Alà Baylac Ferrer

Intervenció a la presentació del Consell per la República a Perpinyà

5/1/2019 - El Casal, 17h

Bona tarda a tothom,

I una salutació molt especial als ministres catalans en funcions a Bèlgica.
M’han demanat -l’Hervé Pi és clar- de dir qualques mots a l’ocasió d’aqueixa presentació del Consell per la República a Perpinyà, i ho faig amb força plaer i me’n senti molt honorat.

El Consell, el veig com una proto-administració catalana sobirana en un espai lliure europeu ; un model d’organització i de funcionament democràtic, accessible i obert a la participació del més gran nombre. A l’hora que molts manifesten (amb armilles grogues) per obtenir el dret a referèndums o reclamen una democràcia participativa, els catalans van per feina i posen en marxa una eina integrativa i col·laborativa, de treball en comú entre ciutadans i governants del país.

Una de les batalles que serà determinant per guanyar el partit de la sobirania és la presència i el reconeixement internacional. Per tant l’actuació d’una estructura catalana com el Consell per la República és crucial.

Aquesta presentació és l’ocasió pels nordcatalans de participar a igualtat amb els catalans del sud a la construcció de la república, a la defensa dels represaliats, a la reintegració de Catalunya Nord al cos nacional català (360 anys després de l’annexió i separació del Tractat del Pirineu), i això gràcies a aquesta organització del segle 21 de l’administració i dels lligams entre la ciutadania i les institucions. Els unionistes i els moderns sem nosaltres, els catalans ; els separatistes i els reaccionaris són els s’oposen al respecte dels drets humans elementals i a l’exercici de la democràcia.

2017 va ser l’any de l’exercici de la democràcia pel poble de Catalunya amb el referèndum que va desembocar en la declaració de la República. En termes rugbístics diríem que és una bonica, coordinada i rigorosa ofensiva.

2018 va representar un any de resistència enfront d’una repressió espanyola brutal i l’èxit de la projecció de la qüestió catalana, de la recuperació de les regnes de les institucions, de l’estructuració dels mitjans a fora del país, de la derrota i el fracàs de les forces espanyoles (degradació de la imatge dels tribunals, polítics filofranquistes evidenciats davant l’opinió, batalla guanyada del groc al carrer, presència de la qüestió catalana als mitjans de comunicació, fermesa del moviment pacífic de cara a les provocacions i les agressions, manifestacions permanents i massives dels catalans, suport als presos). L’acció col·lectiva ha permès d’arribar a portar la pilota darrera la línia d’assaig.

2019 serà l’any de transformar l’assaig i d’encadenar amb nous assajos que permetin establir definitivament la sobirania de la República Catalana i alliberar els nostres governants empresonats de manera inica.

Vull insistir en la importància del Consell per la República pel conjunt dels Països Catalans : des de Catalunya Nord, hem d’agrair les institucions nacionals de pensar a tots els que desitgem integrar el projecte de país des de la perifèrie.

I cal tenir consciència que l’eina que se posa en marxa, el Consell per la República al mateix temps que representa un suport cabdal als polítics en missió a Brussel·les (i a la realitat de la comunitat nacional), també és l’oportunitat concreta i directa per als catalans del nord de tenir representació i interlocutors que ens escoltin al més alt nivell per defensar els interessos del país (ensenyament del català en perill, refús d’estructures de suport a la llengua -OPLC-, règim d’apartheid lingüístic, 1er departament pel xomatge, liquidació mitjançant la nova regionalització occitana de la personalitat catalana…).

Moltes gràcies al president i als ministres en funcions a Bèlgica, gràcies a aquestes primeres institucions de la República d’incloure els catalans del nord en la seua dinàmica i en la construcció del país. Mirarem de contribuir tant com puguem a ajudar el Consell per la República.

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal