cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

Hora 84 amb Joan Becat

Joan Becat és geograf, historiador, membre de l'IEC, col·laborador de Ràdio Arrels...

84è dijous que manifestem la nostra solidaritat amb tots els presos, exiliats i els fins ara 3.000 represaliats polítics catalans.

dijous 22 d’abril

  • 24ena hora solidària que fem de casa estant, amb la participació des d’Hamburg de Barbara Roviró, secretaria nacional de l’ANC per les Assemblees Exteriors i professora a la Universitat de Bremen a Alemanya. Parla del treball de les Assemblees exteriors com la campanya de promoció del vot exterior, majoritàriament independentista i que de sempre ha tingut dificultats per expressar-se durant les eleccions. Barbara Roviró fa una anàlisi també del moment actual i destaca el fet que des de l’exterior hi ha 3 fets que dificulten l’argumentació amb els responsables europeus : la taula de diàleg, el suport a Pedro Sanchez i la campanya per l’amnistia, que segons ella donen la imatge que s’ha començat a solucionar el conflicte Espanya – Catalunya.
  • s’inaugura a Lleida l’exposició « 55 urnes per la llibertat » oberta fins el 27 de juny.

divendres 23 d’abril Sant Jordi, patró de Catalunya.

  • l’APLEC fa una crida als diputats catalans perquè intervinguin a prop de llurs col·legues, per retirar el recurs de més de 60 diputats, la gran majoria de la LreM, davant del Consell constitucional contra la llei Molac de protecció de les llengües regionals, aprovada el passat 8 d’abril per l’Assemblea francesa.
  • el Tribunal de Comptes espanyol cita per als propers 29 i 30 de juny els presidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Francesc Homs, Neus Munté, Andreu Mas-Colell i Raül Romeva, i diversos alts càrrecs del Govern, fins a 36, per les despeses en política exterior i del Diplocat del 2011 al 2017.
  • la fiscalia espanyola presenta recursos contra els permisos penitenciaris concedits a Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull . Tots ells han aprofitat els permisos per participar en la diada de Sant Jordi i signar els seus llibres.

diumenge 25 d’abril

  • més de 250 entitats es mobilitzen arreu del País Valencià per reivindicar una política pròpia i aprofundir en l’autogovern amb motiu de la Diada del 25 d’abril. La tradicional manifestació pels carrers de València s’ha substituït per concentracions descentralitzades a 21 ciutats.

dilluns 26 d’abril

  • el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya conclou la instrucció del sumari contra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels preparatius del referèndum del Primer d’octubre i deixa la causa preparada per ser jutjada.
  • el jutge que porta el cas dels ‘9 de Lledoners’, encausats arran dels actes de protesta del febrer del 2019 pel trasllat dels presos polítics de Lledoners a Madrid, suspen la vista de conformitat, prevista per aquest dimarts, després que la defensa dels encausats hagi rebutjat la possibilitat d’acord i exigeixi l’absolució.

dimecres 28 d’abril

  • Vox es suma a la querella que va presentar la Fiscalia espanyola el març passat contra l’expresident de Parlament Roger Torrent i els seus companys independentistes a la Mesa de la Cambra durant la passada legislatura , Josep Costa , Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado.
  • després que el Tribunal Constitucional espanyol rebutgés la setmana passada el recurs d’empara que havia presentat Jordi Turull contra la sentència del Tribunal Suprem, es fa públic el vot particular de dos dels magistrats del Tribunal. Aquests qüestionen la condemna perquè consideren que el 20-S i l'1-O es van desenvolupar emparats sota el dret de reunió pacífica. -dijous 29 d’abril
  • la Fiscalia espanyola presenta un recurs contra la sentència d'absolució dels 5 membres de la sindicatura electoral de l'1 d'octubre.
  • el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya conclou que l'expresident Quim Torra va actuar amb finalitats "partidistes" i de forma "il·legal" en penjar al balcó del Palau de la Generalitat una pancarta pro presos amb un llaç groc, ja que era contrària a la "neutralitat institucional". La sentència compta amb el vot particular d'un dels set magistrats que exculpa Torra.

Berenguer Ballester

 

 

La setmana entrant compartirem l'hora solidària amb Enric Pujol

85

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal