ensenyament bilingüe, Elsa Taurinyà-Chiari

El bilingüe a Illa : ja fa 15 anys !

Ja fa 15 anys que la línia bilingüe existeix a Illa. Al setembre 2002, la Muriel Tixador mestra pagada per l’Educació Nacional, iniciava el projecte amb la gran secció a la maternal Torcatis.

Nens i nenes de 5/6 anys tenien la possibilitat de seguir el programa de l’Educació Nacional en francés i en català a paritat horaria. És a dir que la gran diferència amb les altres gran seccions del poble era que la meitat del temps, la mestra parlava català : consignes, poesies, cants, nombres, educació física … Al llarg dels anys, a Illa, els mestres van privilegiar el sistema un mestre/una llengua. Cada mestre té la classe a mig temps i és un referent lingüístic: amb tals alumnes només parla francès i amb tals altres només català.

La filera bilingüe a Illa va ser impulsada sobretot gràcies a la Coleta Planas que feia de consellera pedagògica a l’Educació Nacional, a l’Hélène Mas i també la Christiane Surjus que eren mestres a l’escola Torcatis. Dins aquesta escola ja la presència del català era
forta. Un dia va venir la idea de fer una enquesta per anar més lluny cap una obertura d'aula bilingüe. Vaig demanar a la Coleta Planas algunes informacions sobre aquest inici i em va respondre :

« Com que la directora (Hélène Mas) se jubilava l'any següent m'havia dit : - Voldria marxar deixant una classe bilingüe… »

colette planas

La Coleta Planas ho va fer tot per crear la filera bilingüe a Illa

Doncs la voluntat d’aqueixes tres dones va ser decisiva. L’inspecció no va ser en contra. Una primera reunió va estar organitzada i aviat
25 alumnes eren apuntats. Una altra reunió amb en Frédéric Traby que era mestre a Prada dins la filera bilingüe va permetre parlar a les famílies de coses més concretes sobre el funcionament d’aqueixes classes. Des d’aquest moment la Coleta va comencar el seu treball administratiu. És a dir demanar el flechatge d'un poste bilingüe per que pugui arribar un mestre bilingüe habilitat per l'ensenyament bilingüe. No és l'Ajuntament que tenia el poder de decisió però va estar d'acord. El Consell d'escola també. L’inspector Jacques Callis que va arribar al setembre 2002 dins la circonscripció va donar un suport total a la filera. I cada any, una classe més es va crear !

Finalment, dins aquest cas, és la voluntat i el treball d’algunes persones que van permetre l’obertura de la línia bilingüe i no una decisió venint de dalt del ministeri de l’Educació Nacional.

Ara, a l’escola Torcatis hi ha dues classes de mitjans i grans. Hi ha tots els nivells del CP al CM2 a les escoles Langevin i Pasteur. La filera continua al col·legi malgrat alguns anys difícils amb una baixada de les hores de català. Els primers alumnes han passat el baccalauréat opció bilingüe i alguns continuen els estudis al Sud. A Illa, intentem continuar a pensar projectes per fomentar l’ús del català dins les classes i defora: trobades amb gent de parla catalana, amb altres classes bilingües, amb corresponsals de Figueres, Barcelona, Girona, Vilablareix…, teatre, kamishibai, poesia visual, teatre d’ombres, videos, provem també fer descobrir tradicions d’aquí com cuina, jocs, festes d’Illa i de tota la Catalunya.

illa tallerbunyetes

Taller bunyetes amb les àvies dels alumnes

Imatge de capçalera: Troballibres, un dels projectes de la filera, una trobada literària organitzada a Illa

Podeu seguir i mirar lo que fem a la pàgina Facebook de les Classes bilingües Illa

Elsa Taurinyà

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal