cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

la Bressola

Galeusca per la diversitat lingüística i cultural a l’àmbit educatiu

Les Escoles Semente (Galiza), Ikastolen Elkartea (Euskal-Herria) i La Bressola (Catalunya Nord) uneixen forces a favor de les llengües pròpies i d'un currículum autocentrat.

Les Escoles d’Ensino Galego Semente (Galiza), Ikastolen Elkartea (Euskal-Herria) i La Bressola (Catalunya Nord), reconeixent-nos com a iniciatives privades populars, autocentrades en les nostres realitats nacionals, promotores de la renovació pedagògica, laiques i sense ànim de lucre, comuniquem la següent declaració en defensa de la realitat lingüística i cultural en els nostres respectius sistemes educatius.

  1. El dret a l’educació està inalienablement vinculat al seu exercici en les llengües pròpies de cada un dels nostres països. Amb l’objectiu d’aqueix compliment, han de ser eliminades totes aquelles restriccions lingüístiques a l’àmbit educatiu que limiten les oportunitats de les futures generacions de gallecs i galleges, bascos i basques, catalans i catalanes.
  2. Les nostres cultures, així com les aportacions històricament realitzades pels nostres pobles en qualsevol camp del saber, conformen part fonamental de la base per a un desenvolupament curricular propi, afavoridor de valors interculturals i impulsor de la diversitat epistemològica al planeta.
  3. El compliment íntegre de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries per part dels poders legislatius i judicials, amb competències atorgades en aqueixa matèria, ha de ser una prioritat per a la protecció i difusió del nostre patrimoni lingüístic i cultural.
  4. La ingerència dels Tribunals espanyols i francesos en la planificació lingüística dels nostres sistemes educatius és inadmissible, concretament en coartar l’aplicació de models plurilingües immersius, additius, autocentrats i amb reconegut prestigi científic internacional.
  5. Posseeix un caràcter primordial la construcció de sobirania educativa plena en les nostres nacions amb l’objectiu de garantir l’exercici del dret universal a una educació pròpia, situant les nostres llengües i cultures en el centre del procés educatiu.

A Santiago de Compostela, a 11 de juny de 2022.

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal