cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 191 ( 25 de maig)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

dijous 18 de maig

01 Puigdemont

  • el Comitè dels Drets Humans condemna Espanya per haver violat els drets polítics del president Carles Puigdemont quan se’n va decretar la suspensió com a diputat el 2018 sense motius “raonables i objectius”. En aquest sentit, recorda que “la suspensió excepcional de funcions públiques” imposada abans d’una condemna judicial ha de complir unes exigències “més estrictes que les aplicades amb posterioritat de la condemna”. Ara el comitè dóna un termini de 180 dies perquè l’estat prengui les mesures necessàries i faci difusió de la condemna.

02 Tsunami

  • la investigació de l’Audiència espanyola contra el Tsunami Democràtic ha derivat en unes quantes comissions rogatòries internacionals per tal d’obtenir informació sobre l’articulació, les comunicacions i el finançament del moviment. Després que el sumari deixés de ser secret la setmana passada, després de quatre anys, el tribunal va fer peticions d’informació a les autoritats de Suïssa, el Canadà, els Estats Units i els Països Baixos, entre més. Ara bé, en alguns casos, la resposta va ser negativa i es van negar a col·laborar amb la investigació. El cas més cridaner és el de Suïssa, que es va negar a donar informació perquè la llei li impedeix de participar en investigacions sobre delictes de caràcter polític.

divendres 19 de maig

03 Jordi Puig

  • Jordi Puig, amb dependència severa, ingressat a l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma, pateix des de fa dos mesos un calvari de desatenció, maltractaments i humiliacions pel fet de persistir en el seu dret d'expressar-se en la llengua pròpia i oficial de Mallorca, la llengua catalana. Un grup de persones amigues i solidàries amb Jordi Puig, han convocat una reunió per coordinar les accions de suport i solidaritat.
    Jordi Puig, històric militant de l’esquerra independentista i exrepresaliat, va iniciar el 18 de desembre del 2018 un recorregut pels Països Catalans amb cadira de rodes “Rodant fins a la República”, demanat la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

dissabte 20 de maig

04 Palma

  • la Plataforma per la Llengua fa una acció de protesta davant l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma per denunciar el maltractament contra Jordi Puig. Davant la transcendència que ha tingut el cas, Política Lingüística ha assegurat que l'investigarà i entitats com l'Obra Cultural Balear també han volgut mostrar el seu suport a Puig.

diumenge 21 de maig

05 ANC

  • es fa públic que els Mossos d’Esquadra i la Policia respanyola tenen un llistat de tots els socis que l’Assemblea Nacional Catalana tenia l’octubre de 2017. Noms, cognoms, DNI i correu electrònic. Totes les dades de filiació accessibles i en mans dels serveis d’informació i d’intel·ligència de la policia de la Generalitat, i que també van anar a parar a mans de la Comissaria General d’Informació del Cos Nacional de Policia a Catalunya. Una informació que les unitats policials espanyoles van aconseguir durant el tèrbol episodi de les furgonetes dels Mossos carregades de documentació i interceptades a la porta de la incineradora de Sant Adrià de Besòs, just el dia abans de la Declaració Unilateral d’Independència.

dimarts 23 de maig

06 TEDH

  • el Tribunal Europeu de Drets Humans admet a tràmit les demandes interposades per Jordi Turull i Jordi Sànchez per vulneració de drets fonamentals. Tots dos van acudir al TEDH després de considerar que s’havien vulnerat diverses vegades els seus drets de representació política per part de les autoritats judicials i administratives espanyoles que no van permetre la seva investidura com a presidents de la Generalitat quan encara no havien estat sentenciats pel Tribunal Suprem.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 2035 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1890 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal