cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Xavier Deulonder i Camins

Cal fer caure la monarquia?

Amb els draps bruts de Joan Carles I que s’esbomben als mitjans de comunicació un dia sí i l’altre també, n’hi hauria com per anar als poders fàctics espanyols i als sectors conservadors que hi donen suport i dir-los que si tant els agrada la monarquia, millor que comencin a buscar un descendent de Josep Bonaparte o d’Amadeu de Savoia

per oferir-li la corona d’Espanya perquè amb els Borbó ja ha quedat clar que no s’hi pot anar enlloc, però, de totes formes, cantar-li les absoltes a l’actual monarquia espanyola, no ho veig clar perquè, ara per ara, els partits que hi donen suport —Vox, PP, Ciutadans i PSOE— sumen, i de llarg, majoria absoluta a les corts espanyoles i, a més, en les darreres eleccions gallegues va guanyar el PP i a les basques el PNB, que, malgrat tot, no mostra pas una actitud bel·ligerant contra la Corona; lògicament, si les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 haguessin donat uns resultats com aquests, llavors Alfons XIII hauria pogut continuar regnant fins a la fi dels seus dies i a la seva mort l’hauria succeït el seu hereu. Com que, per raons òbvies, ha hagut de renunciar al seu mite fundacional de Joan Carles I com el gran home i el gran rei que, després de la mort de Franco, va fer possible la modèlica transició democràtica i que durant el seu regnat sempre va donar exemple d’honestedat i de vocació de servei, és obvi que la monarquia espanyola està afeblida, però, tot i així, encara pot tenir corda. Naturalment, si ara al PP comencessin a debatre si cal continuar donant suport a la monarquia o bé optar per l’accidentalisme, és a dir per mostrar-se indiferents sobre la forma d’estat, llavors sí que Felip VI tindria els dies comptats, però, aquesta no és pas la situació en què ens trobem. Certament, ara que sabem qui és de veritat Joan Carles I no és lògic que els Borbó conservin el tron, però no ho és tampoc que hi hagi molta gent disposada a votar un partit ple de casos de corrupció com ho és el PP.

D’altra banda, potser faríem bé de preguntar-nos si de debò el nostre objectiu és fer caure la monarquia espanyola, més que res perquè a mi em sembla que, a Catalunya, quan es parla de República, s’entén una República Catalana; en conseqüència, un cop tinguem Catalunya constituïda en república independent, no n’hem de fer res de si a Espanya volen conservar els Borbó al tron fins a la fi dels temps. És clar que la caiguda de la monarquia significaria la fi del règim de 1978, però i llavors què? Exposar-nos que l’adveniment de la III República Espanyola resultés ser una mena de joc de mans en què els que ara remenen les cireres s’asseguressin que tot canvia perquè, en realitat, no canviï res, tal com va passar ara fa quaranta anys amb la liquidació del franquisme? Ja ens van enredar una vegada, oi? I si recorrem a la memòria històrica, què va passar amb la República Catalana que va proclamar Francesc Macià el 14 d’abril de 1931? Doncs que, al cap de només tres dies, va haver de quedar reduïda a un govern autònom que se’n deia Generalitat perquè expressions com ara Estat Català o República Catalana resultaven molt malsonants a oïdes espanyoles encara que es tractés d’oïdes espanyoles republicanes. Cal recordar també les retallades que les corts constituents de la República Espanyola van perpetrar en el projecte d’estatut d’autonomia aprovat en referèndum pel poble català el 1931? O la suspensió de l’estatut després dels Fets d’Octubre de 1934?

L’octubre del 2017, l’independentisme català va posar en perill la continuïtat no pas de la monarquia espanyola sinó d’Espanya mateix, i ací és on hem de mirar de tornar; aleshores, el problema d’Espanya no era pas el descrèdit dels Borbó sinó la possibilitat, ben real, de perdre Catalunya igual com el 1898 va perdre Cuba, Puerto Rico i Filipines.

Xavier Deulonder i Camins

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal