cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

La FLAREP rebuda al ministeri

La FLAREP ha estat rebuda al ministeri de l'educació nacional francesa, i al ministeri de la cultura: El compte de places en el concurs no hi és!

Els dies 6 i 12 de gener, la FLAREP - Federació per les llengües regionals en l'ensenyament públic - ha estat successivament rebuda, a la seva sol·licitud, pel ministeri de l'Educació nacional i el de la Cultura, per fer-los saber les seves preocupacions sobre la insuficiència de mitjans dedicats a les llengües regionals en la perspectiva de l'aplicació de la llei Molac de "protecció patrimonial de les llengües regionals" adoptada el 21 de maig de 2021. Les delegacions de la Federació s'han entrevistat amb responsables de la DEGESCO (subdirectora d'innovació, formació i recursos, cap de continguts pedagògics i llengües i responsable d'estudis de llengües vives regionals) als quals han demanat més places en els concursos (CAPES i CRPE bilingües) i mitjans ministerials dedicats a l'ensenyament de les llengües vives regionals per respectar l'article 7 de la llei que estableix la generalització de l'oferta d'ensenyament de llengua regional. El que estem molt lluny encara. El 2023 només hi ha 18 places de CAPES obertes per a 50 departaments i una quinzena de llengües! Un nombre de places d'ensenyants de llengua regional insuficient vistos els objectius fixats per la llei.

Al ministeri de la Cultura, la reunió de treball es va fer amb la consellera del ministre encarregada de les llengües regionals, el delegat general de la llengua francesa i les llengües de França (DGLFLF), i el responsable de la missió llengües de França i d'Ultramar. El DGLFLF, que assegura la coordinació dels treballs del Consell Nacional de les Llengües i Cultures Regionals instituït per Jean Castex, va informar la FLAREP de les discussions en curs amb el gabinet del primer ministre per proposar mesures i dispositius concrets per desplegar una política interministrial a favor de les llengües regionals. La FLAREP, membre del CNLCR, ha recordat les necessitats de formació i places d'ensenyants, ha demanat una presència quantificada de les llengües regionals en els fulls de càrrega dels programes dels mitjans públics (Radio França i França 3) i la publicació anual, com passa amb la llengua francesa, d'un informe sobre la situació de les llengües regionals.

Els responsables ministerials i la FLAREP han acordat tornar-se a veure de forma regular per mantenir el diàleg i verificar l'avançament de les qüestions pendents.

Alà Baylac Ferrer

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal