Pere-Iu Baron, Occitània, Catalunya Nord
País Català-Occitània
BIDAULES i RESPUNXOS
Amb la primavera aquí a Catalunya Nord collim els bidaules (Humulus lupulus) que ens permeten d’aprofitar d’un do de la natura per fer delicioses amanides,
truites o acompanyament d’anxoves i d’ous durs; en cal aprofitar perquè la temporada és curta (del principi de març al final de maig) !
Amb la mateixa primavera, allà a Occitània cullen els respunxos (Dioscorea communis) que els hi permeten d’aprofitar d’un altra do de la natura per fer amanides,
truites o acompanyament de magret sec o de fetge salat. Allà també la temporada és curta !
Vaig tenir la sort de tenir una tia originària del Llenguadoc que ens va fer conèixer aquests estranys respunxos totalment ignorats aquí i considerats, fins i tot, com
una planta verinosa que sobretot no calia donar a menjar als conills o a les gallines ! Gràcies a la tia la meua àvia va barrejar les dues plantes, que se preparen i
s’utilitzen de la mateixa manera, i doncs doblegar la quantitat de la collita !
Això pot ser com una metàfora del que tindria de ser el casament (encara que forçat !) entre el País Català i l’Occitània, amb cadú la seua identitat, les seues
especificitats i la seua cultura. Com per els bidaules i els respunxos !
Pere-Iu Baron
Comentaris (0)