cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

La justícia espanyola derrotada a Europa

fa por als diputats independentistes que se divideixen

  • El PP demana que Espanya surti de Schengen
  • Llarena maniobra per evitar la victòria de Puigdemont

 

  • Els socialistes entre silenci i repressió
  • Els independentistes atemorits i dividits
  • L’independentisme manté la majoria entre l’electorat

En français

Una derrota flagrant davant d’Europa i un avantatge sobre el Parlament de Catalunya. Aquests són els resultats paradoxals de les ingerències de la justícia espanyola en el terreny polític per contrarestar el moviment independentista català.

Dijous 19 de juliol el jutge instructor del Tribunal Suprem espanyol retira unilateralment tots els mandats d’extradició contra els exiliats catalans a Alemanya, a Bèlgica, a Escòcia i a Suïssa. La decisió segueix el veredicte del Tribunal de Schleswig Holstein de la setmana precedent que va confirmar el refús de l’extradició del president Carles Puigdemont per l’acusació de « rebel·lió » que els magistrats alemanys han comprovat que no existia malgrat les manipulacions de l’acusació espanyola. L’impacte de la doble decisió – l’alemanya primer i l’espanyola després – va ser considerable a tot Europa on la premsa se va fer l’eco del que s’analitza com una derrota estrepitosa de la justícia espanyola i un reforçament de la posició dels independentistes catalans. Igual que a la premsa madrilenya, la « rendició » del Tribunal Suprem genera un xoc. El relat anticatalà i la condemna anunciada dels exiliats catalans crea desconcert, incomprensió i ràbia, especialment dels mitjans i polítics més dretans.

El PP demana que Espanya surti de Schengen

El Partido Popular, des de l’oposició, crida a la traïció d’Europa i reclama que Espanya surti de l’espai Schengen i restableixi les fronteres. L’actitud tan irracional com rabiosa dels mitjans de comunicació – i dels grupuscles d’extrema dreta que multipliquen les agressions contra independentistes catalans – també s’ha notat en els comentaris del jutge instructor Pablo Llarena que ha carregat (de manera insòlita) amb duresa contra la justícia alemany i dels altres països europeus. La retirada sobtada dels mandats d’extradició contra tots els independentistes catalans exiliats a la vegada han contribuït a refermar (davant tot Europa i més enllà) el caràcter polític dels procediments judicials contra els catalans, al mateix temps que demostra el poc rigor de la justícia espanyola i la posició ridícula dins la qual s’està enfonsant.

Llarena maniobra per evitar la victòria de Puigdemont

La maniobra del jutge instructor del Tribunal Suprem – retirar els mandats d’extradició contra Clara Ponsatí a Escòcia, Marta Rovira a Suïssa, Meritxell Serret, Lluís Puig, Toni Comín a Bèlgica i Carles Puigdemont a Suïssa – és destinada a evitar que altres països, prenguin una decisió semblant a la d’Alemanya consolidant encara més l’invent de l’acusació de « rebel·lió ». I sobretot la mesura permet impedir la possibilitat que tindria Carles Puigdemont de tornar a l’Estat espanyol i de tornar-se a fer elegir a la presidència de la Generalitat. A més, uns exiliats jutjats per un presumte delicte menor de « malversació » quan els governants i dirigents catalans empresonats ho serien solament per « rebel·lió » (arriscant fins a 30 anys de presó) posaria la justícia espanyola en una greu crisi interna.

Els socialistes entre silenci i repressió

Mentrestant el govern socialista de Pedro Sánchez malda a trobar una via de resolució de la qüestió catalana i navega entra silenci davant les decisions judicials i manteniment de la repressió i judicialització de la crisi. La nova fiscal en cap ha negat la rebaixa de les acusacions dels encausats independentistes i els tribunals i la policia espanyola segueixen tots els procediments i obren noves enquestes per l’organització del referèndum del 1er d’octubre.

Els independentistes atemorits i dividits

Paral·lament a la desfeta dels jutges al terreny judicial, al pla polític les ingerències dels tribunal sí que han aconseguit aqueixa setmana el resultat d’espantar els elegits catalans i de crear tensions entre els partits independentistes. La suspensió (sense base legal) dels diputats exiliats pel Tribunal Suprem ha provocat que el Parlament hagués d’ajornat (dimecres 18 de juliol) la seua sessió davant l’absència d’acord entre ERC, Junts per Catalunya (i la CUP). Alguns són partidaris de sotmetre’s a la suspensió reemplaçant-los momentàniament per diputats substituts, mentre que d’altres advoquen per desobeir una decisió jutjada irregular. Carles Puigdemont del seu costat ja ha anunciat que no renunciaria als seus drets de diputat. El diferent coincideix amb dues posicions : els que accepten les regles del joc espanyol i reporten l’objectiu de transformar l’assaig de la declaració d’independència a més tard, i altres que defensen una línia més ferma i immediata desobeint una legalitat constitucional que no reconeixen superior a la legitimitat de la sobirania del Parlament de Catalunya.

L’independentisme manté la majoria entre l’electorat

A l’espera que el món polític català trobi una entensa i fixi una línia de conducta complexa de trobar entre legalitat autònoma i procés sobiranista, els darrers sondejos d’opinió (del CEO aqueixa setmana, després de l’enquesta del Periódico) confirmen el manteniment d’una majoria independentista (el 47 %). En cas d’eleccions, ERC guanyaria i s’ampliaria la majoria de diputats independentistes al Parlament (dels 70 actuals a uns 79). Arran de la retirada de la justícia espanyola, els líders catalans han refermat la seua crida a l’alliberament immediat dels presos polítics i a l’abandó dels procediments basats en acusacions inexistents i infundades. Carles Puigdemont del seu costat ha comentat que l’hora ha arribat de « demanar responsabilitats per acabar amb l’arbitrarietat de la justícia espanyola, i rescabalar els ciutadans de la malversació que suposa el relat fictici i infundat ». Va felicitar el vicepresident, les conselleres, conseller, secretària general d’ERC de ser « lliures en l’Europa lliure ». Té previst ara que les autoritats alemanya han aixecat el seu control judicial de tornar dissabte 29 de juliol a Bèlgica per posar en marxa el Consell de la República i treballar des de Waterloo al reconeixement de la República. Dilluns 16 de juliol després d’una reunió a Berlín, Puigdemont i Torra anuncien el llançament d’un nou moviment polític unitari per superar les divergències partidistes : la Crida Nacional per la República.

Altres noves breus de la setmana

  • Jordi Turull (conseller de Presidència) ha tornat a demanar divendres 20 el seu alliberament per les greus contradiccions del magistrat instructor.
  • Carme Forcadell (expresidenta del Parlament) ha estat traslladada a la seua demanda a una presó de Tarragona per ser a prop de la seua família.
  • Una cadena humana va acompanyar el seu transferiment.
  • Dijous 19 de juliol, el Tribunal Suprem va tornar a refusar l’alliberament dels polítics en presó provisional al motiu que la decisió alemanya augmenta els riscos de fugida.
  • Dimarts 17 de juliol, el partit d’extrema dreta Vox va dipositar una nova queixa contra la Generalitat i la guàrdia civil investiga responsables del govern català « per haver utilitzats sense autorització dades dels ciutadans de Catalunya » (cens electoral). Al matexi temps s’arxiven 50 queixes per violències policials perquè són jutjades « proporcionades ».
  • Noam Chomsky i sis altres personalitats (entre altres Pep Guardiola) han demanat l’alliberament dels presos catalans.
  • El jutjat n°13 de Barcelona obre nous procediments contre alts càrrecs de la Generalitat per « obstrucció a la justícia » (la controladora de comptes no va confirmar les acusacions de pagaments del govern català pel referèndum).
  • Visita del president de Flandes a Barcelona, Geert Bourgeaois ; se declara preocupat pels presos catalans.
  • Un fotògraf de premsa és agredit per un policia espanyol que crida « Viva España ».
  • Dimarts 17 de juliol, Pedro Sánchez reitera el refús de qualsevol discussió sobre l’autodeterminació de Catalunya i un referèndum pactat.
  • El Tribunal constitucional espanyol suspèn una moció votada pel Parlament de Catalunya que reiterava els objectius de la consulta del 9 de novembre 2015 (procés cap a la independència) aprovada el 5 de juliol pels partits independentistes, a iniciativa de la CUP, amb la voluntat de dur a terme les actuacions necessàries per "aconseguir i culminar democràticament la independència", legitimada per les eleccions del 27 de setembre de 2015, el referèndum del 1er d'octubre i les eleccions del 21 de desembre.

La justice espagnole défaite en Europe, effraie les députés indépendantistes qui sont divisés

  • Le PP demande que l'Espagne quitte Schengen
  • Manœuvre de Llarena pour éviter la victoire de Puigdemont
  • Les socialistes entre silence et répression
  • Les indépendantistes effrayés et divisés
  • L'indépendance toujours majoritaire dans l'électorat
  • L'indépendance toujours majoritaire dans l'électorat

Une défaite flagrante devant l'Europe et un avantage sur le Parlement de Catalogne. Ce sont les résultats paradoxaux des ingérences de la justice espagnole dans le domaine politique pour contrer le mouvement indépendantiste catalan. Le jeudi 19 juillet, le juge d'instruction du Tribunal suprême espagnol retire unilatéralement tous les mandats d'extradition contre les exilés catalans en Allemagne, en Belgique, en Écosse et en Suisse. La décision fait suite à l'arrêt du Tribunal du Schleswig Holstein la semaine précédente, arrêt qui a confirmé le rejet de l'extradition du président Carles Puigdemont pour une accusation de « rébellion » que les juges allemands ont constaté inexistante malgré les manipulations du parquet espagnol. L'impact de la double décision -la première allemande et espagnol ensuite- a été considérable dans toute l'Europe où la presse s’est fait l'éco de ce qui est analysé comme une défaite retentissante du système judiciaire espagnol et le renforcement de la position des indépendantistes catalans. De même que dans la presse madrilène, la «reddition» du Tribunal suprême a provoqué un choc. Le récit anti-catalan et la condamnation annoncée des exilés catalans ont créé désarroi, incompréhension et colère, en particulier dans les médias et parmi les politiques les plus à droite.
Le PP demande que l'Espagne quitte Schengen
Le Partido popular, depuis l'opposition, crie à la trahison de l'Europe et exige que l'Espagne quitte l'espace Schengen et rétablisse les frontières. L'attitude aussi irrationnelle que furieuse des médias -et des grupuscules d'extrême droite qui multiplient les agressions contre des indépendantistes catalans- a également été le fait des commentaires du juge Pablo Llarena qui a (de manère insolite) porté de sévères accusations contre la justice allemande et des autres pays européens. Le retrait des mandats d'extradition à l'encontre de tous les indépendantistes catalans exilés a contribué d’une part à renforcer le caractère politique des procédures judiciaires contre les Catalans, et d’autre part à démontrer le manque de rigueur de la justice espagnole et la position ridicule dans laquelle elle se complait.
Manœuvre de Llarena pour éviter la victoire de Puigdemont
La manœuvre du juge du Tribunal suprême -retirer les mandats d'extradition de Clara Ponsatí en Écosse, Marta Rovira en Suisse, Meritxell Serret, Lluís Puig, Toni Comín en Belgique et Carles Puigdemont en Allemagne- est destinée à éviter que d'autres pays prennent une décision semblable à celle de l'Allemagne et confirment encore davantage le caractère fantaisiste de l'accusation de "rébellion". Et surtout la mesure permet d'éviter la possibilité que Carles Puigdemont puisse revenir en Espagne et soit réélu à la présidence de la Generalitat. En outre, des exilés jugés pour un présumé simple délit de « détournement de fonds », alors que les ministres et dirigeants catalans emprisonnés le seraient pour « rebellion » (et risquent jusqu'à 30 ans de prison) mettrait la justice espagnole devant une grave crise interne.
Les socialistes entre silence et répression
Pendant ce temps, le gouvernement socialiste de Pedro Sánchez a du mal à trouver un moyen de résoudre la question catalane et allie silence devant les décisions de justice et la poursuite de la répression avec la judiciarisation de la crise. La nouvelle procureure générale a refusé de réduire les accusations des indépendantistes et les tribunaux et la police espagnole poursuivent toutes les procédures et ouvrent de nouvelles enquêtes pour l'organisation du référendum du 1er octobre.
Les indépendantistes effrayés et divisés
Parallèlement à la défaite des juges sur le terrain judiciare, sur le plan politique les ingérences des tribunaux on bien atteint cette semaine le résultat d’effrayer élus catalans et de créer des tensions entre des partis indépendantistes. La suspension (sans base légale) par le Tribunal suprême des députés exilés a provoqué (mercredi Juillet 18) que le Parlement doive repousser sa session en l'absence d'accord entre ERC, Junts per Catalunya (et la CUP). Certains sont partisans de se soumettre à la suspension en remplaçant momentanément les députés, tandis que d'autres préconisent de désobéir à une décision jugée irrégulière. Carles Puigdemont de son côté a déjà annoncé qu'il n'abandonnerait pas ses droits de député. Le différent correspondent à deux positions: ceux qui acceptent les règles du jeu espagnoles et reportent l'objectif de transformer l’essai de la déclaration d'indépendance à plus tard, et d'autre part ceux qui préconisent une plus ligne plus ferme et rapide en désobéissant à une légalité constitutionnelle qu’ils ne reconnaissent pas supérieure à la légitimité de la souveraineté du Parlement de Catalogne.
L'indépendance toujours majoritaire dans l'électorat
En attendant que le monde politique catalan trouve un accord et établisse une ligne de conduite complexe à trouver entre la légalité autonomique et le processus souverainiste, les derniers sondages d'opinion (du CEO, Centre d’estudis i d’opinió cette semaine, après l’enquête du Periódico) confirment le maintien d'une majorité indépendantiste (47%). En cas d’élections, ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) gagnerait et élargirait la majorité des députés indépendantistes au Parlement (de 70 actuellement à environ 79). Suite à la retraite de la justice espagnole, les dirigeants catalans ont réaffirmé leur appel à la libération immédiate des prisonniers politiques et à l'abandon des procédures basées sur des accusations inexistantes et non fondées. Carles Puigdemont de son côté dit que le temps est venu « de désigner les responsables pour en finir avec l’arbitraire de la justice espagnole et indemniser les citoyens pour la malversation que suppose les accusations fictives et sans fondement. » Il a félicité le vice-président, les ministres, la secrétaire générale d'ERC d’être "libres dans l'Europe libre". Il est prévu que, les autorités allemandes ayant levé son contrôle judiciaire, il retourne le samedi 29 juillet en Belgique pour lancer le Conseil de la République et travailler depuis Waterloo à la reconnaissance de la République. Le lundi 16 juillet, après une réunion à Berlin, Puigdemont et Torra ont annoncé le lancement d'un nouveau mouvement politique unitaire pour surmonter les divergences des partis : la Crida Nacionl per la República (Appel national pour la République).
Autres brèves de la semaine

  • Jordi Turull (ex-ministre de la Présidence) a de nouveau demandé aa libération vendredi 20 en raison des sérieuses contradictions du magistrat instructeur.
  • Carme Forcadell (ex-présidente du Parlement) a été transférée à sa demande dans une prison à Tarragone pour être proche de sa famille.
  • Une chaîne humaine a accompagné son transfert le long de la route.
  • Jeudi 19 juillet, le Tribunal suprême a de nouveau refusé de libérer les politiques en détention préventive au motif que la décision allemande augmentait les risques de fuite.
  • Le mardi 17 juillet, le parti d'extrême droite Vox a déposé une nouvelle plainte contre la Generalitat et la Guardia Civil enquête sur les responsables du gouvernement catalan "pour avoir utilisé sans autorisation les données de citoyens de Catalogne" (listes électorales).
  • En même temps, 50 plaintes pour violence policière sont classées sans suite, les interventions de la police étant jugées «mesurées».
  • Noam Chomsky et six autres personnalités (entre autres Pep Guardiola) ont demandé la libération des prisonniers catalans.
  • Le tribunal n° 13 de Barcelone ouvre de nouvelles procédures contre des hauts fonctionnaires de la Generalitat pour "obstruction à la justice" (la contrôleuse des comptes n'a pas confirmé les accusations de paiements présumés par le gouvernement catalan du référendum).
  • Visite du président de Flandre à Barcelone, Geert Bourgeaois ; il se déclare préocupé par les prisonniers catalans.
  • Un photographe de presse est agressé par un policier espagnol aux cris de «Viva España».
  • Mardi 17 juillet, Pedro Sánchez réitère le rejet de toute discussion sur l'autodétermination de la Catalogne et sur un référendum accordé.
  • Le Tribunal constitutionnel espagnol a suspendu une motion adoptée par le Parlement de Catalogne qui a à nouveau approuvé les objectifs de la consultation du 9 novembre 2015 (processus vers l'indépendance) le 5 Juillet dernier par les partis indépendantistes, à l'initiative de la CUP, dans le but de mener à bien les actions nécessaires pour «arriver démocratiquement à l'indépendance», légitimée par les élections du 27 septembre 2015, le référendum du 1er octobre et les élections du 21 décembre 2017.

Alà Baylac Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal