cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hervé Pi

Hem de celebrar una République que nos vol destruir?

El síndrome d'Estocolm és teixir complicitat amb els segrestadors. A vegades patim d'aquest síndrome sense ser-ne conscients... Crec que el batlle d'Elna n'és un exemple destacat.

Cada any la totalitat dels batlles nord-catalans organitzen celebracions per "Le 14 juillet, la fête nationale de la République française". Ho fan tots, sense excepció i la major part dels ciutadans dels nostre tros de territori hi participa. Aquesta és la trista realitat.

La République française és fonamentalment jacobina. Amb un concepte d'universalisme, s'ha convertit amb el model centralista més potent del món. Aquest centralisme porta a l'esborrament de totes les diferències a començar per la destrucció de les cultures i llengües. La flagrant voluntat de fer desparèixer la llengua catalana (i totes les llengües sota administració seua) és innegable, però el centralisme va molt més enllà i ha transformat els territoris conquistats i ocupats en deserts econòmics i culturals.

La République française ha transformat els antics Comtats en el département des Pyrénées Orientales, i fa poc l'ha inclús dins una regió anomenada Occitanie. Totes dues apel·lacions neguen la història i la catalanitat del territori. I puix que no era suficient la République française ha fet de Catalunya Nord un dels territoris més empobrits per l'estat. Això són realitats innegables.

El "14 juillet" les cobles toquen a moltes places de Catalunya Nord i milers de sardanistes ballen en l'honor dels nostres botxins.

Però hi ha qui resisteix:

A final del segle passat, amb l'aparició dels Castellers i dels Diables del Riberal molts municipis van intentar contractar Aire Nou per a participar a aquestes celebracions. El 2003 l'airenovenc encarregat dels contractes en va firmar un amb la ciutat d'Elna. Unes setmanes més tard se va fer una assemblea extraordinària que va rebutjar tota participació a qualsevol acte nacionalista francès, d'ençà, malgrat les contínues demandes, mai més Aire Nou ha participat ni de prop ni de lluny a una festa nacional de l'ocupant.

Uns anys més tard van arribar els Pallagos i els Nyerros del Conflent que van seguir la mateixa lògica. Totes dues entitats tenen el mateix objectiu: la promoció i la defensa de la llengua, de la cultura i de la identitat catalanes, per tant totes dues refusen celebrar els estats que nos oprimeixen.

Amb la mateixa contundència Aire Nou i el Casal del Conflent han refusat sempre d'actuar per a celebrar "la fiesta nacional del 12 d'octubre". No tindria sentit denunciar un dels botxins i celebrar l'altre.

Incoherències? 

Avui més de 100 batlles nord-catalans (més de la meitat) han firmat el manifest per a denunciar la repressió a l'estat espanyol. És fantàstic que se mobilitzin per a defensar els drets dels catalans del sud de l'Albera i però és preocupant que majoritàriament neguin els drets dels catalans del nord de l'Albera.

Elna com a exemple:

Elna s'ha convertit en una ciutat símbol. La seua indiscutible resistència data de l'Edat Mitjana amb la massacra d'Elna que va patir la ciutat, el llibre del sindicat de Remença recorda la lluita pels homes i pagesos per l'abolició de la servitud personal, la Maternitat... i recentment les Urnes de l'1-O que haurien passat també per la Maternitat o a la vora, les paperetes que hi van ser impreses, la vinguda del MHP Puigdemont, del govern a l'exili, l'acte dels 60 anys d'Òmnium... La municipalitat d'Elna és un exemple de compromís per a defensar aquests drets fonamentals... al sud.

Dit això el batlle d'Elna s'ha capficat que per a celebrar bé la seua "fête nationale",, hi ha de fer programar un correfoc, sap que les dues colles del nord no hi volem anar llavors cerca complicitats al sud, i cada any en trapa.

És lamentable:

  • que a Catalunya Nord el síndrome d'Estocolm sigui tan estès
  • que responsables d'entitats dels sud de l'Albera se sentin obligades de celebrar la "Fête nationale" de la "République" que nos destrueix dia rere dia.

Coherència.

Al llarg dels 25 anys d'Aire Nou de Bao, molt sovint s'ha invitat els Castellers del riberal a anar a celebrar Espanya el 12 d'octubre. Lògicament no s'ha acceptat mai.

Què hauria passat si Aire Nou hagués anat a fer correfocs o castells a qualsevol poble o ciutat catalana per celebrar Espanya? 

Hervé Pi

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal