cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

IFCT, Alà Baylac Ferrer

Balanç del procés català a l’Indépendant

27 articles al web en febrer i 29 articles al diari paper

La situació socio-política a Catalunya Sud continua sent una de les qüestions crucials i pendent de resolució per l’esdevenir de la Unió Europea –amb el brexit probablement– i que serà determinant pels anys a venir i per la consolidació o la deterioració del projecte de més gran envergadura que coneix el continent europeu des de fa segles.

En aquest context, els Estudis Catalans de la Universitat de Perpinyà segueixen analitzant la societat i l’actualitat sud-catalana i espanyola, en particular mitjançant el tractament del procés sobiranista que fa la premsa quotidiana perpinyanesa, L’Indépendant. Les conseqüències dels esdeveniments politico-institucionals sobre la Catalunya Nord comencen de ser perceptibles –encara que siguin per ara poc comentats. Habitants que pateixen controls, escorcolls o vexacions per part de la policia espanyola a la frontera, vigilància augmentada sobre els militants o entitats més compromeses, disfuncionaments concordants i reiterats en camps com l’ensenyament del català…

L’Indépendant constitueix el mitjà més difòs a Catalunya Nord. Continua sent el mèdia en francès que segueix de més aprop l’evolució de la situació política a Catalunya Sud. Per això és particularment útil de conèixer i analitzar el contingut i l’abast de les seues ressenyes del procés i de les seues incidències al nord de l’Albera. Els articles que proposa als centenars de milers de lectors nord-catalans, i no dubtem-ne també francesos (dels altres mitjans de comunicació) tracten tant del dia a dia de les tractacions polítiques del Principat, com de les intervencions i derives preocupants de l’aparell politico-judicial espanyol o encara de les reaccions a Catalunya Nord entre les associacions, els elegits o els simples ciutadans que donen suport als seus compatriotes del sud. Els avant-títols de L’Indépendant són « Eurorégion » i « Catalogne », o encara « International » i « Crise », o també « Pays Catalan » i el nom de tal o tal vilatge on organitzen manifestacions.

Continuem doncs de ser atents al que publica el « diari d’aquí ». Pel sol mes de ferer 2018 (28 dies), L’Indépendant ha publicat 27 articles en el seu siti web en línia i 29 articles en la seua versió paper. Al gener havien sortit 68 articles en total sus dels dos suports (i van ser més de 350 articles per l’any 2017 a la versió paper). Us podem enviar la llista de les referències de cada article (pel 2018) sobre demanda. L’IFCT, anirà donant regularment xifres i referències que puguin interessar investigadors, periodistes o simplement persones interessades pel procés independentista i la seua cobertura mediàtica a Catalunya Nord.

Alà BAYLAC FERRER, UPVD
Institut Franco-Català Transfronterer
Grup Estudis Catalans / CRESEM (EA 7397)
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal