cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

El president de Catalunya crida a « fer efectiu el mandat democràtic de llibertat »

Per Alan Stivell, « els presos polítics representen el suïcidi de la idea d’Europa »

En français

En el seu discurs de cap d’any, el president de Catalunya ha fet una crida per « fer efectiu el mandat democràtic de llibertat, revoltar-se contra la injustícia i fer caure els murs de l’opressió», mentre Ciudadanos i el PP continuen difonent mentides dient que Torra crida a la sublevació i demanen la suspensió de l’autonomia i la il·legalització dels partits independentistes. El president català anuncia que el govern té entre les prioritats de 2019 recuperar les lleis socials anul·lades pel Tribunal constitcional. Prediu que el procés dels independentistes serà un potent altaveu pels empresonats innocents al cor de la UE en ple segle 21, i apel·la a la mediació internacional. Pel president, 2019 és un « any de desafiaments majúsculs, decisiu per a tothom i de la llibertat que ja s’acosta ». I encara : « La meva principal preocupació és garantir una Catalunya justa amb els seus ciutadans, generadora d’igualtat i de progrés per als seus fills, i que esdevingui un espai de cultura i talent en la diversitat d’expressions i creences. Una Catalunya, doncs, determinada en la llibertat. És per això que no deixarem d’insistir en el diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional. Acompanyats de les banderes que sempre, sempre, ens han representat al món : Democràcia, Justícia i No-Violència ».

Entrevista a Alan Stivell

El mític cantant bretó, Alan Stivell, entrevista aquesta setmana al portal Vilaweb després de passar el cap d’any a Barcelona convidat pel músic gallec Carlos Núñez per participar al tradicional concert del Palau de la Música, va declarar que és « molt impactant que hi haja presos polítics, fa molt fràgil la Unió Europea. L’existència dels presos polítics representa el suïcidi de la idea d’Europa. » [https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-alan-stivell-els-presos-politics-representen-el-suicidi-de-la-idea-deuropa/]

2018 : el fracàs espanyol

A l’hora de fer el balanç de 2018, bé cal constatar que l’estratègia espanyola per solucionar la crisi institucional (i eradicar l’independentisme català) ha estat un fracàs. El que explica en gran part, alhora que s’apunten cites electorals, una cursa als discursos extremistes i el retorn en força a l’escenari polític espanyol de les proclames i reivindicacions franquistes i d’extrema dreta (en boca de Vox, Ciudadanos o el mateix PP). Els catalans després de l’epidodi de violència policial i repressió político-judicial (sempre en curs) han aconseguit de revalidar la majoria independentista, de recuperar les institucions i d’internacionalitzar la qüestió de l’autodeterminació. Carles Puigdemont figura entre les 50 persones de l’any seleccionades pel Frankfurter Allgemeine. Davant els que amenacen de suspendre l’autonomia altre cop, el president Torra adverteix que mai més el govern català se rendirà i ha insistit que 2019 és l’any de l’esperança i que no se tolerarà cap més atac a la democràcia, tot demanant a Sánchez un diàleg real amb mesures concretes més enllà dels discursos. Junts per Catalunya del seu costat preveu de reinvestir Carles Puigdemont president durant la legislatura.

El « niet » català als pressupostos espanyols i el no espanyol al diàleg

Els partits independentistes, sempre pressionats per donar suport als pressupostos de Sanchez, han reafirmat aqueixa setmana que no hi votaran a favor i ho justifiquen perquè els socialistes no han fet cap moviment sobre les dues qüestions claus : la repressió judicial (llibertat dels presos polítics) i l’autodeterminació i el futur polític de Catalunya. Sergi Sabrià (ERC) ha recordat que el president d’ERC és a la presó i la secretària general en exili a Suïssa ; denuncia el « no a tot » dels socialistes. Sánchez del seu costat va contestar per la negativa a la mà allargada de Torra, comentant que « no hi pot haver diàleg a fora de la llei », espanyola s’entén.

Procés en perspectiva i concerts pels presos polítics

En la perspectiva del procés dels independentistes, el Tribunal Suprem ha operat una maniobra (ha reenviat una part dels acusats davant d’un tribunal de Barcelona) per ‘tenir sentència abans del 29 de maig per evitar que algú es presenti a les eleccions europees’, segons ha criticat el magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín. Els advocats també han tornat a denunciar les irregularitats : el tribunal ha donat solament 10 dies per fer l’escrit de la defensa. ‘Això és el que es dona a un atracador de banc, els haurien de donar un mes per poder exercir el dret de defensa amb igualtat de condicions ; el procés que han tingut fins ara no és just’, precisen.

L’ANC (l’associació Assemblea Nacional Catalana) prepara i anuncia mobilitzacions per tot el país quan s’obri el procés, una manifestació a Madrid, a París i a altres ciutats.

D’altra banda, les mobilitzacions de solidaritat, acompanyament i suport als presoner s’ha anat multiplicant i reuneixen sempre milers de persones : concert multitudinari als Lledoners (més de 5000 persones) amb uns 40 músics professionals, manifestació de 5 000 persones a Mallorca per la república, la sobirania dels Països Catalans i el suport als presos polítics (en motiu de la Diada de Mallorca el 30 de desembre), milers de persones van fer la revetlla entorn de les presons.

En breu

  • Ciudadanos i PP reclamen dia rere dia, per assegurar-se el suport de l’extrema dreta Vox (que vol abrogar la llei contra la violència masclista) una suspensió de 10 anys de l’autonomia, tancament de les teles autonòmiques, control de la policia i de l’escola, en un ambient de degradació democràtica i de revifalla desacomplexada dels principis del franquisme.
  • El prior (falangista) del Valle de los Caídos refusa al govern espanyol l’accés a la tomba de Franco per l’exhumació decidida pel govern espanyol.
  • El tribunal de Navarra deixa en llibertat els 5 violadors de la Manada condemnats solament per « abús sexual ».
  • Dos anys de presó i una multa de dotze mil euros és la pena que demanen als cineastes Carolina Martínez i Clemente Bernad per haver col·locat una càmera en una església durant una missa celebrada per la Hermandad de los Caballeros Voluntarios de la Cruz, un grup ultracatòlic fundat el 1939 per requetès ex-combatents franquistes. Els acusen d’un delicte de revelació de secrets malgrat tenir el permís de l’ajuntament.
  • Els advocats de la Tamara Carrasco denuncien el seu confinament indefinit. Inicialment acusada de terrorisme i rebel·lió per manifestar en una barrera de peatge, el tribunal de Madrid la va empresonar abans de l’assignar a residència. Al cap d’un any, l’acusació ha estat canviada per desordre públic però sense treure el seu confinament i el tribunal de Madrid s’ha declarat incompetent per jutjar-la sense que, contràriament a la llei, anomeni quin atre tribunal és competent per continuar el procediment. Ningú per ara és doncs encarregat del seu cas, però se manté indefinidament la seua assignació a residència.

Mesures preventives desproporcionades, acusacions mentideres i infundades, violació del dret de la defensa, tot denunciat per la defensa que explica que forma part de l’estratègia de repressió destinada a espantar i fer callar els independentistes.

Alan Stivell

Le président de Catalogne appelle «à rendre effectif le mandat démocratique de la liberté»

Pour Alan Stivell, "les prisonniers politiques représentent le suicide de l'idée d'Europe"

Dans son discours de la nouvelle année, le président de Catalogne a appelé à "rendre effectif le mandat démocratique de liberté, à se révolter contre l'injustice et à abattre les murs de l'oppression", tandis que Ciudadanos et le PP continuent à répandre des mensonges en disant que « Torra appelle au soulèvement » (sic) et demandent la suspension de l'autonomie et l’interdiction des partis indépendantistes. Le président catalan a annoncé que le gouvernement avait, parmi les priorités de 2019, la remise en place des lois sociales annulées par le Tribunal constitutionnel. Il prédit que le procès des indépendantistes sera un puissant porte-voix pour les prisonniers innocents, au cœur de l'Union européenne en plein XXIe siècle et en appelle à une médiation internationale. Pour le président, 2019 est une "année de défis majuscules, une année décisive pour tous et pour la liberté qui s’approche". Et d’ajouter : « Mon souci principal est d’assurer à ses citoyens une Catalogne juste, qui produise de l’égalité et du progrès pour les jeunes, et qui devienne un espace de culture et de talent dans la diversité des expressions et des croyances. Une Catalogne, donc, déterminée en liberté. C’est pourquoi nous ne cesserons pas d’insister sur le dialogue, la négociation et la nécessaire médiation internationale. Accompagné des drapeaux qui nous ont toujours représenté dans le monde : démocratie, justice et non-violence »

Interview d’Alan Stivell

Le légendaire chanteur breton Alan Stivell, interviewé cette semaine sur le site Vilaweb après avoir passé le Nouvel An à Barcelone, invité par le musicien galicien Carlos Núñez à participer au traditionnel concert du Palau de la Música, a déclaré qu'il était " choquant qu’il y ait des prisonniers politiques, cela fragilise l'Union européenne. L'existence de prisonniers politiques représente le suicide de l'idée d'Europe. » [https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-alan-stivell-els-presos-políticas-representen-el-suicidi-de-la-idea-deuropa/]

2018 : l'année de l’échec espagnol

À l’heure du bilan de l’année 2018, force est de constater que la stratégie espagnole visant à résoudre la crise institutionnelle (et à éliminer l’indépendantisme en Catalogne) a été un échec. Ce qui explique certainement en grande partie, en même temps que se préparent les élections, une course aux discours extrémistes et le retour en force sur la scène politique espagnole des proclamations et revendications franquistes et d'extrême droite (dans la bouche de Vox, de Ciudadanos, et du PP lui même). Les Catalans, après l'épisode de violence policière et de répression politico-judiciaire (toujours en cours), ont réussi à revalider la majorité indépendantiste, à recouvrer les institutions et à internationaliser la question de l'autodétermination. Carles Puigdemont fait partie des 50 personnes de l'année sélectionnées par le Frankfurter Allgemeine. Face à ceux qui menacent de suspendre à nouveau l’autonomie, le président Torra a averti que le gouvernement catalan ne se rendrait jamais et a insisté sur le fait que 2019 était l'année de l'espoir et qu'aucune autre attaque contre la démocratie ne serait tolérée, tout en demandant à Sanchez un vrai dialogue avec des mesures concrètes au-delà des discours. Junts per Catalunya de son côté, envisage de réinvestir Carles Puigdemont, président de au cours de la législature.

Le "niet" catalan au budget espagnol et le non espagnol au dialogue

Les partis indépendantistes, toujours pressés de soutenir le budget de Sanchez, ont réaffirmé qu'ils ne le voteraient pas et le justifient pas le fait que les socialistes n'avaient pris aucune mesure concernant les deux questions clés : la répression judiciaire (liberté des prisonniers politiques) et l'autodétermination et l'avenir politique de la Catalogne. Sergi Sabrià (ERC) a rappelé que le président de l'ERC est en prison et la secrétaire générale en exil en Suisse ; il dénonce le "non à tout" des socialistes. Sanchez de son côté a répondu par le refus de la main tendue de Torra, en précisant qu’il « ne peut y avoir de dialogue en dehors de la loi », espagnole s’entend.

Procès en perspective et concerts pour prisonniers politiques

Dans la perspective du procès des indépendantistes, le Tribunal suprême a opéré une manoeuvre (une partie des accusés a été renvoyée devant un tribunal de Barcelone) pour " pouvoir prononcer un verdict avant le 29 mai afin d'empêcher qu'aucun des mis-en examen puisse se présenter aux élections européennes ", comme l'a expliqué le magistrat émérite du Tribunal suprême, José Antonio Martín Pallín. Les avocats ont également signalé à plusieurs reprises des irrégularités : le tribunal n'a donné que 10 jours à la défense pour présenter ses arguments. "C’est ce qui est donné pour un braquage de banque, ils devraient leur donner un mois pour exercer le droit de la défense dans des conditions d’égalité ; le procès mené jusqu'à présent n'est pas juste", précisent les avocats. L’ANC (association Assemblea Nacional Catalana) prépare et annonce des mobilisations dans tout le pays pour l’ouverture du procès, des manifestations à Madrid, à Paris et dans d’autres villes.
D'autre part, les mobilisations de solidarité, de soutien et d’accompagnement des prisonniers se sont multipliées et ont toujours attiré des milliers de personnes: un concert devant plusieurs milliers de personnes devant la prison des Lledoners avec environ 40 musiciens professionnels, une manifestation de 5 000 personnes à Majorque ‘pour la république, la souveraineté des Pays Catalans et le soutien aux prisonniers politiques’ (à l'occasion de la fête nationale de Majorque le 30 décembre), des milliers de personnes ont fait le réveillon autour des prisons.

En bref

  • Ciudadanos et le PP réclament, jour après jour, pour s’assurer le soutien de l'extrême droite de Vox (qui veut abroger la loi contre la violence machiste), une suspension de 10 ans de l’autonomie, la fermeture des médias régionaux, le contrôle de la police régionale et de l’enseignement, dans un contexte de dégradation démocratique et de retour décomplexé des principes du franquisme.
  • Le prieur (phalangiste) du Valle de los Caídos refuse au gouvernement espagnol l'accès au tombeau de Franco pour procéder à l'exhumation décidée par le gouvernement espagnol.
  • Le tribunal de Navarre laisse en liberté les 5 violeurs de la Manada (la meute) condamnés seulement pour "abus sexuel".
  • Deux ans de prison et une amende de douze mille euros pour les cinéastes Carolina Martinez et Clemente Bernad pour avoir placé un appareil photo dans une église pendant une messe organisée par la Fraternité des la Hermandad de los Caballeros Voluntarios de la Cruz, un groupe ultracatolique fondé en 1939 par d'anciens combattants franquistes. Ils sont accusés d'avoir révélé des secrets malgré l'autorisation du conseil municipal.
  • Les avocats de Tamara Carrasco dénoncent son assignation à résidence indéterminée. Initialement accusée de terrorisme et de rébellion pour avoir manifesté sur une barrière de péage, le tribunal de Madrid l’a arrêtée avant de l’assigner à résidence dans l’attente du procès. Au bout d'un an, les accusations se sont changées en « désordre public », mais sans lever l’assignation à résidence. Le tribunal madrilène s'est déclaré incompétent pour la juger sans, contrairement à la loi, désigner le tribunal compétent pour prendre la suite de la procédure. Personne pour le moment n'est donc en charge de l’affaire, mais l’assignation à résidence est maintenue indéfiniment.

Autant de mesures préventives disproportionnées, d’accusations mensongères et non fondées, de violation du droit de la défense, toutes dénoncées par la défense, qui explique que cela fait partie de la stratégie de répression visant à effrayer et à faire taire l'indépendantisme.

Alà Baylac-Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal