cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

Hervé Pi

55 URNES per la LLIBERTAT és realitat

El novembre de 2017 l'Esteve Sabench feia la proposta d'invitar artistes per a transformar urnes de l'1-O en obres d'arts.

El 4 de desembre 3 persones se reunien a Ceret i decidien donar una urna a uns artistes plàstics (sense determinar el nombre) amb l'objectiu de:

 • recordar els fets de l'1 d'octubre, homenatjar els voluntaris que varen fer possible que les urnes arribessin als col·legis electorals
 • recaptar fons a fi d'ajudar els familiars dels represaliats

Aquest dia 32 artistes havien respost favorablement a la invitació, esperàvem 14 respostes i se preveien sol·licitar-ne més.

El projecte inicial era de recollir les obres abans de final de gener, fer la inauguració a Perpinyà per Sant Jordi 2018 i fer viatjar l'exposició a Barcelona, Girona, València, Palma i Brussel·les.

Les setmanes varen passar i d'una banda el projecte se feia més gros, agafava envergadura. El nucli organitzador passava de 3 a 5 persones. El nombre d'artistes arribava a 55 i un fotoreportatge, però a mitjans de gener se sabia que no se tindria totes les obres abans de final de mes i encara menys el catàleg per Sant Jordi, i la idea de fer la inauguració a Brussel·les se veia cada vegada més clara.

Se va contactar el Lluís Puig Conseller legítim a l'exili i ell se posà a cercar un lloc d'exposició. Amb el 155 se podia pas entrar a la Casa de la Generalitat de Brussel.les. Les sales d'exposicions del centre són reservades mesos, veure 2 anys abans i de pagament.

esglesia homes

La proposta de l'església del "Beguinage" va sorprendre, però aquesta església és un lloc especial. Acull refugiats, acull en permanència una exposició sobre els refugiats i denuncia els morts del mar Mediterrani així com una exposició on s'hi denuncia l'esclavagisme modern i la prostitució.

Passen els mesos les obres són acabades, el lloc d'exposició confirmat, però posar en valor obres d'art dins una església és en el cas present tot un repte, paral·lelament se prepara el catàleg, un llibre pensat per a ser

 • un objecte d'art
 • un objecte solidari
 • a l'abast d'un màxim de persones

A final de maig tot és enllestit, el conjunt de les obres han arribat a Catalunya Nord, el catàleg s'està acabant i esdevé un llibre -totalment- groc. L'església del Béguinage de Brussel·les obre les seues portes, el Festival CityZen sostindrà l'exposició.

concert 1

CityZen és un viatge musical per a descobrir la diversitat que posa el centre els ciutadans, les ciutadanes i la llibertat, és també una sèria de conferències i taules rodones.

Una setmana abans del dia 15 de juny, dia de la inauguració arriben les obres a Brussel·les amb 8 furgonetes, comissaris, dissenyador de l'exposició i més voluntaris se troben al "Béguinage", caldrà dos dies i mig per a preparar l'exposició. S'aprecia la visita sorpresa de la Laura Borràs, Consellera de cultura

consellers expo brusselles

I ara l'exposició inicia el seu camí, un camí que ha ampliat els objectius:

 • recordar l'1 d'octubre i la repressió derivada.
 • homenatjar els voluntaris que han fet arribar les urnes als col·legis electorals, els centenars de milers de persones que han defensat les urnes, els més de 2.000.000 de persones que han fet un gest simple, pacífic, un acte democràtic, el de posar una papereta dins d'una urna.
 • omplir la caixa de solidaritat: els 55 artistes i el fotograf han donat les seues obres al Comitè de Solidaritat Catalana, unes obres i unes fotografies que seran posades a la venda a benefici dels represaliats.
 • internacionalitzar la causa catalana, internacionalitzar el problema que coneix Espanya quan s'encara a la voluntat democràtica, un estat a mans de demòfobs.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a més d'un centenar de persones que han posat energies, saber fer i diners. Aquest centenar llarg de persones són els 55 artistes que han confiat amb la Fina Duran i l'Esteve Sabench, el Jordi Tolosa que ha posat en forma l'exposició, uns equips vinguts de Vic, Arenys de Munt, Barcelona, Cadaquès, ... i de Catalunya Nord, uns equips reclutats a Brussel·les pel Govern de la República...

Ha participat a la inauguració l'Oriol Sànchez, hi ha llegit una carta del seu pare Jordi Sànchez, aquest dia comptava 245 dies d'empresonament. (Veure la seua intervenció)

coberta catalegEl catàleg també és el resultat d'un col·lectiu que ha obrat benèvolment per a aconseguir el millor.

Des dels autors dels texts, fins als llibreters, passant pel maquetista, els correctors, el fotògraf, al distribuïdor... tots els actors han participat i han posat el seu saber fer per la causa, per la democràcia.

Des del Comitè de Solidaritat Catalana no descuidem que aquesta exposició és un acte més per a denunciar un estat espanyol, un estat que manté empresonat els Jordi des de fa avui més de 8 mesos, que manté a l'exili des de final d'octubre bona part del Govern legítim, que ha empresonat l'altra part del govern, parlamentaris, un estat responsable d'una violència que ha provocat 1066 ferits el sol dia 1-O, un estat que ha volgut liquidar les institucions catalanes a l'interior i a l'exterior del país...

Un agraïment a totes les persones que fan realitat aquest projecte i que ajuden a fer realitat que la democràcia i la llibertat arribin un dia a triumfar.

Hervé Pi

TV3 2

TV3 era present al muntatge i a la inauguració, entrevistava els comissaris.

 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

 • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
 • fent propostes, fent passar informacions
 • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
 • fent conèixer el Portal