cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Xavier Deulonder i Camins

Un tema que no interessa gaire

Lògicament, si a les eleccions departamentals dels Pyrénées Orientales la participació no sembla haver arribat al 31% i a les eleccions regionals d’Occitanie només hi han votat el 37’24% dels electors,

això vol dir que a la Catalunya Nord a la gent li interessen molt més les sardanes, els castells, les excursions al Canigó, les cargolades, la USAP, l’Eurocopa de futbol, les platges de la Salanca i de la Marenda o, fins i tot, el rellotge de sol de Ribesaltes que no pas les eleccions celebrades durant aquests dos darrers diumenges, en les quals, com podem veure, molts ciutadans no han votat ni en clau catalana ni francesa sinó que no han votat i prou. En principi, hauria de felicitar Hermeline Malherbe per haver renovat el seu càrrec de presidenta del consell departamental dels Pyrénées Orientales i Carole Delga per haver sortit reelegida presidenta de la regió d’Occitanie; el problema, però, és que no entenc fins a quin punt hom pot considerar un èxit personal haver guanyat unes eleccions on la immensa majoria de la gent s’ha abstingut. Encara sort, tanmateix, que la poca gent que s’ha pres la molèstia d’anar a votar ha aconseguit que, malgrat les bones expectatives que semblaven augurar-li els resultats de la primera volta en cinc dels sis cantons de Perpinyà, al final el Rassemblement national (RN) s’hagi quedat sense ni un sol escó al consell departamental. Celebrem, malgrat tot, que al cantó Perpinyà-1 hagi sortit elegida Annabelle Brunet, al capdavant d’una llista on hi participava Unitat Catalana, i l’elecció al cantó d’Elna (la Plaine d'Illibéris) de Nicolas Garcia.

Com és obvi, tothom entén que, per posar només un exemple, són força diferents les propostes polítiques i les actituds del RN i les de EELV País Català. La gran abstenció d’aquestes eleccions hem d’atribuir-la, doncs, a la irrellevància dels consells departamentals i dels consells regionals. Tenint en compte la mena d’estat que és França, és molt lògic que la gent consideri que les úniques institucions que realment tenen poder són les de París i, a nivell local, els consistoris municipals, mentre que tot això dels consells departamentals i dels consells regionals no s’acaba mai d’entendre quines funcions tenen, és a dir, per què serveixen; mani qui mani al consell departamental, la Catalunya Nord continuarà situada a la perifèria no ja de França sinó del desert francès mateix. Naturalment, això ens obliga a treure una conclusió: si el departament dels Pyrénées Orientales no estigués encabit en la regió d’Occitanie sinó que constituís una regió catalana amb capital a Perpinyà, llavors a les eleccions regionals, la gent s’abstindria igualment perquè a París ja se’n cuidarien que les competències i els recursos econòmics d’aquest govern regional català fossin tan minsos i escarransits com ara ho són els de la regió d’Occitanie. Què pot fer Carole Delga pel territori de la seva regió? Importaria gaire que al seu lloc hi pogués haver una altra persona, suposant, és clar, que no fos del RN? Seria lògic considerar Hermeline Malherbe un referent polític del poble català?

Jean Castex s’ha desplaçat a Prada per votar en les eleccions. Més aviat, l’abstenció generalitzada que s’hi ha donat li hauria d’indicar que el model territorial de França no va ni amb rodes, però, és clar, als qui remenen les cireres a París ja els està bé que els consells departamentals i regionals siguin unes andròmines inútils i que la gent hi vegi només una menjadora per a polítics. Tal com ja ens ho podem imaginar, la preocupació més important d’Emmanuel Macron deu ser la de pensar si l’any que ve podrà atrevir-se a presentar-se a les eleccions presidencials o bé si haurà de fer com el seu antecessor François Hollande que no va optar a la reelecció per estalviar-se el ridícul de no aconseguir, ni tan sols, passar a la segona volta.

Xavier Deulonder i Camins

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal