cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hervé Pi

La Junquera o la Jonquera?

La batllesa de la Jonquera sembla ignorar quin és el seu país... La Junquera és a Espanya?

Estic molt preocupat, ahir dissabte 4 de setembre vaig acompanyar els Banyetes del Riberal, la colla infantil de diables al correfoc de La Jonquera que celebra la seua Festa Major del 3 a l'11 de setembre. 

A l'article de "Salutacions de l'alcadesa" podem llegir dissabte 4 de setembre:

21.30 a 22.30 h – EXHIBICIÓ ITINERANT amb els Banyetes i Diables de l'albera i els Diables d'en Pere Botero (Salt) i les Bruixes de Baho (Baho – França) Lloc: Passeig del Riu, aparcament del Riu

Però com és encara possible? Què s'ha de fer per a ser reconeguts com a catalans per a aquests que se reivindiquen catalans i independentistes?

El cas de La Jonquera és particularment preocupant. M'expliqui.

No és el fet que anuncien Bruixes del Riberal, que de fet és la colla de Banyetes que era invitada i que va participar a la Festa Major, no, el greu és que a La Jonquera, la batllesa ho ignora tot d'Aire Nou i sobretot que tingui al cap un mapa restingit a 4 "províncies" i escrigui amb tota la naturalesa del món: de Baho (Baho – França).

Aire Nou de Bao i G.R.A.F.I.C

El 1996 a Aire Nou de Bao vam decidir crear una colla castellera, Els Castellers del Riberal, i vam comptar amb l'ajuda inestimable dels Castellers de l'Albera, part de l'entitat G.R.A.F.I.C (una entitat major de La Jonquera). Aquesta entitat nos va assessorar per a crear la colla de percussions, diables i trabucaires. No és menor. Des del 1997 cada any (excepte el 2020 per causa de la COVID) Aire Nou de Bao ha participat a la Festa Major de la Jonquera, sigui amb castells o amb correfocs, i a vegades ambdues coses.

Per qualsevol persona que coneix mínimament Aire Nou de Bao sap que la reivindicació principal de l'entitat és la llengua i que la llengua és la Nació. Fa 25 anys que Aire Nou de Bao i G.R.A.F.I.C han teixit lligams durables que impliquen intercanvis regulars, intercanvis que tenen com a objectiu principal no de fer correfocs o castells si no de conèixer-nos millor, tenir al cap el mapa d'una Catalunya gran i el mapa dels Països Catalans.

Si l'alcaldesa fos d'un partit espanyolista s'entendria que vulgués ignorar la catalanitat del Rosselló i parlès de França i potser que enlloc d'invitar-nos, nos evitaria, però no és el cas, l'alcaldesa és d'un partit que s'afirma independentista.

Si amb 25 anys d'intercanvis no hem fet evolucionat la mentalitat i els coneixement de l'alcadesa... quants segles caldrà per a fer entendre als catalans del sud que Catalunya Nord també és Catalunya?

Hervé Pi

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal