cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

Bressola

EL CATALÀ, UN PERILL PER ALS INFANTS ?

COMUNICAT ARRAN DE LES DECLARACIONS DEL MINISTRE D’EDUCACIÓ NACIONAL

Durant els debats sobre la reforma escolar al Senat francès del 21 de maig de 2019, el Ministre de l’Educació Nacional, Jean-Michel Blanquer, ha atacat frontalment l’ensenyament immersiu de les llengües dites regionals practicat pels centres escolars La Bressola a Catalunya Nord i per les altres xarxes escolars immersives de Bretanya, del País Basc, d’Occitània i d’Alsàcia. En les seues declaracions, el Ministre acusa aquest sistema d’ensenyament de produir infants monolingües en llengua regional en detriment del francès.
El senyor Ministre sembla ignorar els resultats de les avaluacions a la primària i els de l’examen estatal de final de col·legi. Aquests resultats, superiors a la mitjana de l’Estat, mostren clarament que l’ensenyament immersiu en català no solament no desafavoreix l’aprenentatge del francès sinó que, al contrari, el beneficia. A més, malgrat la immersió practicada, el francès és ensenyat amb el nombre d’hores necessàries per al ple domini oral i escrit de la llengua. El senyor Ministre sembla ignorar que sense la voluntat i el treball valent i obstinat de les entitats associatives en defensa de les llengües i cultures regionals d’ençà més de cinquanta anys, aquestes molt possiblement haurien desaparegut a hores d’ara. En aquest cas, l’article 75-1 de la Constitució francesa «Les langues régionales appartiennent au patrimoine de la France» creat par la llei del 23 de juliol de 2008 hauria perdut tot sentit. Potser és aquest el seu desig ateses les seues declaracions.
El senyor Ministre sembla ignorar, també, que els nostres centres van obtenir el concert amb l’Estat l’any 1995 i, d’ençà, són reconeguts competents per complir les funcions educatives de qualsevol infant de la República.
La Bressola no pot acceptar que el senyor Ministre denigri en dues frases la feina de recerca pedagògica de més de quaranta anys i el convida a visitar les nostres escoles per adonar-se de l’absurditat de les seues declaracions.

La Bressola

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal