cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Bressola

Mostra de Glosa de La Bressola

La Mostra de Glosa de La Bressola omple de nyacres i garrotins la vila de Prada

Aquest divendres 1 d’abril, ha tingut lloc la segona Mostra de Glosa de La Bressola al poliesportiu de Prada, un acte que ha reunit el Cicle 3 de totes les escoles i les sisenes dels Col·legis de La Bressola, és a dir, prop de 400 persones entre alumnes, mestres i organitzadors.

Després de setmanes assajant a classe, els mainatges han arribat amb ganes de demostrar la seva capacitat d’improvisació i el seu domini de la rima. Els alumnes de La Bressola de Prada, Sant Gal dric, el Vernet, Sant Esteve, el Soler, Nyils, Pesillà i del Col·legi Pompeu Fabra amb l'annex de Sant Galdric han iniciat la mostra fent una cantata conjunta de la corranda del Rosselló. Malgrat els primers nervis, a mesura que s’ha anat desenvolupant l’acte, presentat pels «ponicanes» Emma Soler i Cesc Franquesa, l’emoció i la complicitat s’han fet lloc dalt de l’escenari. La Mostra de Glosa de La Bressola s’ha estructurat en quatre proves diferents, que han fet vibrar tots els mai natges. En la primera, cada quadrilla representant ha hagut de fer una presentació mitjançant una nyacra i en la segona prova explicar una notícia d’actualitat amb nyacres o garrotins acompanyats dels músics Adrià Bonjoch i David Codina.

En la tercera prova, els alumnes han hagut de fer una nyacra o garrotin amb un dels objectes que hi havia sobre la pista, com ara una taronja, un barret o una cassola, i en la quarta i darrera prova s’han hagut d’acomiadar responent allò que els han demanat els «ponicanes»: on col·locaran el Planxot Bressolaire si guanyen la Mostra de Glosa. Després d’una bona estona de deliberació, el jurat, format per l’Eva Bertrana, directora general de La Bressola, na Corina de Mozas, elegida del Consell Municipal de Prada, i en Maties Mazarico, músic i cantant, ha anunciat que els mainatges de La Bressola del Soler han estat els guanyadors d’aquesta segona edició de la Mostra de Glosa. Els alumnes de La Bressola de Prada, guanyadors de l’edició del 2019, han estat els encarregats d’en tregar als nins i nines del Soler el Planxot Bressolaire, un trofeu dissenyat per l’artista Àlex David, que lluirà a llur centre fins a la propera edició. La Mostra de Glosa té com a objectiu reivindicar l’ús del català i denunciar l’edicte que, el 2 d’abril de 1700, va emetre Lluís XIV prohibint la llengua catalana a Catalunya Nord.

Avui i demà, l’escola en català! Vet aquí la Corranda del Rosselló:

“De cançons i de corrandes,
De Nyacres i garrotins
Us en farem una mostra,
Patiu pas que serem fins.

I a Prada amb una corranda
Que cantem amb l’ànim alt
La Bressola n’és reunida
Per glosar fins al final!

Sem pas dolents, ho creieu pas
Minyones, sem republicans.
De festejaires, en sem un poc,
Fem com els altres, sem pas de roc.”

glosa 2 web

glosa 3 web

glosa 4 web

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal