cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

Bressola

Jean Castex a favor de l'ensenyament immersiu

La Bressola celebra el suport explícit del Primer ministre Jean Castex amb l’ensenyament immersiu

a favor de les llengües regionals i valora positivament el compromís del govern de publicar una circular sobre la immersió lingüística i la creació d’una Comissió Permanent Nacional sobre les llengües regionals. Aquest dimecres 15 de setembre, La Bressola, representada pel seu president, Joan-Sebastià Haydn, i la seva directora general, Eva Bertrana, s’ha reunit amb el primer ministre francès, Jean Castex, el ministre d’Educació Nacional, Jean-Michael Blanquer, i els diputats Yannick Kerlogot i Christophe Euzet. En la trobada, també hi han participat els representants de les oficines públiques de les diferents llengües regionals i les diverses escoles d’immersió lingüística que formen part de la xarxa associativa d’ensenyament immersiu Eskolim, de la qual La Bressola encapçala la presidència. La reunió, que ha estat telemàtica i ha durat més de dues hores, ha servit per trobar-se després de l’atac del Tribunal Constitucional francès amb la llei Molac, que atacava directament el model pedagògic de l’entitat i el situava, segons el marc constitucional actual, com una amenaça.

Un cop feta la reunió, La Bressola es mostra satisfeta amb la trobada i considera que es tracta d’un avanç respecte als atacs del Tribunal Constitucional. En aquest sentit, considera que la publicació d’una circular per part del govern francès, que defineixi el marc legal d’aplicació del sistema immersiu, és una bona notícia. D’altra banda, espera que es tinguin en compte totes les observacions a l’hora d’elaborar aquest document, tal com ha promès a la reunió el Primer ministre. La Bressola també aprova la creació d’una Comissió Permanent Nacional sobre les llengües regionals, liderada pel primer ministre i de caràcter interministerial, i espera que es posi en marxa ràpidament, tal com ha afirmat Jean Castex. Pel que fa a la constitució, segons el primer ministre i antic batlle de Prada de Conflent, municipi de la Catalunya Nord que acull una Bressola des de l’any 1991, «nosaltres pensem que el sistema actual d’immersió és conforme amb la constitució». Per tot plegat, La Bressola celebra el suport explícit de Jean Castex a aquest sistema d’ensenyament immersiu. Tot i això, remarca que hi ha diversos punts de la reunió on no es va trobar una resposta amb el sistema actual d’immersió i es confia aconseguir una solució en un futur i que se salvi el seu sistema pedagògic. La Bressola recorda que el president de la República francesa Emmanuel Macron, en declaracions el passat 26 de maig, va mostrar el seu suport a l’ensenyament immersiu de les llengües regionals, assegurant que «durant dècades, un important moviment de transmissió per l’escola immersiva, a través d’associacions com Diwan, Seaska, les Calandretas, Bressola, ABCM i altres, ha donat vida a les llengües regionals i ha garantit el seu futur. Res no pot dificultar aquesta acció decisiva».

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal