fogasses de Sant Joan amb en Joan-Miquel Forcade, antic forner i professor a la cambra de Comerç de Perpinyà. Les coques van ser boníssimes i totes es van menjar durant l'espertinar.

El dimarts, els nins i nines van anar passejant pels camins de Nyils per mor de fer el ramellet de Sant Joan, bonica tradició que va permetre a la mainada de descobrir amb més atenció algunes herbes característiques de la plana del Rosselló.

El dijous, van ballar amb el Marc Ridaura vingut amb el seu violí per interpretar músiques tradicionals. Van fer danses però també alguns jocs donant al pati una atmosfera de festa on es podien sentir les rialles dels infants. Els mainatges també van poder interpretar cançons , van fer animacions de màgia, de gimnàstica, de BTT i van contar històries als companys durant una tarda, on es va fer un escenari boig dedicat a tots els nins.

Tot al llarg d'aquesta setmana, van actuar i participar en molts altres tallers com un taller de relaxació i de fisioteràpia portat per l'Anna March... i van construir també un fanalet per la revetlla de Sant Joan .

El divendres tan esperat pels alumnes de primària va ser un dia fantàstic per aquesta mainada perquè van pujar al Coll d'Ares per esperar la Flama del Canigó que arribava del Castellet. Allà, un grup d'animació infantil va fer ballar i jugar els nins i nines i també les mestres i les mares que els van acompanyar. S'ho van passar molt bé i van riure molt.

També durant el dia, van aprofitar per interpretar unes cançons davant un públic nombrós vingut per celebrar l'arribada de la Flama . Allà, van poder veure tota la gent que baixaven per rutes diferents per a distribuir la flama a molts els vilatges dels Països Catalans. Però el moment més emocionant va ser quan van veure la Daniela Grau arribar amb la flama. De seguit, van encendre el quinqué i és amb molta il·lusió que el van baixar fins a llur escola on cadascú va encendre llur fanalet .

I per acabar aquesta increïble setmana , la mainada de Nyils es van endur el quinqué per encendre el foc de Sant Joan de Nyils. Tot un símbol perquè aquest any, La Bressola celebra els seus 40 anys a Nyils!

Rosalina La Bressola de Nyils.

santjoan 2017 06

Al Coll d'Ares

santjoan 2017 06

Cantant esperant la Flama

santjoan 2017 06santjoan 2017 06

Esperant aquesta famosa Flama

santjoan 2017 06

Finalment la Daniela Grau arriba amb la Flama

santjoan 2017 06

Ja se transmet

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal