cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Pere Figueres,

Renada-Laura Portet homenatjada a Barcelona

Vàrem ser molt pocs el passat dimecres 28 de juny a assistir a una celebració dedicada a Renada-Laura Portet a l’IEC (Institut d’Estudis Catalans) i organitzada per l’ILC (Institut de les lletres Catalanes) a Barcelona.

Potser la manca d’informació sobre aquest acte o la impossibilitat professional de poder venir una fi de tarda (de les 7 a les 9 del vespre) a Barcelona a tocar, 1h30, de Perpinyà. Però me sembla més aviat que és un desconeixement de la persona homenatjada o bé un desinterès per l’obra monumental de Renada-Laura Portet.

Sí, jo hi vaig assistir, amb molt de gust i també de curiositat, aprenent així més sobre la Renada i els seus escrits. Clar, jo sóc un dels seus amics i li tinc un respecte particularment afectiu.

Varem ser molt pocs, sí, només 6 admiradors d’aquesta gran escriptora de poesia, de novel·les de narrativa breu, de drama i d’assaig. Doctora en filologia romànica, lingüista i investigadora en la toponimia i l’onomàstica...! Carai! me direu per tant poca cosa, no valia la pena desplaçar-se a Barcelona, però ja sabem molt bé el desinterès de la gent d’aquest país i en particular dels qui semblaria, fan el paper de portar ben alt la cultura de casa nostra.

Doncs érem 6 persones les quals vam participar directament a l’acte: Jaume Queralt, Pere Manzanares, Joan Pau Escudero, Cristina Giner i jo, cal esmentar també la presència de Joan-Lluís Lluís com a representant de la Casa de la Generalitat de Perpinyà.

En començar el President de l’IEC, Joandomènec Ros va obrir l’acte, seguit d’uns parlaments de la directora de l’ILC Laura Borràs, moment molt particular de tendresa i d’humilitat on s’endevinava l’emoció del públic prou nombrós.

Després van intervenir successivament Jaume Queralt fent un repàs de l’obra de la Renada i una anàlisi força interessant de la seva immensa feina d’escriptora i d’investigadora, seguit del Joan Pau Escudero que va explicar com i quan va descobrir Renada-Laura Portet i la influència que va tenir sobre les seves pròpies investigacions en onomàstica, Carme Pagès acabava els parlaments insistint sobre l’interès que va tenir en fer l’estudi de la poesia d’aquesta gran poetessa, Carme Pagès acaba de publicar a l’editorial l’Emboscall un treball sobre la poesia de Renada anomenat «Essència de Renada».

Llavors vaig intervenir interpretant dues poesies de Josep-Sebastià Pons.

Finalment els lectors, Pere Manzanares, Cristina Giner, Jordi Mir, Ester Xargay, Jesús Aumatell, Elija Lutze, Eugeni Perea Simon, Sílvia Aymerich-Lemos i Assumpció Cantalozella varen llegir poesies encertades de l’obra poètica de Renada i també del seu últim recull «N’HOM» publicat fa poc a l’editorial l’Emboscall.

Abans de la cloenda de l’acte a càrrec de Renada-Laura Portet vam poder visionar un fragment de l’entrevista realitzada per l’ILC a casa seva a Perpinyà, en el qual explica el seu amor per la literatura i per al seu País i insisteix dient que mai cal aturar de llegir.

Després Renada va pujar a l’escenari amb cadira de rodes ajudada pel seu amic Claude Drocourt agraint tothom amb el seu talent i recordant la seva trajectòria professional que la va portar fins avui al mig dels seus amics i admiradors, molt emocionada i commoguda pels aplaudiments dels assistents.

Sí, érem molt pocs de casa nostra a assistir a aquest homenatge, a veure si Perpinyà tindrà cura d’organitzar també una celebració per aquesta gran escriptora de la nostra terra... QUI SAP?

PERE FIGUERES

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal