cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

ensenyament bilingüe, Jordi Sales

Llengües: canviar-ho tot perquè res no canviï

"És menester que tot canviï perquè tot continuï igual” o el món màgic dels professors de les llengües dites “regionals”

 Segur que coneixeu aquella pel·lícula màgica que a Catalunya es va titular “El dia de la marmota” i que en francès se la va traduir per “Un jour sans fin”? En aquesta pel·lícula, el protagonista, cada dia viu exactament el mateix que l’endemà. Sap què li passarà, amb qui es trobarà, què li dirà aquella persona, etc. Al cap d’uns dies, comprensiblement, se n’afarta, comença a actuar per interès i avançant-se a allò que, inevitablement, passarà.

Amb l’ensenyament del català a la Catalunya Nord passa una mica el mateix i es reprodueixen les mateixes situacions. Cada any és una còpia de la de l’any passat, és a dir, un patir, un patir per les hores d’ensenyament, per la teva plaça, per la quantitat d’alumnes que tindràs, per preparar un munt de projectes -un any per avançat, en ple fi de curs-, per trobar-ne les subvencions –cada cop més difícils-, per fer atractiva l’assignatura, etc. (la llista és massa llarga).

A més, és clar, d’haver d’ensenyar, en alguns casos en dos establiments i dues assignatures (català-anglès, català-castellà, català-Història i geografia o català-lletres modernes). Fins i tot es dóna el cas que alguns professors ensenyen menys català que la seva altra assignatura.

Amb tot això, els professors han d’intentar avançar-se als esdeveniments i intentar minimitzar els danys col·laterals de les Reformes.

Tinc el convenciment que els ensenyants de llengües regionals són petits herois del quotidià i que, certament, mereixen un monument a la “Resistència” moral, però també física.

Durant l’any escolar, mentre convivim amb aquest sofriment continu i la “santa” DGH (on et diuen quantes hores de català et trauran l’any vinent), de vegades, s’encenen llumetes i... pam! Apareixen tres places al Capes de Català. Però si no hi ha prou hores per a tothom? On els posaran? Misteri... I l’any següent... pam! Tres places més. Però on els posarem, si no hi ha prou hores? Enigma...

Ara bé, fa pocs dies, ens van fer arribar una notícia que representa el súmmum, la cirereta del pastís. Vam haver d’admetre que, ara sí, estem totalment desconcertats. Si ens punxen no ens treuen sang. Com per art de màgia, apareix una circular sobre les llengües regionals, una circular diferent (i igual alhora, perquè no diu res que no sapiguem) que deixa les coses clares més clares, tan clares que res s’ha mogut. Com fa dir Lampedusa a Tancredi a El Guepard: “és menester que tot canviï perquè tot continuï igual”.

En fi, ara que les llengües regionals estan equiparades, pel que fa a programes oficials, a les altres llengües dites vives (parlem de LVER, langues vivantes et régionales); ara que es planteja la possibilitat de crear una agregació en llengües regionals; ara que, després de molt de temps, tornem a tenir tres places de Capes; ara que els nostres alumnes de Primari tenen dret a continuar els seus estudis de català a sisena com a ensenyament de continuïtat; ara no ens en donen els mitjans econòmics?

De què ens serveix que ens donin permís per fer quelcom si no tenim els diners per a fer-ho?

És com allò del conill dins el barret, no sabem d’on surt ni d’on ve ni tampoc a on va: màgia pura, com allò de canviar-ho tot perquè res no canviï.

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal