cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

Francesc Macià

95è ANIVERSARI DELS FETS DE PRATS DE MOLLÓ

Primer acte públic per commemorar el centenari de la creació de primera organització independentista a Catalunya: Estat Català

Es presenta el llibre biogràfic de cent militants d’Estat Català a la població de Catalunya Nord, on l’any 1926 Francesc Macià i els seus voluntaris van començar l’aixecament per aconseguir la Independència.

El proper diumenge 21 de novembre, es commemora a Prats de Molló (Vallespir), els fets de Prats de Molló, que varen protagonitzar Estat Català i el seu líder Francesc Macià, per tal d’alliberar Catalunya per les armes.

Els fets de Prats de Molló: El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya via Sant Llorenç de Cerdans i via el Coll d’Ares, ocupant Olot, i proclamant la República Catalana. El finançament de l’acció feta pels separatistes catalans de l’Argentina, Cuba i Estats Units, aconseguí armar i uniformar un parell de centenars d’homes disposats a l’acció.

El 4 de novembre de 1926, l’Estat Major d’Estat Català era detingut a Vila Denise, essent la majoria dels detinguts, molts d’ells foren deportats a Bèlgica, i els líders jutjats a París, declarant-se en tot moment independentistes, democràtics i revolucionaris.

Aquest cas dona la volta al món, i serví de ressò per a la causa del moviment independentista català.

Els actes: Per tal de commemorar aquests fets, i engegar la commemoració del centenari del primer partit independentista, Estat Català, s’ha organitzat uns actes a diferents punts de la població nord-catalana:

  • 11h Ofrenes florals davant del Monument a Francesc Macià i els voluntaris
  • 11:45h Acte i parlament a Vila Denise (quarter logístic dels Voluntaris del1926)
  • 12:30h Ofrena floral al monument a Jacint Verdaguer
  • 15h Presentació del llibre "Diccionari biogràfic d'Estat Català" El llibre que es presentarà: Diccionari biogràfic d’Estat Català, publicat per llibres de l’Índex, dins de la col·lecció Descoberta, ha estat editat per la Comissió 100 anys d' Estat Català i la Fundació Reeixida, comptant amb el suport del Memorial Democràtic.

Té 150 pàgines i fotografies de cent militants de l’organització independentista. 14 dels autors han fet un treball conjunt per a biografiar aquestes persones amb recerca de dades i fonts primàries.

Els coordinadors de l’obra han sigut: Fermí Rubiralta i Tomàs Callau. I els autors: Agustí Barrera, Josep-Lluís Carod-Rovira, Juli Cuéllar, Ferran Dalmau, Oriol Falguera, Xavier Ferré, Marc Macià, Jordi Miró, Frederic-Josep Porta, Jaume Renyer, Marc Santasusana, Josep Sort, Robert Surroca i l'aportació de Daniela Grau.

La comissió: A dia d’avui organitzats sota el nom Comissió 100 anys d’Estat Català, formada per la Fundació Reeixida, Estat Català, historiadors, familiars d’integrants de l’organització, militants de l’independentisme combatiu, i activistes anirem anunciant les accions i els actes que tenim preparats per a la commemoració.

Tomàs Callau 34 685 37 80 60
Contacte: Comissió 100 anys Estat Català/ Fundació Reeixida Mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. + Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Twitter: @estat_catala + @reeixida Instagram: @estatcatala + @reeixida

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal