cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

El govern socialista continua sord al diàleg

segueix la mateixa línia dura del PP.

  • Se multipliquen les agressions feixistes al carrer
  • Front judicial
  • Els independentistes donen qualques setmanes a Sanchez per canviar de posició

En français

Molta expectativa va despertar, dimecres 1er d’agost a la tarda, la primera reunió bilateral entre els governs català i espanyol (que el PP no reunia des de fa 7 anys), especialment per veure si se podia produir una mínima obertura per resoldre la crisi política entre Espanya i Catalunya. La mateixa nit de dimecres els portaveus de les dues delegacions, Meritxell Batet, ministra de Política Territorial i Funció Pública, i Ernest Maragall, ministre català d’Exteriors i relacions institucionals, evidenciaven que el diàleg de sords continua, que els presos polítics catalans continuaran en presó preventiva acusats de rebel·lió amb penes previstes de 30 anys de presó i que « el dret d’autodeterminació no existeix ». La part espanyola fins i tot ha refusat la constitució d’un grup de treball per reflexionar sobre la qüestió. Ni tan sols els temes més tècnics – i sobre els quals pot intervenir el govern – com els bloqueigs de les lleis catalanes recorregudes davant del Tribunal constitucional. Ernest Maragall immediatament va desmentir la « normalitat » entre les institucions que la ministra espanyola va provar de pintar arran de la reunió, reunió viscuda com a « dura i difícil » per la part catalana. La portaveu catalana Elsa Artada i ministra de la Presidència, qualifica de « decebedora i frustrant una reunió no preparada pels representants del govern espanyol i que s’ha limitat a escoltar i prendre nota sense pronunciar-se sobre cap de les demandes catalanes ».

Se multipliquen les agressions feixistes al carrer

L’altra nova que ocupa reiteradament els mèdies sudcatalans és la multiplicació de les agressions de violents i activistes d’extrema dreta pels carrers de Catalunya, contra persones que porten llaços grocs i signes de defensa dels presoners polítics. Els actes agressius s’han desfermat en particular des que el partit populista Ciudadanos ha cridat a « netejar » els carrers de Catalunya arrencant els llaços grocs i les banderes independentistes. Fins ara la policia no ha detingut ningú (solament se desplaça per constatar les situacions) i la fiscalia és més comprensiva pels agressors que per les víctimes (ha demanat l’absolució per un encausat que intimidava gent amb llaços groc). Dilluns 30 de juliol un grup de feixistes espanyols encaputxats i amb ganivet havia molestat i amenaçat 7 persones d’un CDR (comitè de defensa de la república) que penjaven una estelada a Manresa. El ministeri d’interior de la Generalitat ha enregistrat unes 200 agressions entre maig i juliol.

llibertat

Front judicial

Al capítol de la justícia, els tribunals espanyols continuen els seus processos i pronunciaments contra els independentistes (empresonats i exiliats), sense que l’executiu de Sànchez prengui cap mesura per canviar la línia d’actuació de la fiscalia. Dilluns 30 de juliol el Tribunal Suprem va rebutjar el recurs contra la suspensió dels diputats empresonats i exiliats. El mateix temps, a Waterloo, dissabte 28 de juliol, a l’acte organizat pels presidents Puigdemont i Torra pel seu retorn d’Alemanya, aquest darrer va qualificar de « farsa » la causa judicial contra els independentistes i el representant de Puigdemont a l’ONU, l’advocat Ben Emmerson va comentar que no tenia

« cap dubte sobre el futur de la independència Catalunya »

i que

« ningú no pot esperar que els independentistes s’asseguin a la mateixa taula a negociar quan els presos encara són darrere les reixes. Per aconseguir-ho, els han d’alliberar immediatament. Sóc un observador, no parlo en nom de ningú, només d’algú que treballa a les Nacions Unides i observa aquesta situació com a advocat internacional. Però us he de dir que no tinc cap dubte que sóc testimoni del naixement d’una nació », va afegir. Per altre band, l’advocat Gonzalo Boye va denunciar que hi ha documents que mostren que la justície espanyola ja investigava la Generalitat per « rebel·lió » abans del 20 de setembre quan encara no s’havia pas produït cap manifestació de carrer contra les intervencions policials de Madrid. També va interposar un recurs de recusació del jutge instructor Pablo Llarena després que aquest diumenge 29 de juliol hagi estat enregistrat sopant ostensiblement a un restaurant de Palafrugell en companyia de dirigents del PP (el germà de l’exministre d’Interior Jorge Fernàndez Díaz), el mateix dia que era previst un acte en defensa dels presos polítics pel CDR local. L’endemà la policia espanyola detenia una persona que s’havia manifestat a la sortida del restaurant.

Els independentistes donen qualques setmanes a Sanchez per canviar de posició

Els independentistes han expressat davant de l’immobilisme de Madrid que donen unes quantes setmanes de termini al govern espanyol perquè concreti en lletra el canvi de música que solament ha operat fins ara. Puigdemont des de Bèlgica va anunciar que a la tardor s’haurà acabat l’estat de gràcia i que el govern socialista haurà de passar dels discursos als fets. L’ANC – Assemblea Nacional Catalana – i Òmnium Cultural del seu costat estant preparant la gran manifestació de la Festa nacional (l’11 de setembre) amb el lema « Fem República ». La tardor es preveu doncs que torni a ser determinant: manifestacions, reentrada política, obertura dels processos. Tot sobre fons d’eleccions (municipals i autonòmiques a Espanya) en preparació el 2019 i la majoria minsa del govern de Sànchez que penja d’un fil, el dels partits independentistes al Congrés espanyol que poden a tot moment retirar-li el seu suport.

 

comissio bilateral

Le gouvernement socialiste reste sourd au dialogue et suit la même ligne dure du PP

Mercredi après-midi 1er aout, la première rencontre bilatérale entre les gouvernements catalan et espagnol (que le PP n'avait plus réunie depuis sept ans) avait suscité quelque espoir, en particulier de voir se produire une ouverture minimale pour résoudre la crise politique entre l'Espagne et la Catalogne. Les porte-paroles des deux délégations, mercredi soir, Meritxell Batet, ministre de la Politique territoriale et de la fonction publique, et Ernest Maragall, ministre catalan des Affaires étrangères et des relations institutionnelles, ont tout de suite illustré que le dialogue de sourds continuait, les prisonniers politiques catalans restant en détention préventive accusés de rébellion avec des peines prévues de 30 ans de prison et "le droit à l'autodétermination n'existant pas" pour le gouvernement de Sànchez. La partie espagnole a même refusé de mettre en place un groupe de travail pour réfléchir à la question. Même les questions plus techniques - et sur lesquelles le gouvernement peut intervenir - telles que les blocages des recours catalans au Tribunal constitutionnel n’ont enregistré aucune avancée. Ernest Maragall a immédiatement que la «normalité» ait été retrouvée entre les institutions, normalité que la ministre espagnole avait tenté de décrire après la rencontre, une rencontre vécue comme «dure et difficile» pour la partie catalane. La porte-parole catalane et ministre de la présidence Elsa Artadi, qualifiait de « décevante et frustrante la une réunion qui n’avait pas été préparée par les représentants du gouvernement espagnol, qui s’est contenté d’écouter et de prendre note sans apporter aucune réponse aux demandes catalanes. »

Les agressions fascistes se multiplie dans la rue

L’autre nouvelle qui a occupé les médias sudcatalans est la prolifération d'agressions violentes de la part de militants d’extrême droite dans les rues de Catalogne contre des personnes qui portent des rubans jaunes et des signes de défense des prisonniers politiques. Les actes d'agression se sont multipliés en particulier depuis que le parti populiste Ciudadanos a appelé à "nettoyer" les rues de Catalogne des rubans jaunes et des drapeaux indépendantistes. Jusqu'à présent, la police n'a arrêté personne (elle ne se se déplace que pour faire le constat des actes commis) et le parquet est plus compréhensif pour les agresseurs que pour les victimes (demande de classement pour des accusés d’intimider des personnes portant un ruban jaune). Lundi 30 Juillet un groupe de fascistes espagnols cagoulés et armés d’un couteau avait pris molesté et menacé sept personnes d’un CDR (Comité pour la défense de la république) qui posaient un drapeau indépendantiste à Manresa. Le ministère de l’Intérieur catalan a enregistré près de 200 agressions entre mai et juillet.

Sur le front judiciaire

Au chapitre de la justice, les tribunaux espagnols poursuivent leurs procès et les verdicts contre les indépandatistes (emprisonnés et exilés), sans que l’exécutif de Sanchez ne prenne aucune mesure pour changer les lignes de conduite du marquet. Le lundi 30 juillet, le Tribunal suprême a rejeté l'appel contre la suspension des députés emprisonnés et exilés. Pendant ce temps, à Waterloo, samedi 28 Juillet, lors de la mifestation organisée par les présidents Puigdemont et Torra pour son retour d’Allemagne, ce dernier a qualifié de « farce » les procès contre les indépendantistes et le représentant de Puigdemont aux Nations Unies, l’avocat Ben Emmerson a dit qu'il n’avait « aucun doute sur l'indépendance future de la Catalogne » et que « personne espérer que les indépendantistes s »ssaient à la table des négociation tant que les prisonniers sont toujours derrière les barreaux. Pour commencer à discuter, il faut qu’ils soient libérés immédiatement. Je suis un observateur, je ne parle pas au nom de qui que ce soit, seulement quelqu'un qui travaille aux Nations Unies et qui observe cette situation en tant qu'avocat international. Mais je dois dire que je n'ai aucun doute sur le fait que je suis en train d’assister à la naissance d'une nation", a-t-il ajouté. D'autre part, l'avocat Gonzalo Boye a rapporté qu'il y a des documents montrant que la justice espagnole avait déjà ouvert une procédure pour «rébellion» avant le 20 Septembre alors qu’il ne s’état pas encore produit de manifestation de rue contre l’intervention policière de Madrid. Il a également demandé la récusation du juge Pablo Llarena après que le dimanche 29 juillet clui-ci a été filmé dans un restaurant de Palafrugell en train de diner ostensiblement accompagné par des dirigeants du PP (le frère de l'ancien ministre de l'Intérieur Jorge Fernandez Diaz), le même jour qu'une manifestation du CDR local était prévue en la défense des prisonniers politiques. Le lendemain la police espagnole arrêtait une personne qui avait manifesté à la sortie du restaurant.

Les indépendantistes donnent à Sanchez quelques semaines pour changer de position

Devant l'immobilisme de Madrid, les indépendantistes ont donné au gouvernement espagnol quelques semaines de délai pour traduire en paroles le changement qui pour l’heure se limite à la musique. Puigdemont depuis la Belgique a annoncé qu'en automne « l'état de grâce » sera terminé et que le gouvernement socialiste devra passer des discours aux actes. L'ANC - Assemblée nationale catalane - et Òmnium Cultural de leur côté préparent la grande manifestation de la fête nationale (11 septembre) avec le slogan «Fem República – Faisons la Republique». Les prévisions sont sur l’automne soit déterminant: manifestations, rentrée politique, ouverture des procès. Le tout sur fonds d’élections (municipales et autonomiques en Espagne) en préparation pour 2019 et avec la majorité relative du gouvernement de Sanchez qui ne tient qu’à un fil, celui des partis indépendantistes au Congrès espagnol qui peuvent à tout moment lui retirer leur soutien.

Alà Baylac Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal