cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

APLEC, FLAREP

Èxit del 34è col·loqui de les llengües regionals

Institucions i associacions en ordre de marxa per desenvolupar el bilingüisme català a l’escola

Fa pocs dies, la FLAREP – Fédération pour les langues régionales dans l’enseignement public – i l’APLEC – Associació per a l’ensenyament del català – van acollir en terra catalana els representants de les «llengües regionals» per llur 34è col·loqui. Alsacians, bascos, bretons, flamencs i occitans van apreciar els debats i les informacions presentades pels catalans. El col·loqui obert al campus pel president de la Universitat, Xavier Py, va seguir a la Casa de la Catalanitat del Departament, malgrat les condicions difícils. Els encontres organitzats, un any just després del llançament de l’Oficina pública de la llengua catalana, han permès de posar en evidència la convergència entre institucions i associacions per avançar cap a un desenvolupament planificat del bilingüisme en català a l’escola. Quatre directors i representants d’oficines públiques –basc, bretó, català i occità– van exposar les experiències i les eines necessàries per una política lingüística constructiva a favor de les llengües «regionals». Elegits, inspectors i consellers pedagògics encarregats de la llengua catalana han il·lustrat la col·laboració i el rol que cadascun ha de jogar per acompanyar l’extensió de l’oferta d’ensenyament bilingüe i llur bon funcionament. Les institutions –Éducation nationale, Regió, Departament, comunes– sota l’ègida del director de l’OPLC són avui en ordre de marxa per aportar un suport determinant a l’ensenyament del català els anys que venen.

Avui, el 9% dels alumnes del departament segueixen l’escolaritat en català (seccions bilingües i immersives, públic i associatiu junts), sigui uns 3970 alumnes en primari (als quals s’afegeixen 1284 alumnes en secundari). L’ensenyament opcional de la llengua sola concerneix 10 261 alumnes. L’objectiu dels anys que venen és que tots els alumnes del departament puguin accedir pertot a l’ensenyament del català i que totes les famílies que ho vulguin puguin seguir un ensenyament bilingüe, com ja és el cas a les acadèmies d’Alsàcia i Còrsega. Per comparar, l’ensenyament bilingüe i immersiu concerneix el 41% dels alumnes bascos, el 36% dels corsos, el 18% dels alsacians. Més informacions sobre el col·loqui i l’ensenyament del català i de les llengües «regionals» a www.aplec.cat i www.flarep.com

Peu de foto

Portada:

Les autoritats a l’obertura del col·loqui a la Universitat

 

122027321 1308760816144160 241562329938475317 o

Les 4 oficines públiques de la llengua en suport a l’ensenyament bilingüe en llengua « regional » (d’esquerra a dreta : Fulup Jakez, Estève Cros, Alà Baylac Ferrer, Pierre Lissot, Olivier Mioque)

 

122160766 2187515908046430 5676462195409293749 o2

Éducation nationale i elegits treballen junts sota l’ègida de l’OPLC

Roll up 03 Ensenyament web

Panell d’exposició APLEC : L’enseignement du catalan

Roll up 04 LR web

Panell d’exposició APLEC : L’enseignement des langues régionales en France

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal