cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

Hervé Pi

Catalunya Nord, la llengua enyorada

El documental sobre l'evolució de l'estat de la llengua catalana al llarg del darrer segle serà publicat a C33 el 10 de desembre

L'Eugeni Casanova i en David Valls han recorregut Catalunya Nord durant anys a la recerca dels nord-catalans que han tongut la llengua catalana com a primera llengua.

Han entrevistat centenars de persones per a recollir les formes lexicals, gramaticals, fonètiques... de les variants dialectals de la llengua catalana.

Han entrevistat gent de totes les comarques i n'han fet un documental únic. Desenes de persones testimoniegen dels seus viscuts personals i col·lectius.

Veiem clarament com la llegua que era la llengua de tots ha estat aparcada, arraconada.

Com prohibida i perseguida al sistema escolar s'ha esborrat de molts llocs públics. Una llengua que els propis parlant enyoren, sense cap mena de dubtes per massa sovint falta d'iniciativa de parlar-la per defecte.

Bona part dels parlants pensen ser els darrers catalano-parlants. Si és cert que són els darrers que han esperat l'entrada a l'escola francesa per a aprendre la llengua imposada per l'estat, és cert també que desenes de milers de nord-catalans dominen perfectament la llengua catalana, i que molts més la tenen com a llengua passiva, l'entenen però han pas fet encara l'esforç d'activar-ne l'ús.

Si per molta gent salvar la llengua catalana a Catalunya Nord sembla una utòpia, i ho sembla ser, recuperar-ne l'ús normal depén únicament de la voluntat dels catalanoparlants.

El context no és pas favorable, la llengua no gaudeix de cap dret, només hi és tolerada per un estat oposat a l'ús de les llengües diferents del francès, però la llengua gaudeix d'una bona imatge i de "l'amor" dels nord-catalans, d'aquests parlants actius i dels passius.

Despertem-nos, deixem de nos limitar a estimar i enyorar la llengua catalana per a usar-la i exigir-ne un ús generalitzat.

Hervé Pi

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal