CARTELL_DEF_2br.jpg

10-08_cinema_casal.jpg

10-17_Coll_de_la_Manrella.jpg

 101 2 web

EL CATALÀ A PERPINYÀ ELS PRÒXIMS 6 ANYS ?

L’APLEC, Associació per a l’Ensenyament del Català, comunica :

L’APLEC és una associació que des de fa més de 30 anys batalla per garantir que tots els habitants d’aquest país (català), petits i grans, tinguin accés a la llengua catalana, que la puguin aprendre, que la puguin transmetre, utilitzar tant en l’espai privat com en l’espai públic. El català forma part del patrimoni, de la identitat, de l’ADN del país, participa al seu orgull i a la cohesió social, i també és un avantatge professional del qual ha de poder disposar lliurement i a igualtat tothom.

La situació de la llengua no és pas actualment (i de lluny) de les més bones a Perpinyà. La Vila ha conegut èpoques més fastes per al desenvolupament del català. I malgrat això les enquestes lingüístiques mostren que, a Perpinyà, el 76 % és favorable a l’ensenyament del català i el 72 % al biligüisme en català a l’escola, el 70 % al bilingüisme català en la vida pública.

Què passarà doncs els pròxims 6 anys amb la perspectiva dels candidats que tenim al segon torn ? Davant d’aquest panorama i davant l’absència de propostes a favor del català dels candidats, l’APLEC i molts electors i electores volen expressar aquí les seues inquietuds més grans.

QUID DU CATALAN À PERPIGNAN LES PROCHAINS 6 ANS ?

L’APLEC, Associació per a l’Ensenyament del Català, comunica :

L’APLEC est une association qui depuis plus de 30 ans se bat pour garantir que tous les habitants de ce pays (catalan), petits et grands, puissent avoir accès à la langue catalane, qu’ils puissent l’apprendre, la transmettre, l’utiliser aussi bien en privé que dans la sphère publique. Le catalan fait partie du patrimoine, de l’identité, de l’ADN du pays, il participe à sa fierté et à sa cohésion sociale, et il constitue aussi un atout professionnel dont tout le monde doit pouvoir disposer librement et à égalité.

La situation du catalan n’est pas actuellement (et de loin) des meilleures à Perpignan. La Ville a connu des époques plus fastes pour le développement du catalan. Et malgré cela les enquêtes sociolinguistiques montrent qu’à Perpignan 76 % est favorable à l’enseignement du catalan et 72 % au bilinguisme en catalan à l’école et dans la vie publique, 70 % au bilinguisme catalan dans la vie publique.

Qu’adviendra-t-il donc les prochains 6 ans avec la pespective des candidats qui restent en lice au second tour ? Devant ce paysage et face à l’absence de propositions en faveur du catalan de la part des candidats, l’APLEC et de nombreux électeurs et électrices veulent exprimer ici leurs plus grandes inquiétudes. 

 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal