cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 238 ( 18 d’abril)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 12 d’abril

01 audiència

  • l’Audiència de Barcelona ajorna per la futura llei d'amnistia el judici, previst per dilluns contra la Sane, una veïna de Sant Celoni acusada d'un delicte de desordres públics per haver participat en el tall a la AP-7 en les protestes contra la sentència. “Veiem bé estalviar el mal tràngol del judici malgrat que tenim raons de sobres per defensar l’absolució de la Sane i demostrar les mentides dels Mossos!”, ha piulat l’Alerta Solidària. Amb aquest cas, ja serien tres judicis els que s’haurien suspès per la imminent llei d’amnistia que podria quedar enllestida a finals de maig.

02 Campmajor

  • es constitueix un grup de suport per recollir adhesions a la causa de la defensa de Josep Campmajó, l’únic investigat gironí pel cas Tsunami Democràtic i el darrer dels que aquesta setmana, han anunciat l’exili a Suïssa. Implicat de ple en la plataforma unitària Girona Vota i en la fundació del Consell Local de la República a la ciutat, ha estat una de les figures actives de les reivindicacions pels represaliats després de l’1-O. I ara, els seus companys s’han organitzat per rescabalar-li l’esforç: “Ara li toca a ell“, afirma un dels impulsors del Grup de Suport Josep Campmajó, Tavi Casellas. Campmajó es va implicar, setmana rere setmana, fins a 258 concentracions, en els Dilluns reivindicatius per demanar la fi de la repressió a la plaça del Vi de Girona? Ara s’ha fet una convocatòria d’una nova concentració dilluns vinent, 15 d’abril, a les 20:00 hores, al mateix lloc.

dissabte 13 d’abril

03 Òmnium

  • la seu d’Omnium Cultural a Perpinyà acull el primer acte previ del nou Congrés de Cultura Catalana del 2025 amb una taula rodona sobre « Llengua i identitats » que ha reunit professors, periodistes, polítics i historiadors que han debatut sobre la situació del català i quines eines i accions poden ajudar a millorar-la. "És molt especial que se celebri aquí el primer acte perquè aquí, el 2 d'abril del 1700, va ser el primer lloc on es va prohibir el català", ha dit el director del Congrés, Esteve Plantada. "Per nosaltres és fonamental que la Catalunya del Nord hi tingui un paper actiu perquè tenen moltes coses a dir". El nou Congrés se celebrarà l’any que vé, 50 anys després del primer.

04 Santa Coloma

  • el Jutjat de Santa Coloma de Farners cita a declarar els quatre manifestants denunciats pels Mossos durant la protesta contra el rei espanyol Felip VI a Caldes de Malavella. La protesta va ser el 5 de juliol, quan la família reial espanyola va assistir a l’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona. La Coordinadora Antimonàrquica ha convocat un acte de suport a les portes dels jutjats el 24 d’abril -el dia de les declaracions- per reclamar l’absolució d’aquestes persones denunciades.

dilluns 15 d’abril

05 manifestació

  • centenars de persones es concentren a la plaça del Vi de Girona en solidaritat amb l’empresari Josep Campmajó, encausat per terrorisme a l’Audiència espanyola per la causa contra el Tsunami Democràtic, que també s’ha hagut d’exiliar a Suïssa, on viu de fa vint-i-tres setmanes. L’acte l’ha convocat el grup de suport de Campmajó i hi ha participat Campmajó de l’exili estant per videoconferència i l’Ajuntament de Girona, entre els quals el batlle Lluc Salellas i la regidora Gemma Geis.

dimarts 16 d’abril

  • la fiscalia del Tribunal de Comptes espanyol xifra en 3,1 milions d’euros els diners públics destinats a l’organització del referèndum i la promoció de l’autodeterminació en l’àmbit internacional, i els atribueix al president Carles Puigdemont; el seu vice-president, Oriol Junqueras; el seu conseller d’Afers estrangers, Raül Romeva; el president Artur Mas; el seu conseller de Presidència, Francesc Homs; i el seu conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. També declara responsable els ex-consellers Dolors Bassa, Jordi Turull, Antoni Comín i Lluís Puig; l’ex-secretari general del Diplocat Albert Royo; i els ex-secretari general i ex-secretari d’Afers estrangers Aleix Villatoro i Roger Albinyana.
    Ho exposa el fiscal en cap Manuel Martín-Granizo, que reconeix que la responsabilitat comptable podria quedar en no res amb l’entrada en vigor de la llei d’amnistia. Ara bé, diu que s’oposa a suspendre el procediment perquè tampoc no és segur què pot passar.

06 quatre grups

  • quatre grups parlamentaris –Esquerra Republicana, Junts, CUP i En Comú Podem– han registrat al Parlament una declaració de suport els encausats de Tsunami Democràtic, després que molts d’ells s’hagin vist forçats a marxar a l’exili per buscar assessorament legal i protecció davant la persecució. El text denuncia l’amenaça a milers d’activistes del moviment independentista, amb causes com la de Tsunami Democràtic o l’Operació Judes, i constata una regressió del dret a la protesta a l’estat espanyol. Els grups parlamentaris veuen les investigacions de l’Audiència espanyola i del Tribunal Suprem espanyol com un atac directe a l’exercici dels drets fonamentals.

dijous 18 d’abril

07 junta

  • la Junta Electoral de Barcelona prohibeix parlar d’exiliats tant a TV3 com Catalunya Ràdio durant el període previ als comicis del pròxim 12 de maig. Ho ha fet després d’estimar una denúncia presentada per Ciutadans després que en diversos programes i informatius s’utilitzessin les paraules exili i exiliats per referir-se a les persones que formen part del cas Tsunami Democràtic.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 2364 dies
  • Marta Rovira és a l'exili des de 2221 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal