cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 190 ( 18 de maig)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 12 de maig

 01 Tsunami

  • el jutge de l’Audiència espanyola Manuel Garcia Castellón aixeca el secret de sumari que hi havia sobre la investigació de Tsunami Democràtic, que es va obrir el 2019 arran de les protestes contra la sentència del procés. La causa investiga qui hi havia al darrere de la plataforma, que sempre va mantenir l’anonimat dels promotors. Entre els investigats hi havia els empresaris Oriol Soler, Xavier Vendrell i David Madí, detinguts arran de l’operació Vólkhov. Les defenses d’aquests investigats havien demanat repetidament de poder accedir al sumari del cas, però Garcia Castellón sempre s’hi havia negat.

 02 Torra

  • l’Audiència de Barcelona confirmat la condemna al president de la Generalitat Quim Torra de 15 mesos d’inhabilitació per a càrrec públic i 24.000 euros de multa per un delicte de desobediència per no despenjar per segon cop una pancarta del Palau de la Generalitat a favor dels presos polítics el setembre del 2019. Torra, que no va comparèixer al judici, ja va ser condemnat anteriorment a 18 mesos d’inhabilitació per no despenjar la mateixa pancarta la primavera del 2019 durant el període electoral.

dissabte 13 de maig

03 costa

  • el jutjat d’instrucció 29 de Barcelona cita a declarar com a investigat l’agent antiavalots dels Mossos d’Esquadra que va agredir Josep Costa, ex-vice-president del parlament, en la protesta contra la cimera entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el francès, Emmanuel Macron, a Barcelona el 19 de gener proppassat.

04 USAP

  • la USAP de Perpinyà s’adheix a la campanya “L’esport treu la llengua”, d’Òmnium Cultural, amb un mosaic quadribarrat que els afeccionats han desplegat a l’estadi durant el partit contra el Tolosa (26-21) per protestar contra la prohibició de la justícia francesa d’emprar el català als plens dels ajuntaments de Catalunya Nord.

diumenge 14 de maig

05 TDEH

  • el Tribunal Europeu de Drets Humans admet a tràmit una demanda d’Oriol Junqueras, en què denuncia que l’estat espanyol li va prohibir d’assistir a la sessió constitutiva del parlament el desembre del 2017, mentre era en presó preventiva. El TEDH remet l’assumpte a l’estat espanyol perquè es posicioni sobre la demanda abans del primer de setembre.

dilluns 15 de maig

06 Sants

  • des del novembre de 2017 es fa una concentració cada dilluns a la Font Nova de #Sants, per la #independència i contra la repressió, aquest dilluns és dedicada al santsenc @CarlesLlibertat, empresonat al febrer de 2021 que demà sera jutjat a Barcelona. La fiscalia li demana tres anys, sis mesos i un dia de presó per un presumpte delicte de desordres públics durant les manifestacions de suport a Pablo Hasél.

dimarts 16 de maig

07 Marie Costa

  • la batllessa dels Banys i Palaldà, Maria Costa, intervé en català en el ple municipal tot i la sentència dels tribunals francesos contra el seu ús als plens. Costa ha començat la intervenció tot assegurant que “aquest consell es farà en català, que és la llengua del país” i ha dit que continuarà la batalla judicial. Posteriorment, ha utilitzat també l’anglès. La batllessa va explicar que volia establir un precedent amb aquesta acció, que qualifica d’acte de desobediència. Segons Costa, si l’estat francès no prohibeix l’ús de l’anglès, com sí que ha fet amb el català, “serà encara més clara la discriminació”: “Pot ser un nou argument per a dur la causa al Tribunal Europeu de Drets Humans.

dimecres 17 de maig

  • el Tribunal Suprem espanyol arxiva els recursos de PP i Ciutadans en contra dels indults de Carme Forcadell, Joaquim Forn i Josep Rull. La sala del contenciós administratiu considera que els recursos han deixat de tenir sentit arran de la reforma del codi penal que suprimeix el delicte de sedició.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 2028 dies 
  • Marta Rovira és a l'exili des de 1883 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal