cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

IFCT, IEC

La gramàtica del català en 1.500 pàgines

50 persones descobreixen la nova Gramàtica a la Universitat de Perpinyà

Dimecres 29 de març a la Univesritat de Perpinyà, unes cinquanta persones entre estudiants, professors del secundari i universitaris van assistir a la primera presentació a Perpinyà de la nova Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans.

La sessió era oraganitzada especialment per als professionals de la llengua per l'IFCT i per l'IEC. El secretari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Ramon Sistac, així com el lingüista i igualment membre de l'IEC, el valencià Vicent Pitarch, van exposar durant dues hores, qualques novetats de les contingudes a les 1 500 pàgines de la nova gramàtica institucional del català.

Cent anys després de la primera gramàtica moderna de Pompeu Fabra, l'IEC ha actualitzat la norma, seguint l'evolució de la concepció del que és una llengua al segle 21 : un conjunt que pren en compte variants regionals, registres, nivells i modalitats d'expressió.

Les regles han estat toaletades i racionalitzades ; per exemple un 90 % dels molt mediàtics accents diacrítiques són suprimits : « dóna » abans, ara « dona » (verb donar) però « la dona ». Ara són fora 15.

Una simplificació que hauria d'agradar als estudiants i que va en el sentit d'una millor accessibilitat del català a un més gran nombre de persones. Un treball de més de 20 anys, portat a terme pels més eminents lingüistes dels Països Catalans.

La gramàtica, de nova generació, serà completada els propers mesos per una Gramàtica essencial, i més tard una Gramàtica bàsica, accessibles en línia a internet. Més informació a www.iec.cat 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal