cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

Alà Baylac Ferrer

Braç de ferro permanent entre Parlament i Tribunal constitucional

L'Alà baylac comparteix un resum de l'actualitat catalana de la setmana passada

 

Perpinyà. - El braç de ferro continua entre les autoritats espanyoles i el Parlament de Catalunya.

A cops de recursos davant del Tribunal constitucional per part del govern espanyol, de sentències dels magistrats del Tribunal suprem o d’avertiments i amenaces dels polítics anti-independentistes, és cada cop més difícil per al Parlament de Catalunya de funcionar i d’arribar a investir un nou president del govern. Cada setmana no passa pas un dia sense que se coneguin noves intervencions del món judicial contra les decisions del legislatiu català.

Aquest dimarts 24 d’abril, els diputats independentistes catalans han acceptat la delegació de vot de Carles Puigdemont, impedit de sortir del territori alemany per la justícia arran de l’examen de la demanda espanyola d’extradició, i de Toni Comín, en la mateixa situació que Puigdemeont però a Brussel·les. D’aquesta manera, els independentistes d’ERC i de Junts per Catalunya tindrien majoria relativa en una eventual segona votació, sense necessitar els vots de la CUP.

Els parlamentaris a més han programat a l’ordre del dia de la propera sessió –dijous 3 de maig– l’aprovació de la modificació de la llei de presidència per tal de permetre l’elecció d’un candidat que no sigui físicament present a la sessió d’investidura. Tothom pensa evidentment a Carles Puigdemont o al Jordi Sànchez, ex-president de l’Assemblea Nacional Catalana, tancat a la presó des fa sis mesos.

En els dos casos, el govern espanyol ha anunciat recursos contra aquestes decisions i lleis, el que automàticament en suspèn la vigència, i els tribunals Suprem i Constitucional han reiterat llur interdicció de les candidatures de diputats encausats per la justícia (encara que no siguin jutjats ni inhabilitats i que no hi hagi pas cap disposició legal que ho permeti).

També Mariano Rajoy ha amenaçat la mesa del Parlament català de « conseqüències judicials » si no respectés les exigències de Madrid. L’obstrucció sistemàtica de les autoritats espanyoles impossibilita el funcionament ordinari del Parlament català i està obligant la majoria independentista sigui a sotmetre’s designant un president que tindria el seu vistiplau, sigui a esgotar el termini per forçar noves eleccions regionals.

L’objectiu és doble : mentre l’autonomia està suspesa, Madrid pot continuar la seua purga d’alts càrrecs de la Generalitat i el desmantellament d’estructures i serveis catalans, i en cas de noves eleccions seria en capacitat, com va fer el 21 de desembre, de manipular la campanya electoral, detenint més polítics i candidats per provar d’obtenir l’elecció d’una majoria d’anti-independentistes. La reunió del Parlament aquesta setmana promet de tornar a ser celerada sota una tensió i una confrontació polítiques màximes.

Crisi amb fons d’escàndol polític i judicial

La contestació catalana s’està agreujant sobre fons de context espanyol que s’està enfonsant en una situació política cada cop més degradada i sobre unes manifestacions multitudinàries al carrer de moltes ciutats contra el jutjament revoltant d’uns violadors en reunió solament reconeguts culpables d’abús sexual sense violència.

A Madrid és el presidenta PP de la regió que va finalment dimitir després que sortís a la premsa a seua obtenció d’un fals màster per la Universitat Juan Carlos 1er i per la difusió d’un vídeo on se la sorprèn robant productes de bellesa en un supermercat.

I la sentència del tribunal de Pamplona intervé malgrat la difusió de vídeos que proven la violació de la la víctima i amb l’agreujant que un dels jutges demanés l’absolució perquè, per ell, la noia més aviat semblava prendre plaer. La tàctica del president espanyol de jogar el prodriment de la situació sense dir gaire res, només ha canviat aqueixa setmana quan de visita a Mallorca va amenaçar el govern de les Balears de no seguir el camí de Catalunya » ni que « s’inventin problemes », provocant el rebuig de la presidenta Francina Armengol, dels sobiranistes i polítics d’esquerra mallorquins i valencians que denuncien el dèficit de finançament escandalós que estan patint les seues regions (un dels motius decisius que va decantar la societat catalana cap a l’independentisme…).

La denúncia dels elegits nord-catalans fa taca d’oli

A Catalunya Nord, la mobilització dels llaços grocs s’està estenent i ha passat a una etapa nova amb la implicació de polítics de primer pla. La 29a nit literària de Sant Jordi celebrada a Perpinyà el divendres 27 d’abril en presència de les màximes autoritats nord-catalanes, de representants de la Generalitat i del vice-president d’Òmnium Cultural, a més de lliurar els habituals premis culturals i literaris, se va convertir en un clam generalitzat demanant la llibertat dels presos polítics i el respecte de la democràcia a l’Estat espanyol.

La sala, les projeccions, les personalitats i fins als postres del sopar tenien com a element comú el color groc i els llaços simbòlics.

La presidenta del Consell departamental, la socialista Hermeline Malherbe, va insistir molt oficialment i explícitament en el rebuig de l’autoritarisme i repressió contra els independentistes catalans. Els sud-catalans van agrair repetidament les múltiples mostres de solidaritat i ajuda que se concreten des de Catalunya Nord.

El mateix vice-president del Consell departamental, el comunista Nicolas Garcia, va il·lustrar l’extensió de la solidaritat explicant que en una inauguració el prefecte dels Pirineus-Orientals havia retret als elegits de portar el llaç groc i que no els calia ingerir-se en uns fets d’un país estranger. L’efecte immediat va ser que parlamentaris i elegits municipals gairebé tots van posar-se el llaç groc.

Una municipalitat, Prats de Molló, fins i tot ha anunciat que ofereix allotjament gratuït a les famílies de represaliats que voldrien venir a descansar durant les vacances.

Per altra banda, la diputada Laurence Gayte ha escrit al ministre d’Afers exteriors i el Consell departamental ha anunciat que demana cita al cònsol d’Espanya a Perpinyà per denunciar oficialment les intervencions abusives de la guàrdia civil contra conductors perpinyanesos que tenen la bandera catalana a la seua placa d’immatriculació.

Crònica de la repressió espanyola ordinària

Mentrestant la repressió política espanyola, en forma d’inculpacions, de processos, de destitucions i d’amenaces continua desgranant-se cada dia, amb l’objectiu declarat d’eliminar els líders independentistes i d’instil·lar la por i l’autocensura dins la societat catalana, recordant clarament ara mètodes i pràctiques de l’època franquista.

És difícil de ressenyar en els mèdies europeus el degoteig constant de mesures repressives quotidianes. Una breu i parcial enumeració pot donar una idea del seu abast :

 • destitució pel govern espanyol de la responsable de comunicació de la policia catalana per un twit crític sobre la sentència dels violadors a Navarra,
 • destitució de 7 comandaments dels Mossos d’Esquadra,
 • denúncia del delegat del govern espanyol pel bateig d’una plaça amb el nom de « 1 d’octubre » per ser « incitació a l’odi »,
 • recurs al tribunal d’un professor per piular « injúres al rei »,
 • càstig amb 6 mesos d’aïllament a Jordi Sànchez a la presó per haver enregistrat una entrevista,
 • confirmació del procés contra el major dels Mossos Josep Trapero per « sedició i organització criminal »,
 • inculpació de 9 professors acusats « d’humiliar els fills de guàrdies civils, incitar a l’odi i atemptar greumnt a la dignitat de la policia » per haver parlat de les violències policials l’endemà del referèndum

Més impacte va tenir en l’actualitat francesa la incursió de Manuel Valls als mitjans espanyols declarant que « sempre estaré amb vosaltres per aquest combat, per aquest compromís, el de la democràcia, el de la llibertat, el de la societat civil catalane ». Està reflexionant a la proposta del partit filofranquista Ciutadanos de presentar-lo a les eleccions municipals de Barcelona.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Bras de fer permanent entre le Parlement et le Tribunal constitutionnel
Nouvelle tentative d'investiture de Puigdemont face à l'obstruction systématique de Madrid

Les élus nord-catalans de plus en plus mobilisés
Chronique de la répression espagnole ordinaire

Perpinyà.

Le bras de fer continue entre les autorités espagnoles et le Parlement de Catalogne. À coup de recours du gouvernement espagnol devant le Tribunal constitutionnel, de jugements du Tribunal suprême ou d’avertissements et des menaces des politiciens anti-indépendantistes, il est de plus en plus difficile pour le Parlement de Catalogne de fonctionner et d’arriver à investir un nouveau président du gouvernement.

Chaque semaine, il ne se passe pas un jour sans nouvelle intervention de la justice contre les décisions de la chambre catalane. Le mardi 24 avril, les députés indépendantistes catalans ont accepté le vote par procuration de Carles Puigdemont, empêché de quitter le territoire allemand suite à l'examen de la demande espagnole d'extradition, et de Toni Comín dans même situation que Puigdemeont mais à Bruxelles.

De cette façon, ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) et Junts per Catalunya auraient la majorité relative pour un éventuel deuxième vote, sans avoir besoin des votes de la CUP.

Les parlementaires ont également inscrit à l'ordre du jour de la prochaine session - jeudi 3 mai - la modification de la loi de la présidence afin de permettre l'élection d'un candidat qui n'est pas physiquement présent à la séance d'investiture. Tout le monde pense évidemment à Carles Puigdemont ou Jordi Sànchez, ancien président de l'Assemblée Nationale Catalane, enfermé depuis six mois en prison.

Dans les deux cas, le gouvernement espagnol a annoncé un recours contre ces décisions et lois, qui en suspendent automatiquement l'application et le Tribunal suprême et le Tribunal constitutionnel ont réitéré leur interdiction des candidatures de députatés mis en examen par la justice (mais s’ils n’ont pas été jugés, ni privés de leurs droits civiques et qu'aucune disposition légale ne le permet).

Mariano Rajoy a également menacé le bureau du Parlement catalan de «conséquences judiciaires» s'il ne respectait pas les exigences de Madrid. L'obstruction systématique des autorités espagnoles empêche le fonctionnement du Parlement et contraint la majorité indépendantiste soit de se soumettre en désignant un président qui aurait les faveurs de Madrid, soit d’aller à de nouvelles élections.

L'objectif est double : tant que l'autonomie est suspendue, Madrid peut poursuivre la purge de hauts fonctionnaires de la Generalitat et le démantèlement des structures et des services catalans, et en cas de nouvelles élections serait en capacité, tout comme le 21 décembre, de manipuler la campagne électorale, en arrêtant politiciens et candidats pour tenter d'obtenir l'élection d'une majorité d'anti-indépendantistes. La réunion du Parlement cette semaine promet de se tenir dans un contexte de tension politique et de confrontation maximum.

Crise sur fond de scandale politique et judiciaire

La contestation catalane s’aggrave dans un contexte d’autorités espagnoles qui s'enfoncent dans une situation politique sans cesse plus délétère : manifestations dans les rues de nombreuses villes contre le verdict révoltant de violeurs en réunion reconnus coupables « d’abus sexuel sans violence »,

la présidente PP de la région de Madrid contrainte à la démission après que la presse ait rendu public l’obtention d'un faux master de l'Université Juan Carlos 1er et ait diffusé une vidéo où on la voit en flagrant délit de vol de produits de beauté dans un supermarché.

Alors que le verdict du Tribunal de Pampelune a été rendu en dépit de la diffusion de vidéos qui prouvent le viol de la victime et que, encore plus grave, l'un des juges a demandé l'acquittement parce que, selon lui, la jeune fille semblait plutôt prendre du plaisir.

La tactique du président du gouvernement espagnol est de jouer le pourrissement de la situation, sans guère commenter les évènements, vient de changer cette semaine lors de sa visite de Majorque où Rajoy a menacé le gouvernement des îles Baléares de ne pas « suivre le chemin de la Catalogne », ni « d’inventer des problèmes » inexistants. Ce qui a entraîné la réprobation de la présidente Francina Armengol, des souverainistes et des politiques de gauche de Majorque et de València qui dénoncent le scandaleux déficit de financement dont souffrent leurs régions (une des raisons décisives qui a fait basculer la société catalane dans l’indépendantisme...).

La dénonciation des élus nord-catalans fait tache d'huile

En Catalogne Nord, la mobilisation des rubans jaunes s’étend et a franchi une nouvelle étape avec l'implication de politiciens de premier ordre.

La 29ème Nuit littéraire Sant Jordi a eu lieu à Perpignan le 27 avril en présence des plus hautes autorités de la Catalogne Nord, de représentants de la Generalitat et du vice-président d’Òmnium Cultural, en plus de l’attribution des habituels prix culturels et littéraires, a été un appel généralisé à la liberté des prisonniers politiques et au respect de la démocratie en Espagne.

La salle, les projections, les personnalités et jusqu'aux desserts du souper avaient comme élément commun la couleur jaune et les rubans symboliques.

La présidente du conseil départemental, la socialiste Hermeline Malherbe, a insisté très officiellement et explicitement sur le rejet de l'autoritarisme et de la répression contre l'indépendantisme catalan. Les Catalans du sud ont à plusieurs reprises remercié pour la Catalogne Nord pour les nombreux exemples de solidarité et d'aide.

Le vice-président du Conseil départemental, le communiste Nicolas Garcia, a illustré l'ampleur de la solidarité en expliquant que lors d’une inauguration, le préfet des Pyrénées-Orientales avait reproché aux élus de porter le ruban jaune alors qu’il s’agit d’affaires d'un pays étranger. L'effet immédiat a été que les parlementaires et les élus municipaux ont presque tous épinglé un ruban jaune.

Une municipalité, Prats de Molló, a même annoncé qu'elle offre un hébergement gratuit aux familles victimes de la répression qui aimeraient se reposer pendant les vacances.

Par ailleurs, la députée Laurence Gayte a écrit au ministre des Affaires étrangères et le Conseil départemental a annoncé sa demande de réunion avec le consul d'Espagne à Perpignan pour dénoncer officiellement les actions abusives de la police contre les conducteurs perpignannais qui ont un adhésif catalan sur leur plaque d’immatriculation.

Chronique de la répression espagnole ordinaire

Pendant ce temps, la répression politique espagnole sous la forme de mises en examen, de procès, de limogeages et de menaces a continué tous les jours avec l'objectif déclaré d'éliminer les dirigeants séparatistes et d’instiller la peur et l'autocensure dans la société catalane, rappelant clairement des méthodes et des pratiques de l'époque franquiste. Il est difficile de passer en revue, dans des médias européens, le flot constant de mesures répressives quotidiennes. Une liste brève et partielle peut donner une idée de son ampleur :

 • le licenciement par le gouvernement espagnol de la responsable de la communication de la police catalane pour un tweet critique sur le verdict du viol en Navarre,
 • le limogeage de sept haut commandements de la police autonome,
 • la dénonciation par le délégué du gouvernement espagnol du baptême d'une rue avec le nom « 1 d’octubre » qui comporte selon lui une « incitation à la haine »,
 • la mise en examen d’un enseignant pour un tweet « insultant le roi, »
 • la punition -6 mois d’isolation- de Jordi Sànchez (en prison) pour avoir enregistré une interview,
 • confirmation du procès du commandant de la police catalane Trapero pour « sédition et organisation criminelle »,
 • la mise en examen de 9 professeurs accusés « d’humilier les enfants de guàrdies civils, d’inciter à la haine et de porter gravement atteinte à la dignité de la police » pour avoir parlé des violences policières au lendemain du référendum
 • ...

L'incursion de Manuel Valls dans les médias espagnol a eu plus d'impact dans l'actualité française ; il a déclaré : « Je serai toujours avec vous pour ce combat, pour cet engagement, celui de la démocratie, celui de la liberté, celui de la société civile catalane ». Il dit réfléchir à la proposition du parti philofranquiste Ciutadanos de le présenter aux élections municipales de Barcelone.

 

Alà Baylac-Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

 • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
 • fent propostes, fent passar informacions
 • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
 • fent conèixer el Portal