Cristina Malet

Què serà demà… (3)

Diumenge 31MG- Dia 21

Petites felicitats del desconfinament i de la vida en general:

jo, quan m’ho penso, em dic que no tinc menester de gran cosa per gaudir de la vida; de fet, els meus plaers són plaers senzills i realment, compadeixo amb la gent que per sentir-se existir, no coneixen cap altra alternativa que la del consum compulsiu. Cada dia que Déu fa, compren coses i més coses: coses sense valor però també coses valuoses. En tenen realment menester de tot això? No necessàriament. Però per què fan això doncs, me direu? Potser per tenir durant un breu instant, la falsa il.lusió de la seva felicitat i combatre una mena d’angoixa existencial.

La possessió com a condició sine qua non d’un sentiment de dominació i d’immortalitat que, en realitat, només dura el que duren les roses… Un nou discurs del mètode: un “cogito ergo sum” que s’ha convertit en un “consumo llavors existeixo”.

I de fet, cal consumir!! Aquest és el nou leitmotiv en sintonia amb els temps que estem vivint. La mateixa ministra francesa del treball -Muriel Pénicaud- va demanar fa uns dies als francesos, que consumissin els seixanta mil milions d’estalvis que tenen per tal d’impulsar l’economia, després de la crisi sanitària del Covid!! “Atreviu-vos a sortir, atreviu-vos a consumir”, els va dir amb to gairebé provocador!! Com si la vida de la gent es reduís al simple fet de comprar. Quina visió més reductora de l’existència!! Ara bé, me direu, que se podia esperar d’una dona que durant la seva formació va ser alletada a la font de la Finança? Doncs, res, i segurament pas un discurs imprès d’empatia o d’humanitat. Aquesta gent, se’n fot realment de nosaltres, pobres humans de sense dents!! L’única cosa que els interessa, és que consumim. Per a ells, no sem res més, podríem dir, que moneders sobre potetes! Endavant, collons, a consumir!! Qualsevol cosa, ens en fotem, però necessitem els vostres diners per tal d’engegar l’economia!! Quina collonada més gran!!

Jo els meus diners, en faig el que vull i els utilitzo quan vull. I no em posaré a crompar per crompar perquè una desconeguda XXL ens ho demana. A més, l’economia francesa, clarament, me’n foti; m’estimo més salvaguardar l’economia de Catalunya Nord, això sí, que no pas l’economia d’un territori que s’estén més enllà de Salses i que, dia rere dia, ens menysprea cada vegada més.

A més a més, com ho deia a l’inici d’aquesta petita exposició, la meva felicitat no resideix en el fet de comprar. La meva felicitat es nodreix de moments senzills i sobretot que no costen res o pas gran cosa: vull dir mirar una posta de sol, llegir un bon llibre, fer un bon petit àpat amb amics i família, passejar-me per la natura envoltada del silenci amb com a única companyia els petits crits dels ocells que creuen el cel, anar a visitar museus, descobrir llocs encantadors o encara fer fotografia. És aquest el meu univers que em fa gaudir de la vida; i pel que fa al nom de Muriel en política, jo només en reconec una: es deia Muriel Casals, era franco catalana i va treballar durant anys i amb gran determinació a fer que un dia Catalunya esdevingué un Nou Estat Independant d’Europa. La resta, per a mi, és només literatura.

Cristina MALET, estudiant de Llicenciatura de català de l’IFCT, Universitat de Perpinyà.

Muriel Casals

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal