cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

Hervé Pi, castells

Dom Brial, els castells

sense autorització, sense llengua

Fa una mica més de 20 anys el món casteller va conèixer un desenvolupament tal que va passar el nord de Barcelona, va arribar a La Jonquera abans de saltar l'Albera i implatar-se a Catalunya Nord, paral·lelament els castellers arribaven a les Illes i el fet Muixiranguer coneixia un gran despertar al país Valencià.
Arreu dels Països Catalans aquesta tradició nostrada va conèixer l'èxit i amb els anys, els castells s'han internacionalitzat.

La imatge dels castells vehicula símbols atractius per qualsevol comunicant. És el cas de l'empresa de vins nord-catalana Dom Brial.

Sense demanar permís a ningú, l'empresa Dom Brial ha agafat la imatge d'un castell de la Colla Vella de Valls i n'ha fet la seua etiqueta. Un manlleu poc apreciat pels autors del castell realitzat com nos ho explica el diari casteller.

Dom Brial és un cas típic d'una empresa nord-catalana que pateix autoodi.

Li va bé una imatge que representa la catalanitat, els esforços, la solidaritat... però s'etiqueta « produit de France », i nega l'ús de la llengua catalana, cal pas exagerar tampoc.

Per l'anècdota, recordi haver rebut fa uns anys un correu electrònic de l'empresa nord-catalana, un correu enviat a Casals catalans del món, un missatge redcatat en ... anglès.

Quan vaig demanar explicacions, que vaig demanar la versió catalana del text, el responsable de comunicació de llavors me va respondre que no calia, que amb francès i anglès tothom se podia entendre.

Hervé Pi

El vinyer de Bom Brial és un vinyer situat a Catalunya Nord però, sense cap ambigüitat, ells se situen a França.

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal