cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Alà Baylac Ferrer

El president català Torra ofereix diàleg i demana cita a Rajoy

  • Espanya s’enfonsa en un cop d’Estat permanent refusant i bloquejant el govern català de Torra
  • Quatre dels consellers en presó i a l’exili « restablerts »
  • Els partits espanyols insulten el nou president de la Generalitat
  • Bèlgica refusa les extradicions

Versió francesa

Perpinyà.-

Nova setmana intensa en la política sudcatalana: anunci del nou govern català de Joaquim Torra, bloqueig de la normalització per part de Madrid i refús de Bèlgica d’acceptar la demanda d’extradició dels exiliats a Brussel·les. Diumenge 20 de maig, els juristes catalans i espanyols llançaven un crit d’alerta contra la mesura presa per Mariano Rajoy d’impedir la posada en funcionament del govern català : no publicar al diari oficial el nomenament del govern anunciat pel president de la Generalitat Quim Torra, no solament és il·lgal sinó que constituiria un « cop d’Estat », com ho analitza Joaquín Urias, exjuristea del Tribunal constitucional espanyol. Amb el suport dels socialistes i de Ciudadanos, el cap de govern espanyol intenta d’aqueixa manera entrebancar el retorn d’un govern català i mantenir la suspensió de l’autonomia i el control de les finances de la Generalitat.

El govern de « restitució » i fidel a la República

Després que dilluns 14 de maig Quim Torra fos investit 131è president de la Generalitat de Catalunya, va anunciar la composició del seu govern en un ambient deleteri d’insults, de desqualificacions i d’amenaces al nou president català per part de la classe política espanyola. Quim Torra s’havia reunit dimarts 15 de maig a Berlín amb Carles Puigdemont per coordenar la seua acció de govern i per demanar en roda de premsa amb el president exiliat la restauració de l’autonomia i oferir « diàleg sense condicions » al govern espanyol.

L’anunci del govern per Quim Torra no ha sorprès ningú ja que havia anunciat, des de la seua elecció que se guiaria per la fidelitat al poble català, al referèndum del 1er d’octubre i al restabliment de tots els polítics i funcionaris destituïts i de les lleis i programes anulats per Madrid. En aquest sentit, el nou govern inclou quatre exconsellers de Carles Puigdemont dels tretze que el formen, actualment empresonats (Roger Rull a Territori, Jordi Turull a Presidència) o exiliats (Lluís Puig a Cultura i Antoni Comín a Salut). També s’ha remarcat el nomenament d’un home amb molta experiència política, com Ernest Maragall (ERC) a Afers exteriors, Elsa Artadi (Junts per Catalunya) a Empresa i Portaveu, i Chakir El Homrani (ERC) a Treball i afers socials.

Qui dirà l’insult més gros ?

L’elecció del nou president de la Generalitat, proposat pel president destituït per Madrid Carles Puigdemont i que ha obtingut el suport d’ERC i de Junts per Catalunya (i abstenció de la CUP) ha desfermat un veritable allau d’insults, desqualificacions i amenaces des dels partits espanyolistes, contra la seua persona.

Sembla com si des dels socialistes del PSOE fins als populistes de Ciudadanos, passant pel PP, els líders espanyols s’haguessin llançat en una cursa a qui diria l’insult i la desqualificació més grossa contra el president independentista.

Probablement ha guanyat tothom Pedro Sanchez, del PSOE, que sembla haver-se aliniat sobre Manuel Valls, qualificant Quim Torra de « Le Pen de la política espanyola ». Els responsables del PP i sobretot de Ciudadanos s’havien acontentat de titllar el president català de « racista », « xenòfob », « supremacista », « etnicista », « nazi »… Il·lustra així el nerviosisme creixent i la total manca d’arguments i proposta d’Espanya davant de la reivindicació catalana. I presenta un panorama inquietant, ja no únicament per l’escenari català sinó també per al funcionament de la democràcia a Espanya, en la mesura que les autoritats no respecten més ni les regles bàsiques de la legalitat constitucional.

Controlar la policia i els mèdies, purgar els professors

Tots els partits espanyolistes, han desencadenat la seua ràbia tota la setmana en una escalada de crides, cadascuna més insensata i escandalosa, en el silenci de Podemos i en absència de reacció de la societat espanyola, especialment dels intel·lectuals o de l’esquerra.

Paradoxalment és entre les files del PP que s’han sentit les declaracions més mesurades o prudents (« només » reclamen que el president català nomeni consellers que no tinguin problemes amb la justícia i que vigilaran de molt a prop tots els actes de la Generalitat, o com el ministre de finances Cristóbal Montoro que continuaran controlant les finances catalanes perquè « no els tenen gens de confiança »).

El més sorprenent, decebedor, innoble és certament el PSOE que ha assimilat els independentistes catalans a l’extrema dreta i ha reclamat la redefinició al codi penal del delicte de « rebel·lió » com tot acte contrari a la constitució sense necessitat que hi hagi violència, o encara l’obligació per tenir un càrrec públic de jurar fidelitat a la constitució. El més furibund i irós, però, és el líder del populista Ciudadanos que reclama de mantenir la suspensió de l’autonomia catalana però a més de prendre el control directe dels Mossos d’Esquadra, la policia catalana, els mèdies públics de Catalunya (les 4 cadenes de tele –TV3, Canal 33, Esport 3 i 3/24– i les 4 ràdios –Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música i I-Cat.FM) acusats de ser eines de propaganda i de les accions exteriors de la Generalitat. A més, exigeixen que se « purgui » l’escola catalana de tots els professors que « adoctrinen » els joves catalans. Ciudadanos al mateix temps que revela sense gaire més complexos el seu nacionalisme espanyol exacerbat, mostra els tics més autoritaris i que recorden clarament temps predemocràtics de l’Espanya franquista.

Cada cop més en la perspectiva de les eleccions municipals de 2019 a l’Estat espanyol, i en unes eventuals eleccions generals el 2020 (si la majoria relativa de Rajoy arriba fins allí amb el 35 % dels diputats i el suport de l’11 % de Ciudadanos), els partits antiindependentistes se disputen l’electorat espanyol en una competició esborajarada a qui serà el més extremista i intolerant.

La justícia belga refusa les extradicions

La intransigència espanyola sembla reforçar-se a mesura que se troba més contestada a l’escenari europeu. La justícia belga dimecres 16 de maig va comunicar al Tribunal suprem que refusava l’extradició dels consellers refugiats a Brussel·les per defectes de forma i errors greus en el procediment, el que va enfurismar les autoritats judicials espanyoles, considerades humiliades, que van acusar els belgues de deslleialtat, preveuen de presentar una tercera demanda, van advertir els alemanys de no repetir el « mateix error que els belgues » i van reclamar a la UE la reforma de les euroordres acusats de no funcionar. Van haver de sentir, però, la comissària europea de Justícia refusar clarament la demanda espanyola estimant que el procediment era tot un èxit i funcionava molt bé. Un nou revés. I una incomprensió creixent a Europa de l’actitud i de l’obstinació espanyola, a mesura que s’eixampla la repressió judicial i policial contra els independentistes i les manifestacions pacífiques dels ciutadans : noves detencions de militants dels CDR (Comitès de defensa de la República), processos d’elegits i ensenyants, arxivament de queixes contra guàrdies civils per violències policials…

 

Le président catalan Torra propose le dialogue et demande rendez-vous à Rajoy
L'Espagne s’enfonse dans un coup d'Etat permanent rejetant et bloquant le gouvernement catalan de Torra
Quatre des ministres en prison et en exil rétablis dans leurs fonctions
Les partis espagnols insultent le nouveau président de la Generalitat
La Belgique refuse les extraditions

20/05/2018
Perpinyà.-

Nouvelle semaine intense dans la politique sud-catalane : annonce du nouveau gouvernement catalan de Joaquim Torra, blocage de la normalisation par Madrid et refus de la Belgique d’accepter la demande d'extradition des exilés de Bruxelles. Dimanche 20 mai, les juristes catalans et espagnols ont lancé un cri d’alarme contre les mesures prises par Mariano Rajoy destinées à empêcher le fonctionnement du gouvernement catalan : ne pas publier au journal officiel la nomination annoncée par le président de la Generalitat Quim Torra est non seulement illégal mais constitue un « coup d'État », selon l’analyse de Joaquín Urias, exjuriste du Tribunal constitutionnel espagnol. Avec le soutien des socialistes et de Ciudadanos, le chef du gouvernement espagnol tente ainsi d'empêcher le retour d’un gouvernement catalan et de maintenir la suspension de l'autonomie et le contrôle des finances de la Generalitat.

Un gouvernement de "rétablissement", fidèle à la République

Après que le lundi 14 mai Quim Torra a été investi 131ème président de la Generalitat de Catalogne, celui-ci a annoncé la composition de son gouvernement dans une ambiance délétère d’insultes, d’accusations et de menaces contre le nouveau président catalan de la part de la classe politique espagnole. Quim Torra avait rencontré Carles Puigdemont mardi 15 mai à Berlin pour coordonner son action gouvernementale et demander lors d’une conférence de presse avec le président en exil la restauration de l'autonomie et proposer un « dialogue sans condition » au gouvernement espagnol. L'annonce du gouvernement par Quim Torra n’a surpris personne ; il avait déjà annoncé dès son élection sa « fidélité au peuple catalan, au référendum du 1er octobre » et sa volonté de rétablir tous les responsables et fonctionnaires destitués ainsi que les lois et programmes annulés par Madrid. Suivant ces principes, le nouveau gouvernement comprend quatre ancien ministres de Carles Puigdemont sur treize qui le composent, qui sont actuellement incarcérés (Roger Rull ministre du Territoire, Jordi Turull ministre de la Présidence) ou en exil (Lluís Puig à la Culture et Antoni Comín à la Santé). Ont également été remarquées les nominations d'un homme avec une grande expérience politique, comme Ernest Maragall aux Affaires étrangères (ERC), d’Elsa Artadi (Junts per Catalunya) ministre des Entreprises et porte-parole et de Chakir El Homrani (ERC) au portefeuille de l’Emploi et des affaires sociales.

Qui dirà la plus grosse insulte ?

L'élection du nouveau président, proposé par le président Carles Puigdemont destitué par Madrid et qui a reçu le soutien d'ERC et de Junts per Catalunya (et l’abstention de la CUP) a déclenché une véritable avalanche d'injures, d'insultes et de menaces des partis espagnols, contre la personne de Quim Torra. Il semble que depuis les socialistes du PSOE jusqu’aux populistes de Ciudadanos, en passant par le PP, les dirigeants espagnols se soient lancés dans une course à celui qui dirait l’insulte ou l’injure la plus grosse contre le président indépendantiste. Le champion est certainement Pedro Sanchez, du PSOE, qui semble s’être aligné sur Manuel Valls, qualifiant Quim Torra de « Le Pen de la politique espagnole. » Les responsables du PP et surtout Ciudadanos s’étaient contentés de qualifier le président catalan de « raciste », « xénophobe », « suprémaciste », « ethniciste », « nazi »... Ce qui illustre bien la nervosité croissante et le manque total d’arguments et de proposition de l'Espagne devant la revendication catalane. Une perspective inquiétante. Non seulement pour la scène politique catalane, mais aussi pour le fonctionnement de la démocratie en Espagne, les autorités ne respectant même plus les règles les plus élémentaires de la légalité constitutionnelle.

Contrôler la police et les médias, purger l’enseignement

Tous les partis espagnolistes, ont déchainé leur rage toute la semaine dans une escalade de demandes, toutes plus scandaleuses et insensées, dans le silence et l'absence de réaction de Podemos, de la société espagnole, et en particulier des intellectuels et de la gauche. Paradoxalement c’est dans les rangs du PP qu’ont été prononcés les mots les plus « mesurés » et les déclarations les plus prudentes (ils demandent « seulement » que le président catalan nomme des ministres qui n'ont pas de démêlés avec la justice et promettent de suivre de près toutes les actions du gouvernement, et comme l’a expliqué le ministre des Finances Cristóbal Montoro continueront de contrôler les finances catalanes parce qu'ils "n'ont aucune confiance" dans la Generalitat. Le plus surprenant, décevant, irresponsable est certainement le PSOE qui assimile les indépendantistes catalans à l'extrême droite et exige la réforme du delit de « rébellion » dans le code pénal, redéfini comme tout acte contraire à la Constitution sans qu’il n’y ait nécessairement de violence, ou qui prévoit encore l'obligation pour occuper une fonction publique de jurer fidélité à la constitution. Cependant, le plus furieux et haineux, est cependant le leader des populistes de Ciudadanos qui appelle ouvertement à maintenir la suspension de l'autonomie catalane, mais aussi à prendre le contrôle direct des Mossos d'Esquadra, la police catalane, de la politique extérieure du gouvernement catalan et des médias publics de la Catalogne (les 4 chaînes de télévision -TV3, Canal 33, Esport 3, 3/24- et les 4 radios -Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música et I-Cat.FM) accusés d'être des outils de propagande. Ils réclament en outre que l'école catalane soit «purgée» de tous les enseignants qui «endoctrinent» les jeunes Catalans. Le parti Ciudadanos, en même temps qu’il révèle chaque jour davantage son nationalisme espagnol exacerbé sans montrer plus guère de complexes, met au jour ses tics d’autoritarisme qui rappellent clairement l’époque pré-démocratique de l'Espagne franquiste. De plus en plus, avec les élections municipales de 2019 en vue et dans la perspective éventuelle d’élections générales en 2020 (si toutefois la majorité relative de Rajoy parvient à résister avec ses 35 % de députés et le soutien des 11% de Ciudadanos), les partis anti-indépendantistes se disputent l'électorat espagnol dans une concurrence éhontée de celui qui sera le plus extrémiste et intolérant.

La justice belge refuse les extraditions

L'intransigeance espagnole semble se renforcer d’autant plus qu’elle se trouve contestée sur la scène européenne. La justice belge a informé mercredi 16 mai le Tribunal suprême qu’elle rejetait la demande d'extradition des réfugiés de Bruxelles en raison de vices de formes et d’erreurs grossières dans la procédure, ce qui a irrité au plus haut point les autorités judiciaires espagnoles, qui se sont considérées humiliés et ont accusé les Belge de déloyauté, ont prévu de déposer un troisième mandat d’arrêt européen, ont même mis en garde les Allemands de ne pas répéter la « même erreur que les Belges » et ont appelé à la réforme des mandats d’arrêt européens accusés de ne pas fonctionner. Ils ont, cependant, immédiatement essuyé le refus de la commissaire européenne à la justice qui a clairement rejeté la demande espagnole, en affirmant que la procédure fonctionnait très bien. Un nouveau revers. Et une incompréhension croissante en Europe de l'attitude et de l’obstination des Espagnols, en même temps que s’étend la répression judiciaire et policière contre les indépendantistes, les manifestations pacifiques des citoyens : toujours plus d'arrestations de membres des CDR (Comités de défense de la République), de procès d’élus et d'enseignements, de classement sans suite de plaintes contre la guàrdia civil pour des violence policières…

Alà Baylac-Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal