cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

El prefecte vol mantenir arraconada la llengua catalana

El prefecte, el representant de l'estat francès, torna a ensenyar la cara més autoritària negant el dret als elegits del poble a usar la llengua catalana, a costat de la llengua francesa, com a elegits al si de les institucions republicanes.

Lleis i edictes monàrquics imperen encara a França.

Els fets: 

  • el 21 d'abril del 2022 el consell municipal d'Elna aprova una modificació del reglament intern per a permetre intervencions en la llengua catalana, intervencions traduïdes sempre en llengua francesa.
  • el 21 de juny el prefecte demanda a Elna de retirar la deliberació que qualifica d'il·legal.
  • el 20 de setembre el prefecte defera el cas al tribunal administratiu.

El Col·lectiu 2 d'Abril considera intolerable i fora de lloc aquest nou atac del tot antidemocràtic a la llengua catalana, una llengua que té menester d'un estat que li doni vida, no pas d'un estat que la censuri.

L'estat francès és responsable de la substitució lingüística a Catalunya Nord, un projecte posat en evidència amb l'edicte reial del 2 d'Abril del 1700, un projecte al qual la ciutadania rossellonesa havia resistit fins al segle XX, quan l'estratègia de la République semblava haver guanyat, victòria que l'estat va segellar el 1992 afegint a la sacrosanta Constitution un article 2 demolidor: "Le français est la langue de la République".

D'ença aquesta article 2, redactat llavors per a impedir la progressió de l'anglès ha servit i serveix sempre a frenar els petits passos que fan les llengües dites regionals, i no és l'article 75.1 que esmenta aquestes llengües com a patrimoni de França que canvia les coses, el 75.1 és un simple reconeixement de l'existència dels parlars territorials, sense donar-los cap dret.

  • El Col·lectiu 2 d'Abril denuncia els atacs incessants de l'estat, atacs que impossibiliten la recuperació d'una normalitat de l'ús de la llengua pròpia del territori. Atacs en contradicció amb la presència de l'estat en el marc de l'Oficina Pública de la Llengua Catalana.
  • El Col·lectiu 2 d'Abril insta tots els municipis de Catalunya Nord a adaptar llurs reglaments per mor de fer possible l'ús de la llengua catalana (com ho han fet Els Banys i Pesillà) i usar-la en tots els àmbits de l'administració. Insta les altres institucions com ara les Comunitats de comunes, però també i sobretot el Consell Departamental, màxima representació nord-catalana democràticament elegida, a fer ús de la llengua catalana.
  • El Col·lectiu demana la revisió de l'article 2 de la Constitution, una revisió que faci possible la cooficialitat de cada una de les llengües al propi territori. 

Només la voluntat del conjunt dels nostres elegits farà tornar el representant de l'estat a la raó.

Col·lectiu 2 d'Abril

Foto de portada de l'Olivier Got (L'Indépendant)
Nicolas Garcia (Batlle d'Elna), Pere Manzanares (Tinent a l'ajuntament d'Elna) Mateu Pons-Serradell (advocat)

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal