cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

 101 2 web

Hervé Pi, Aire Nou de Bao

20 anys per la llengua catalana.

Els Castellers i Gralles del Riberal han celebrat 20 anys el 15 de juny.

Fa 20 anys, era el 15 de juny a Toluges, unes 50 persones estrenaven la camisa verda del Riberal.
Feia 7 mesos que havíem convocat el primer assaig, feia 5 mesos del primer pilar de 4.
Feia 3 mesos que els Arreplegats venien per primera vegada a Catalunya Nord.
Amb la vinguda dels Arreplegats vàrem descobrir més castellers, més colles. Gràcies al Jordi Puigsegur i als Arreplegats vàrem contactar els Castellers de Barcelona, amb els castellers de l'Albera varen esdevenir els nostres padrins...

Primer conflicte per la llengua, primera victòria.

Si la llengua catalana és la llengua oficial d'Aire Nou, és a dir que és la llengua que han de fer servir per defecte els responsables de l'entitat, és també la llengua que hem de priviligiar eper a les relacions amb tots els catalans i entitat catalanes, a començar per les institucions.
Per a organitzar la vinguda dels Castellers de Barcelona necessitàvem una ajuda econòmica, una ajuda que vàrem demanar oralment i per escrit a la municipalitat de Bao. La resposta va ser negativa, la raó va ser que la demanda era redactada en català.
Vàrem reeditar la demanda en català, un dels consellers municipals va portar la traducció al francès de la nostra demanda. Traducció i demanda rebutjades perquè no l'havíem feta nosaltres.
Llavors vàrem demanar, en català, l'ajuda a Toluges, municipi que va acceptar. És així que els Castellers del Riberal se varen presentar a Toluges un 15 de juny del 1997. Uns mesos més tard la municipalitat de Bao nos va donar l('ajuda demanada que vàrem invertir per les primeres Diades.

Segon gran conflicte, segona victòria.

3 anys més tard vàrem tenir nous problemes per temes lingüístics. La municipalitat havia iniciat la publicació d'un mensual, i proposava que cada entitat hi publiquès articles.
Evidentemnt vàrem enviar els nostres articles en català, i no varen ser acceptats. El conflicte va durar de l'inici d'any fins el desembre. Un any d'un braç de ferro que vàrem acabar guanyant. La nostra força? Res, només teníem la voluntat de no abaixar el cap, de no agenollar-nos.
Érem i encara sem convençuts, que tenim el dret i el deure d'usar la llengua catalana a Catalunya Nord en tota llibertat, i ha de ser admesa en tota normalitat. A partir del moment que l'altre no la vol acceptar s'ha de resisitir i denunciar. És el que vàrem fer.
Vàrem enviar cada mes un article que no era publicat i vàrem fer les nostres Diades a pobles veïns (Vingrau per la Sant Joan, Toluges per la Diada Castellera, Sant Esteve per la Diada dels correfocs). A davant de l'evidència, la municipalitat va acceptar els nostres articles en llangua pròpia. Des del 2001, cada mes els baotencs tenen un article en català a la revista municipal.
De lluites i de victòries n'hem tingut d'altres, i a vegades nos n'hem pas sortit, però mai hem abandonat. Aire Nou de Bao i les seues activitats han estat pensades per la llengua i pel país, no per a fer estrictament castells o correfocs. És aquest primer objectiu que dóna la força de fer la resta.

 Hervé Pi

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal